• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кики - специалист
При правилно изградена инсталация и свързана дефектнотокова защита, ще се задейства, точно това е нейното предназначение. А колкото до сечението на защитния проводник по правило то трябва да е същото като сечението на останалите в съответния токов кръг, т.е. като нулата и фазата на конкретния излаз. И там където по корпуса на ел. уреда усещаш с ръката ток значи имаш проблем със зануляването (изключвам конкретната причина за утечка) в някоя от всички връзки м/у ел. уреда и таблото (при двупроводна инсталация), този проблем не се оправя с обръщане на щепсела а с преглед на всички занулявания в конкретната верига, като преди това трябва откриеш от къде точно се получава утечката разбира се.
8180 - майстор
Кики написа:
При правилно изградена инсталация и свързана дефектнотокова защита, ще се задейства, точно това е нейното предназначение. А колкото до сечението на защитния проводник по правило то трябва да е същото като сечението на останалите в съответния токов кръг, т.е. като нулата и фазата на конкретния излаз.
Повечето тук знаем това правило, но дали то е осъвременено?
Питането беше за кръгове с ДТЗ, доколкото разбрах.
Не знам актуалните нормативи, но ми се струва технически възможно и безопасно защитният проводник да е с по-малко сечение в такива кръгове.
Цитираното правило визира тока на к.с. през метален корпус и съотв. своевременната защита. ДТЗ поема тази роля при значително по-слаби токове, както споменаваш в първото изречение.
Интересно ми е как стоят нещата по въпроса - мнения, нормативи?
Кики - специалист
Не знам скоро да е имало редакции в наредба #3 но по спомен пишеше: забранява се използването на защитен проводник със сечение по-малко от тоководещите. (това не е цитат). Иначе си прав че при токове на утечка далеч по-малки от основните е нормално (логически погледнато) защитния проводник да е поне отчасти съизмерим с предназначението си. Да не забравяме обаче че има токови кръгове които нарочно се оставят без дефектнотокова защита и тогава условието за еднаквост в сеченията е задължително защото в определени ситуаций ще поема и токове на късо.
Stefan2000 - специалист
Нещо не ми стана много ясно последното.
Ако има кръгове без дефектнокова защита, да си имат и отделен заземяващ кабел със съответното сечение, нали? Ако иначе сме ползвали по-тънък.
А на кои кръгове, консуматори, не трябва да се слага такава защита?
thinkpad - майстор
Stefan2000 написа:
Ако има кръгове без дефектнокова защита, да си имат и отделен заземяващ кабел със съответното сечение, нали? Ако иначе сме ползвали по-тънък.А на кои кръгове, консуматори, не трябва да се слага такава защита?
Стига глупости вече. Само при трифазна система е допустимо да се пести от нулев проводник при симетричен товар. Така по нулевият проводник тече изравнителният ток/на несиметрията/, понеже консуматорите не са идеално идентични един на друг. Нелепо е да ми говорите тук за пестене от защитен проводник, особено при условие че кабелите ги продават с 3 жила с еднакви сечения. Има една спорна практика стационарни консуматори да не се защитават с ДТЗ...
Кики - специалист
Stefan2000 написа:
Ако има кръгове без дефектнокова защита, да си имат и отделен заземяващ кабел със съответното сечение, нали? Ако иначе сме ползвали по-тънък.
А на кои кръгове, консуматори, не трябва да се слага такава защита?
Чл. 1762. (1) Изборът на сеченията на проводниците по условията на нагряване при продължително натоварване и при къси съединения е съгласно глави трета и четвърта.
(2) Сечението на неутралния (N) проводник се избира равно на сечението на фазовите проводници за еднофазни линии, както и за трифазни линии, захранващи еднофазни товари.
(3) При захранването на трифазни симетрични товари от трифазни (четири- и петпроводни) линии сечението на неутралния (N) проводник е равно на сечението на фазовите проводници при сечения до 16 mm2 Cu или 25 mm2 Al, а при по-големи сечения - не по-малко от 1/2 от сечението на фазовите проводници.
(4) Сечението на PEN проводник е не по-малко от сечението на N проводник и не по-малко от 10 mm2 Cu или 16 mm2 Al независимо от сечението на фазовите проводници.
(5) Минималните сечения на проводниците РЕ и PEN се избират по чл. 166, ал. 3.

Това намерих от наредба №3, има и още ама ми писна да се ровя.
Обикновено на общи осветителни токови кръгове (повечето са такива) не се слага ДТЗ, на отделни за климатик токови кръгове също, на отделни за компютри и друга електроника с импулсни захранвания също не се слага ДТЗ. Всеки такъв консуматор поради спецификата на захранването си има ток на утечка от 2-3 до 7-10мА и ако е с обикновена ДТЗ която сработва още на около 15-20 мА ще изключва постоянно. За тази цел си има по-различни ДТЗ.
danaec - специалист
Демек мога да си сложа само на боилера :?
И така , след като изключва ДТЗ до към 50мА, за какво са ми тия 4 кв.мм. жица.
Да продават ги трижилни, но сега.
PCL82 - майстор
Зависи каква истема на заземяване се използва. Ако системата е ТТ то токът на к.с. е малък, но ако е TN-S TN-C-S токът на к.с. е голям. Във втория случай не се разчита само на ДТЗ а и на предпазителите. Тоагава е задължително да имаме еднакво дебел защитен проводник.
Във първия случай теоретично може и с по-тънък проводник, но нормативно е забранено. Това е заради механична здравина, системата на заземяване може да се смени и други.

Освен това се казва, че защитният проводник трябва да е във обща обвивка с тоководещите-тръба или кабел. Не може към един двужилен мостов кабел да добавим просто един защитен ПВА.

Ако нещата опират до запазване на стари двупроводни кабели със запазен ресур по-добре е да се слагат ДТЗ при самите контакти. Има разклонители с ДТЗ, но е по-скъпо и излиза, че нова инсталация е по-евтина, но иска къртене, време и труд.

При подмяна на инсталацията може да се спестят излишни пари ако за контактите се пускат 3х2,5мм2 вместо 4мм2 за магистрала. Просто се пускат повече кръгове и инсталацията дава по-големи удобства.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
При подмяна на инсталацията може да се спестят излишни пари ако за контактите се пускат 3х2,5мм2 вместо 4мм2 за магистрала. Просто се пускат повече кръгове и инсталацията дава по-големи удобства.
Само дето това изисква да имаш повече от 1 табло, за да е действително рентабилно. Иначе ако почнеш да пускаш паралелни проводници към разпределителното табло, което е на другият край на сградата - полза нулева.
PCL82 - майстор
Таблото не е нужно да е винаги при входа, а се слага в центъра на товара-т.е. там където имаш най- много кръгове или най-голяма мощност.

Thinkpad, бяхме дъвчили и в други теми този въпрос за 4мм2 и 25А предпазител за контакти. Това не легален метод дори и в България вече. В наредба 3 ти е написано, че осветителните и контактните кръгове в жилищните сгради се защитават с предпазител до 16А ако се поддържат от неспациалисти и с до 25А, ако се поддържат от квалифициран персонал в обществените сгради.

Та ако искаш и 100мм2 слагай повече от 16А не разумно било разади самите контакти, било заради шнуровете на уредите, които трябва да могат да понесат токът на к.с. и да изключи предпазителят, а не да се запали накой кабел с 0,75мм2 в ръцете на потребителя!
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: