Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Гого ако бъркам Моля да бъда поправен, 91А ги получавам от закона на Ом.
Сметките добре, ама както сам си установил, трябва 25кв. кабел за тия 100-ина ампера. Отиди до ресторанта и прегледай по-обстойно нещата и дай необходимото инфо тук. Какво е захранването до главното табло (трифазно или монофазно) и с какво сечение е кабела (те)? Преброй точно консуматорите и тяхната мощност. Има ли вариянт да се намалят. Тогава ще го мислим. Сега няма как да гадаем...... :-D
Идеята с газовите котлони дето ти дадоха е много добра.
miroton - майстор
- Ел.техника който е правил схемата уж е титулован а проект няма. - Зависи какви са били изискванията на собственика-една скаричка и фритюрник

- Използват монофазно захранване щото такива са уредите. :lol: Направо се отказвай

Моля дайте съвет как да помогна на приятеля ми. Моля.- Извикаи човек дето си разбира от работата.
PCL82 - майстор
То ясно, че искате да го направите евтино и затова сте решили да го направите незаконно, за да спестите таксите, ама поне го направете грамотно. Все някъде трябва да теглиш, чертата в тарикатлъка щото иначе си вкарваш автогол! То само с помощ от приятел без пари не става, трябва и мисъл.

Та човек или сяда и се ограмотява сам, затова е форумът или ако не може си плаща на хора, които могат. Няма как да стане само с агенция ЕЖК (Една Жена ми Каза), без някой да знае какво прави.

Офицалният ред е проектант (човек с висше образованине) прави проект, който само се изпълнява от електротехник (човек със средно професионално образование). Работата им се контролира от други хора със съответното образование. Електротехникът може от опит да направи много неща без проект, но в редица случаи може да допусне и много грешки, особено ако кара само на опит, без да познава действащите изисквания.

Така много жичкаджии по селата правят инсталациите както преди 15г. и те вече не отговарят на действащите изисквания за безопасност.
John - специалист
Че е криза,криза е. Това е ясно но,закона на Ом не ти решава проблема.Колегата VLADO66 ти е дал отговора.Ако искаш с трици маймуни да ловиш....това е друг въпрос.При монофазен електромер 5/60 не можеш да ползваш ток 90А.Предпазителя за това се нарича така,защото предпазва инсталацията и изм. уреди .Ако се пусне 3 фазно захранване и при добро разпределение на товарите проблема ти е решим.
vk - специалист
Я първо вземете се огледайте как да махнете някои големи консуматори - какви са тия 10 консуматора по 2000 вата ? Че няма да можете и да си платите тока накрая, като дойде сметката.
valentino76bs - майстор
spro написа:
Уважаеми hidrazin,
Уважавам знаещите и можещите щото винаги може да се научи и види нещо полезно. Като знаеш и можеш искаш ли да дойдеш и да казваш това тук,онова там а аз ще бачкам? Хем ти ще си начешеш шефската краста хем аз ще науча нещо полезно.
Благодаря.
Виж човек ,ако се заемеш да го правиш по форумни указания нали се сещаш че евентуално при недай си боже някой фал/пожар или...:(/ няма кой да поеме отговорност върху всичко и виновния ще си ти,пък и не знам защо се наемаш да правиш нещо което не ти е съвсем ясно така ще направиш мечешка услуга на приятеля си или там който е.А щом си има заведение се предполага ,че може да отдели малко ''Захари Стояновки '' или ''Алеко Константиновки'' и да станат нещата както трябва...ПОЗДРАВИ И НЕ СЕ СЪРДИ :)
ivanov6600 - специалист
Уважаеми колеги това което се опитвате да правите е нещо наистина ЛУДОСТ.
Монофазна захранване 100А какъв ще да е тоя директен електромер.
При такива мощности трябва да се направи с трифазно захранване. С равномерно разпределение на фазите. На всичкото отгоре да не говорим, че такива обекти зедължително трабва да са с 3/5 проводна инсталация.
Като се прави такова нещо предварително трябва да се направи проект от правоспособен проектант с необходимите коефициенти на едновременност, падове на напрежение и т.н.
В България сме свикнали, че всеки може да направи ел. инсталация и гледаме да спестим от там защото е нещо лесно, кабел контакт и готово. Ама това ,че после като натиснеш ключа ти тръгва водата вместо лампата ..... това не е от значение или някой пострата от некъдърноста на някой.
Но плочките може и 50лв. на квадрат да платим.
moimoimoi - майстор
Няма монофазна партида от която можеш да черпиш 90+ампера
максимума трябва да е 63 ампера за битови абонати,около 15 киловата са това

доколкото разбирам този автоматичен предпазител който е "спирал" тока е спасявал положението от пожар.
обърнете внимание колко квадрата е захранващия кабел и да се ограничи потреблението до максималното което може да понесе захранващия кабел

с няколко думи-трябва ви професионално подхождане към проблема
nikolson - майстор
А пожарникарите как са го пуснали този обект? Той няма само котлони. Има и други консуматори.
ESPACE - майстор
Някой по нагоре ти го написа. Ориентирайте се към газ, аз в колкото професионални кухни съм влизал всичко е на газ. Дори и с бутилки, ако няма централна.

Тема "Захранване кухня на ресторантче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: