Всички въпроси за вилата.
Velikov - напреднал
Здравейте! Имам едно местенце и съм решил след време да си строя вила там, но си мисля първо да го оградя. Определено обаче не искам да правя някаква каменна или друг тип масивна ограда (не, че не ми харесва, но съм чувал, че излиза около 100 лв за линеен метър, а мястото е 1 дка).
Какво ви е мнението за живия плет?
Velikov - напреднал
Видях, че има подобна тема, но ме интересуват и др. варианти и видове ограждане!
emil_v r - майстор
Ako sadi[ opa, :-D ако садиш дръвчета , през живият плет минават всекакви гадове и ще имаш ядове. аз един път си отивам на село и познай- една коза бавно яде една млада ябълка на 3 год. Отделно има некви язовци които обичат ягоди и ме отменят в брането . Един път някакво куче беше влезло , и като го ударих с една тухла приятелът ми който е малко еколог щеше да получи инфаркт .Ха, ха. Така че най ефективно/цена бетонови колове и мрежа . Успех.
theurgist - специалист
и аз съм на същото мнение бетонова стъпка, тръби и мрежа. а и живия плет не е по евтин а и ти трябват няколко години за да го направиш :)
Velikov - напреднал
Добре де, ама аз не искам и да ме гледат много - много, така че си мисля за нещо друго от колове и мрежа! Някой има ли някакво друго предложение?
крум - специалист
Мрежата и коловете не ти пречат. Те всъщност ще са истинската ограда против язовци и други бандити.
Зад тях на 1м. разстояние можеш да засадиш лешници. След 6 години ще имаш перфектен жив плет, от който ще можеш да береш и "плодовете на своя труд" - т.е. лешници :)
Поддържат се лесно, растат бързо, а и правят страхотна листна маса.
Velikov - напреднал
Круме, дай малко повече инфо за тези лешници - как се съдят, на какво разстояние и т.н. Благодаря предварително!
крум - специалист
Такъв "плет" има на вилата на годеницата ми.
Насадени са през 1.30-1.50. На височина са над 3.5 метра. Всяка година си пускат издънки и стават като храст.

За 3-5 години израстват достатъчно и правят плътна листна маса (разбира се, зависи от това къде ги посадиш). На въпросната вила почвата е 20 см, надолу е скала. Непретенциозни са и не изискват кой-знае какви грижи.

От тях взехме и издънки миналата пролет за къщата на родителите ми.

В къщи нашите са ги насадили на 60-70 см с идеята като поизрастат да махнат излишните. Почти всичките са се хванали. Досега са израстнали до 70-тина см.

Тази снимка е от вилата - надявам се да придобиеш представа какво залистяване правят:

Изображение
Velikov - напреднал
Хмм, доста добре изглежда, само да не завъдим някои диви прасета с тия лешници, че ги има в района :lol: !
А някакви храсти дали ще са подходящи да се насадят до самата ограда?

Тема "Ограждане на място" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: