Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Ще си слагам нагревател на камината, който да се използва за да поддържа някаква температура (не разчитам да ме стопли много) :) .
Нагревателя е с мощност 4 kW, като се състои от три нагревателя, отделни еднин от друг. Двата изглежда са еднакви, а третия е по-мощен. Може би 1 kW, 1 kW и 2 kW. Иска ми се да направя поне три комбинации от тези нагреватели - например 1+1, 1+2, 1+1+2.
Има ли някакви готови решения за включвател, с който да реализирам това?
Мислех да го направя с петтактов ключ и контактор, но не е елегантно решение. Трябва кутия, ще стане плетеница от кабели. В краен случай мога да прибегна и до това. Дайте някакви идеи.
И другото - може ли този нагревател да се захранва от инсталация 2,5 mm2?
theurgist - специалист
кабела е добре само че не трябва да включваш нищо друго на тозо кръг. А и предпазитела трябва да е поне 25А. за другото не съм запознат :) Усппех :)
Милен - майстор
Ако действително мощностите са както казваш 1+1+2=4кВт, тогава максималният им ток е 18.2А. Пет тактовите и седемтактовите ключове са за ток 16А и няма да издържат. виж това :arrow: http://www.elpromelin.com/CATALOG6/SWITCHES6.pdf
Варианта с контактори управлявани от такъв ключ е неоправдано сложен. :? Моето предложение е всеки нагревател да се захрани по отделно през двуполюсен ключ като този на картинката, комбинациите ги правиш ръчно с включване на съответните нагреватели. От същия тип се срещат и 16А.

Изображение

Колкото до захранването с 2.5кв - ще издържи но ако е само този нагревател :cool:
emil_v r - майстор
Da , на Милен е гениално просто .
pavelari - майстор
идеята ти е с много ниско КПД наистина - що не помислиш за вграждането на някакъв вентилаторен конвектор е камината. тези реотани съшо биха имали ефект при обдухването им с някакъв вентилатор.
с 4 КВ дори може да направиш подово на стая до около 30 квадрата!!! ако има възможност за това - по добре не прави излишни разходи за ток с реотани, които ще те топлят само при положителни температури на вън.
иначе колегата милен ти е дал идея за свързване, но пак помисли какво правиш... и ако измислиш нещо друго пак ще дадем идеи и помощ
pavelari написа:
идеята ти е с много ниско КПД наистина - що не помислиш за вграждането на някакъв вентилаторен конвектор е камината. тези реотани съшо биха имали ефект при обдухването им с някакъв вентилатор.
с 4 КВ дори може да направиш подово на стая до около 30 квадрата!!! ако има възможност за това - по добре не прави излишни разходи за ток с реотани, които ще те топлят само при положителни температури на вън.
иначе колегата милен ти е дал идея за свързване, но пак помисли какво правиш... и ако измислиш нещо друго пак ще дадем идеи и помощ
Знам, че могат да се направят много неща, но аз се топля на дърва от собствените гори. :)
Това съм го намислил колкото да ми поддържа някаква температура нощем, когато няма кой да поддържа камината.
darken_nz - специалист
Ми вземи си една духалка .
:)

Тема "Идея за свързване на нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: