• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
Таблото не е нужно да е винаги при входа, а се слага в центъра на товара-т.е. там където имаш най- много кръгове или най-голяма мощност.
Където и да е таблото, до него върви магистрала от електромера, където се свързва кабела на електроразпределителното дружество и твоите консуматори. Така или иначе магистрала, защитена със съответният предпазител я има. Така или иначе всеки токов кръг трябва да се присъедини към мрежата, ако щеш за всеки да имаш табло, няма за всеки да прекарваш паралелни кабели до електромера. Пускаш магистрала с голямо сечение, която в табло с предпазители разклоняваш към консуматорите на съответните кръгове. За останалото не споря, просто някои хора искат табло на точно определено място, не в центъра, не в левият или десният край, за да не им грозяло или не знам си какво друго.
drastar - специалист
В 90% от новите инсталации таблото го монтирам в тоалетните, зад вратата или над казанчето(те са почти винаги в средата на апартаментите). Стига с тези магистрали от 4 кв , зададох ти въпрос в друга тема, но ти така и не отговори. И какъв придпазител монтираш на тази магисрала. И как едно табло грози, а ракл. кутии не. След гл. предпазител монтирам ДТЗ 300мА, а после 1,2,3, колкото преценя 30 мА- ви. На климатици винаги слагам ДТЗ. Мога да ти покажа табло със 63А предпазител, със ДТЗ след които 8 токови кръга и минимум 50 компютъра, и ДТЗ не изключва. Всичко което пиша е от практика(работа) всеки божи ден в последните 7 години. Не плашете хората, че дтз изключвала и ......тя затова е там. Сигурността е на 1 място.
thinkpad - майстор
drastar написа:
В 90% от новите инсталации таблото го монтирам в тоалетните, зад вратата или над казанчето
Табло не се монтира във влажно помещение като баня с тоалетна. Дръж водата и тока далеч един от друг.
Що иде реч до магистралата - добре бе, ти от пломбиран електромер към таблото мислиш по какъв авангарден метод да предаваш електричеството? Може би безжично като Тесла? От изхода на електромера към таблото нали върви магистралка с предпазител 63A, която магистралка се разклонява в таблото, където имаш предпазител за всеки токов кръг и съответно по-тънки проводници до всеки кръг/контакт? Или ще ми вържеш 12-те проводника от 12-те кръга директно в електромера? Мисли малко! От стълба на енергото за всеки токов кръг отделен кабел ли ти пускат или ти пускат един 6+ квадрата до електромера и там ти се спасяваш?Като таблото не е до електромера, от там до него нали трябва да пуснеш магистрала?
А да ти кажа, защитното заземяване е достатъчно, за да не се заземи тока през теб. ДТЗ е за да хваща утечките и половинчатите повреди в изолацията. Предпазителите са за да пазят от късо съединение. От гледна точка на човешкият живот заземяването прави това, което трябва - тока у земята, не през ръката. Всъщност ДТЗ обективно не пази толкова живота, колкото собствеността, като те предупреждава, че имаш проблем с изолацията на уред в кръга и има утечка над прага на ДТЗ. Защото 30mA не е проблем да минат през заземителният проводник към земята. Някои развиват теории за по-тънки проводници за заземяване, което е абсурдно.
drastar - специалист
Ей, ти си голям лаладжия. Писал съм тоалетни, не бани с тоалетни. Дтз 300мА ще е в ар. табло, а при нас , на 40,50 см след пломбирания електромер има(винаги) малко табло и там се монтира придпазител и след него дтз. Ако защитният проводник не е в един кабел с фазовите, то след електромера не е задължитилна дтз, но, ако е в общ свт, то дтз е задължителен. Това е за белгия.

пп. говорех за твоите магистрали от 4 кв. и после 2.5 кв.
пп.2 и пак не отговаряш на зададените ти въпроси :-D
PCL82 - майстор
Има разлики в наредбите в различните държави. В България се казва, че в близост до ГРТ не трябва да минават тръби на по малко от 1м. Ако ГРТ е в техническо помещение се допуска да има само един радиатор за това помещение, без магистрални тръби.

В Германия гледах наскоро как вдигнаха още един сглобяем етаж върху едно три етажно общежитие. Етажът се състои от 15 единични стаи всяка с един общ кръг осветление и контакти на 16А със собствена ДТЗ, кухня с две печки, захранени трифазно със обща ДТЗ, хладилници, контакти общи нужди с ДТЗ.

От главния коридор се влиза в помещение където се намират пералните-сух под с плочки. В това помещение има клетки с тоалетни и душове с врати. Таблото на етажа беше при пералните, захранено с 5*16мм2 3Х63А IP44. То беше поставено в ниша и всички кабели влизаха от долната му страна през мембрани.Долният му край беше на 50см от пода. Непосредствено под таблото на 30см от пода бяха пластмасовите водопроводни тръби с кранове за водата към баните, тоалетните и кухнята! Просто разчитаха на IP-то на таблото и качествени уплътнения.

Таблото имаше две полета зад обща врата- галвен прекъсвач и стопяем предпазители, главни катодни отводители с АП, предпазители и ДТЗ за токовите кръгове, контакт на ДИН шина. В съседното поле бяха слаботоковите инсталации-звънци, телефони и кабелна телевизия, всичко с екранирани проводници, свързани към РЕ. Интернетът беше в централен комуникационен рак.
Над таблото в отделни кутии беше управлението за щорите на южните стаи, а в колекторната кутия на подовото отопление имаше електрически задвижки за кръга на всяка стая, команвани с термостат, разполежен до ключа за лампите в стаите.

В стаите имаше мивки, закрепени на куфар от пертинаксови(гетинаксови плоскости със ламинат), криещ водопроводните и канални тръби. Този куфар служеше и като разклонителна кутия за ел. инсталацията. Всички кабели от стаята отиваха там, там беше и ключа за лампата, контакт за самобръсначка и лампа над огледалото. Връзките бяха зад едно ПДЧ панелче на щипки, за което беше закрепен ключа за лампата. Това панелче беше част от страничната стена на куфара, оформен като етажерка с ПДЧ рафтове. Цялата инсталация беше с NYM-J 3(5)х2,5мм2 за контакти и печки и 3(5)Х1,5мм2 за осветление и помощни кръгове.
Кики - специалист
drastar, надявам се разбра че системите на заземяване са различни в БГ и Белгия, както и да е това не е толкова важно в случая, и тук на вход в главно табло се изисква ДТЗ 300 или 500 мА (тя е за пожаробезопасност) но аз поне дори и в последните месеци не съм видял монтирана такава, въпреки че по проект е заложена и дори платена от инвеститора при поръчка на гл. табло. Иначе да ти обясня за ДТЗ 30мА: те са два вида клас AC и клас А, повечето които се монтират в БГ са от първите (два и три пъти по-евтини и най-масови) работят ама са предимно за консуматори не внасящи реактивни смущения и пулсиращи съставки на постоянен ток в мрежата (съответния защитен токов кръг)т.е. активни товари-готварски печки, бойлери обикновени лампи с нажежаема жичка и т.н.. Втория вид се използва в токови вериги с такива консуматори внасящи такива смущения в мрежата асинхринни двигатели, дросели и изобщо всякакви идтуктивности както и импулсни захранвания на компютри, принтери , телевизори , инверторни климатици, енергоспестяващи лампи и т.н. и т.н.. И ако те питам от кой вид ДТЗ монтираш ти в Белгия сигурно ще ми отговориш чак след като ги огледаш и прочетеш какво пише на тях а не веднага. В БГ обаче повечето от колегите (да не казвам че дори и в магазините) дори не знаят за тази "малка" подробност и като купуват ДТЗ се хвърлят на най-евтините. Аз лично преди няколко години правих цялостен ремонт на сграда за нуждите на една банка, проектанта беше заложил отделни токови кръгове само за компютри като дори имаше условие контактите да бъдат различни за да е познаваема, навсякъде човека заложил и ДТЗ като на токов кръг имаше не повече от 6 излаза и дори беше описал правилните ДТЗ клас А . Идва обаче човека от инвеститорски контрол и казва: "на тези контакти махаш всички ДТЗ, не искам постоянно да ми изключват компютрите а знаеш какво са те за една банка, и това от опит изпитал съм го на гърба си с всякакви ДТЗ, марки модели класове и т.н."
Stefan2000 - специалист
Не е точно така. В точните магазини много добре знаят за двата вида, имат ги и разликата в цената не е драстична. Само че са с различни опции като ампераж, вграден предпазител и ампеража му и т.н. Който знае какво да попита, получава отговор.
Много съм доволен от магазина до Женския пазар, в София.
И благодаря на колегата за пояснението за ТТ : TN-S :TN-C-S системите. След това схемите и обясненията се намират лесно.
А, и друго, по-напред някой се интересуваше от цената на заземителните колци. Та в гореспоменатия магазин, преди известно време като проверявах бяха по 20лв. с 2 метра заварена поцинкована шина.
Кики - специалист
А сега де! женския пазар-София, ми идва ми малко далеч но се радвам че там са компетентни хора, все пак в поста си не "говоря" за видове а за класове на ДТЗ. И цената е до три пъти по-висока за клас А или si при шнайдер примерно.
Stefan2000 - специалист
Клас А и АС имам предвид, Но на наличните параметрите им не се прпокриваха.
А иначе, има и онлайн магазини.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
То беше поставено в ниша и всички кабели влизаха от долната му страна през мембрани.Долният му край беше на 50см от пода. Непосредствено под таблото на 30см от пода бяха пластмасовите водопроводни тръби с кранове за водата към баните, тоалетните и кухнята! Просто разчитаха на IP-то на таблото и качествени уплътнения.
Значи германците са прости. Да разчиташ само на уплътнението на таблото, нещо което с годините остарява е неприемливо. Правило неписано за мен е, че не трябва да се поставят открити излази и табла в помещения и места, където е потенциално възможно да има вода. За влажни помещения има специални контакти и ключове, но отново трябва да се избягва. Отделно таблото на 50см ми се вижда нещо много ниско.
drastar написа:
пп.2 и пак не отговаряш на зададените ти въпроси
Всички жичкаджии в бе-ге-то сме лаладжии, не го ли разбра. Не ни е срам да направим някой неприятен клиент на пържола, като му вържем шукото на фазата. :lol: Сега сериозно - зарежи ги тия тоалетни, хората обикновено искат таблото да е във входа или до него, на място където може да има достъп.
Предпазител на магистралата от електромера до таблото се монтира 63А. Таблото плеснато в жилищно помещение или тоалетна, а в България обикновено баня и тоалетна вървят като общо помещение просто не е удобно и повярвай - едно табло половин метър на 30см грози много повече от една разклонителна кутия с бял капак на бяла стена. Боядисай капака друг цвят, ако не ти харесва.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: