• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
swissmad - специалист
LazarGanev написа:

Котел може да се намери евтино от хора, които минават на пелети - за около 500-1000лв и то добър котел. И какво стана:
То хубаво ама доколкото разбрах момчето питаше за това:
gardenER-- написа:
искам да ми се обясни цената на котел на пелети с радиатори, горе-долу каква цена ще ми излезе? Радиаторите ще бъдат 11 наброй..................................и бих желал да ми кажеш приблизителна цена на всичко това, за да предупредя майка ми.
idealist - специалист
Добре е да споделиш дали къщата има изолация (външна или вътрешна), вид и състояние на дограмата, квадратура на етаж/стаи. Не си споменал населеното място на въпросната къща. Продължителност на зимата и температурни стойности на зимните месеци.
Пиша това, за да не се окаже, че ще ти бъде по-евтино да се топлиш на котел с дърва/въглища отколкото с пелети.
Всички фактори оказват влияние в/у решението, което трябва да вземеш.
gardenER-- написа:
Ами прочетох, че такава голяма къща с камина няма да се отоплява, значи подходящо е котел, който научих за него в някой теми тук и от части в Google и изглежда, че наистина това е най-удачният избор. Защото мога да кажа, че през почти цялата година съм си почти сам, майка ми в Италия, баща ми постоянно е на работа и сега пък може да замине в друг град на работа и окончателно ще си остана сам. То тази година ще мине мъчително, с една камина само в хола, просто кошмарно, стаята отоплявам с печка на ток - ужас. Иначе за котела, смятам да го поставя в барата, то това не вървеше на дърва ами на нещо друго, на което му забравих името…, но както и да е. Та иначе котелът по-удачен избор ли е пред камината с водна риза и бих желал да ми кажеш приблизителна цена на всичко това, за да предупредя майка ми.

- Иначе благодаря. Радвам се да го чуя от хора навътре с това. :)

Колега в грешка си има камини по 30-40 киловата с цени 1000-1200 а котле с същите параметри е 2 бона и горница смята се кубатурата и мощноста исе оставя буфер. При нужни 15 киловата се взима 20и кусур за повече повече повечето мощност на камината се изразява в икономия на гориво за нея. В моя случай ни трябваха 8 киловата ние взехме 16 и с минимум дърва и въглища развива 70-80 градуса а братовчед ми за 10 киловата мощност 10 киловата камина постоянно поддържане на високи обороти зада държи градуси. След като се скапа тая камина си взе 20 киловата и си реши проблема разхода за дърва и въглища падна на половина
jabata - специалист
дървосекача 87 написа:
Колега в грешка си има камини по 30-40 киловата с цени 1000-1200 а котле с същите параметри е 2 бона и горница смята се кубатурата и мощноста исе оставя буфер. При нужни 15 киловата се взима 20и кусур за повече повече повечето мощност на камината се изразява в икономия на гориво за нея. В моя случай ни трябваха 8 киловата ние взехме 16 и с минимум дърва и въглища развива 70-80 градуса а братовчед ми за 10 киловата мощност 10 киловата камина постоянно поддържане на високи обороти зада държи градуси. След като се скапа тая камина си взе 20 киловата и си реши проблема разхода за дърва и въглища падна на половина
Ами така е, то и при котлите, и при камините важи същото неписано правило, както и при двигателите и компютрите, а именно че най-голяма икономия достигат когато работят на около 50 от максималната мощност. Работа на над 75% от мощността води до преразход, и по-бързо износване. Така че човек трябва да постъпва винаги така както ти си постъпил, необходими 8, взимаш поне 12.
igt - специалист
Много ми е интересно как ще се изкажат специалистите, посещаващи форума по последните две мнения. Чел съм постове, че работата на 100 процента мощност води до максималното 80 процента КПД на котли, камини на дърва и въглища. Роботата им на 50 процента водело до преразход!
vrangelov - специалист
Аз бих посъветвал автора, да си направи отоплението по писаните правила, а неписаните нека съветващите да си ги прилагат при оразмеряването на собствената инсталация. При неписаните правила има риск после, да няма откъде да прочете, как да си оптимизира (поправи) инсталацията. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако се взима за база камините на Прити това е точно така - ако ти трябва 8кВт, трябва да вземеш поне 12, защото мощностите не отговарят. Те дават пиковата мощност, която се получава за кратко време и то при горене на сухи дърва от лани. Средната мощност, която реално получаване е нещо съвсем друго.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно камина с водна риза и радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: