Всичко за дърводелството
Stefan2000 - специалист
Като започнахме да говорим за влажност и варирането и, то от нея няма спасение. Влажноста варира в сезоните, в моментните климатични уловия, и т.н. И дървото винаги реагира. Може би повечето от вас са били свидетели, например, как една по-стегната врата, в един сезон се отваря лесно, а в друг раздува и запира. Затова и паркетите отварят луфтове. Различните дървесини имат различни коефициенти на разширение, но всички имат. И дори в един апартамент, влажността е променлива, ако имате влагомер ще видите. Разбира се, има 2 вида влажност, относителна и абсолютна. В ежедневието за въздуха, повече приложение намира първата.
Колкото до тази бързорастяща дървесина, ако става дума за китайските видове, чел съм не добри отзиви за нея. Заради бързия си растеж била рехава. Ставала главно за промишлени нужди. Но ако някой наистина реши да я отглежда за материал,трябва да проучи въпроса обстойно.
angelfilev - специалист
Заинтригува ме има ли практика да се пропарва друга дървесина освен бук?
bimbaeco - майстор
Парят се орех и череша, но не от структурни съобръжения, а за да се уеднакви цветът на сърцевината и беловината.
bisermonov - специалист
Не съм сигурен дали е точно 0% пак повтарям има режими на сушене който завършват с доста ниска въздушна влажност която в естествена среда почти няма и материала излиза значително по сух. Иначе съм съгласен с bimbaeco че материала се климатизира в помещението в което ще стои дори от една партида две дъски ще са с различен процент влажност зависи къде са били в купчината и като ги слепиш двете дъсчици след като се климатизират се получава десети разминаване разбира се това е в рамките на допустимото. Дървото постоянно приема и изпуска влажност.
bisermonov - специалист
Дори бих добавил че и напълно суха дървесина, на мене лично ми се е случвало много пъти дъска като я разбича на две да деформира и моя извод че дървото дори сухо си има вътрешни напрежения и не само като се разбичи зависи материала дали е от по зряла дървесина дали при рязането още в гората е отрязан до колкото си спомням имаше стандарт че 1 м. от корените нагоре дървесината не е качествена.

Тема "Парене на бук - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: