При правилно изградена инсталация и свързана дефектнотокова защита, ще се задейства, точно това е нейното предназначение. А колкото до сечението на защитния проводник по правило то трябва да е същото като сечението на останалите в съответния токов кръг, т.е. като нулата и фазата на конкретния излаз. И там където по корпуса на ел. уреда усещаш с ръката ток значи имаш проблем със зануляването (изключвам конкретната причина за утечка) в някоя от всички връзки м/у ел. уреда и таблото (при двупроводна инсталация), този проблем не се оправя с обръщане на щепсела а с преглед на всички занулявания в конкретната верига, като преди това трябва откриеш от къде точно се получава утечката разбира се.
Кики написа:При правилно изградена инсталация и свързана дефектнотокова защита, ще се задейства, точно това е нейното предназначение. А колкото до сечението на защитния проводник по правило то трябва да е същото като сечението на останалите в съответния токов кръг, т.е. като нулата и фазата на конкретния излаз.Повечето тук знаем това правило, но дали то е осъвременено?
Питането беше за кръгове с ДТЗ, доколкото разбрах.
Не знам актуалните нормативи, но ми се струва технически възможно и безопасно защитният проводник да е с по-малко сечение в такива кръгове.
Цитираното правило визира тока на к.с. през метален корпус и съотв. своевременната защита. ДТЗ поема тази роля при значително по-слаби токове, както споменаваш в първото изречение.
Интересно ми е как стоят нещата по въпроса - мнения, нормативи?