Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
Да не ставам досаден с мойте мнения, но пак ще се включа.
Това което си видял от гредореда който се е показал, не е нещо ненормално. Напразно си се поуплашил. Могло е да се запълни с челни дъсчици и отзад пълнеж, или с камъни, които да се виждат. Но като и да е, това е отминал етап.
Хубаво си решил да облечеш с дърво. Само бих те посъветвал да се откажеш от вагонната шарка. Тя не е характерна за нашите къщи. Пак си направи глъб-зъб, но дъските остави гладки. Дори ако се разминават и малко по дебелина, още по-добре, защото вида ще е по автентичен. Това навремето се е правило от цепено дърво, но сега едва ли ще го цепиш.
Ако имаш възможност, мини материала през автоклав. Това е най-сигурната импрегнация в дълбочина. Шарките и фризовете по дървото ги остави за интериора. Тавани, первази и т.н.
goshob - специалист
Здравейте,
Ето пак дойде есента и след известен размисъл реших да събудя темата защото и това лято не стоях безучастен...
Та беше Август, време хубаво, слънце и всичко останало, което стимулира Българина да започне ремонт. Особено, ако е успял да сложи някой финикийски знак на страна през зимата. Та както се казва след известна подготовка се почна. Беше ми бръмнала една муха още от миналата година за облицовка на вторият етаж с дърво, направих съответна подготовка и се почна... Почнаха се и съответните вечерни диалози в кръчмата, ама това е друга тема :-D
Като казвам облицовка беше важно преди всичко какво да се направи, та хем да е умно, хем да е практично и не на последно място да не ми съдере кожата. Тук страшно много помогна колегата Tsilkov, на когото съм много благодарен за съвета за вентилираната фасада. Та решението беше откриването на вертикалните греди, скара, вата и ламперия. Ето така изглеждаше началото.
Прикачен файл:
Pic_1_1.jpg
Прикачен файл:
Pic_2_1.jpg
Прикачен файл:
Pic_3_1.jpg
След като стигнах до тук започнах с ламперията. Много си мислех как да изглежда тя и да бъде ли по правилата на т.н. сийдинг но нека това го оставя за по-късно защото трябва и да се работи понякога... :)
Лек ден на всички, които ще си направят труда да прочетат. :drinkers:

Прикачен файл

Pic_1_1.jpg
bisermonov - специалист
Здравейте
Извинявам се на автора на темата но малко ще си позволя да се отклоня за момент, надявам се и други съфорумци да изкажат кратко мнение. На мен също ми предстои да правя ремонт на стара къща но в последствие се отказах защо защото пред очите ми комшия си прави ремонт на стара къща подобен на какъвто аз искам т.е подмяна на покрив, смяна на дограма, външна изолация, вътре няма какво да изброявам къща на 60г. дори тоалетна няма вътрешна. И какво се оказва примерно за душамето работа да го изкъртиш старото и след това да го направиш ново, покрива също прозорци също всичко е двойна работа та въпросния комшия изрева че по-евтино ще му е излязло нова къща да си направи и то ще сия направиш както искаш с трапезария широко удобно и пр. Та затова се отказах.
По темата за влагата един стар майстор ми каза как се е справил с влагата също първия етаж вкопан 20см. Копаеш около къщата колкото по тясно можеш и дълбочина 50-60см. колкото основите намерил си е глина без пари и напълнил изкопаното с глината и край с влагата. За обшивката с дърво много красиво но с какво ще го защитиш и аз съм на същото мнение в автоклав импрегнация в дълбочина

П Старото си е старо това си е мое мнение.
bisermonov - специалист
bisermonov написа:
Здравейте
Извинявам се на автора на темата но малко ще си позволя да се отклоня за момент, надявам се и други съфорумци да изкажат кратко мнение. На мен също ми предстои да правя ремонт на стара къща но в последствие се отказах защо защото пред очите ми комшия си прави ремонт на стара къща подобен на какъвто аз искам т.е подмяна на покрив, смяна на дограма, външна изолация, вътре няма какво да изброявам къща на 60г. дори тоалетна няма вътрешна. И какво се оказва примерно за душамето работа да го изкъртиш старото и след това да го направиш ново, покрива също прозорци също всичко е двойна работа та въпросния комшия изрева че по-евтино ще му е излязло нова къща да си направи и то ще сия направиш както искаш с трапезария широко удобно и пр. Та затова се отказах.
По темата за влагата един стар майстор ми каза как се е справил с влагата също първия етаж вкопан 20см. Копаеш около къщата колкото по тясно можеш и дълбочина 50-60см. колкото основите намерил си е глина без пари и напълнил изкопаното с глината и край с влагата. За обшивката с дърво много красиво но с какво ще го защитиш и аз съм на същото мнение в автоклав импрегнация в дълбочина

П. Старото си е старо това си е мое мнение.
Tsilkov - майстор
goshob написа:
но нека това го оставя за по-късно защото трябва и да се работи понякога... :)
Да не земеш да оставиш оголена вата зимата??
Какво ти е сечението на летвите? Защо не ги слага в другата посока - с дебелото навън?
goshob написа:
помогна колегата Tsilkov
Радвам се че съм помогнал макар и малко на "сляпо" :lol: Ама като гледам си му схванал смисъла =D>
bisermonov написа:
та въпросния комшия изрева че по-евтино ще му е излязло нова къща да си направи
Е чак пък по-евтино - то винаги "на комшията" по-благо ти се струва :lol: Просто му е излязло доста повече от колкото си е представял - то и с новото така щеше да стане. Като почнеш да я правиш и като знаеш че си е за теб и даваш сичките пари дето имаш че и малко отгоре :lol:
goshob - специалист
Здравейте,
Закъснях малко с втората част на описанието, както се казва "по обективни причини", но всяко зло за добро. Писаниците ми предизвикаха известен интерес и най-напред ще опитам да коментирам въпросите и изказванията...
Използвах греди 8х8 за вертикалите и 6х8 за хоризонталите. Захващането на вертикалите беше за съществуващите греди, което си беше голям зор. Предците ми са използвали здрав дъбов материал на времето, който беше станал като желязо през годините. Нито се пробиваше, нито пък някакъв винт за дърво влизаше в него без да се скъса. Та единственото решение беше самонарязващи стоманени винтове 6х200. Голям зор беше, един Китайски винтоверт сдаде багажа, но пък стана здраво и сигурно.
Защо тънките летви са хоризонтално ще стане ясно малко по-късно. В резултат на всичко това се получи скара отстояща на около 8 - 9 см от стената. Та на това отстояние като се постави 5 см вата остана около 3 см кухина и се получи т.н. вентилирана фасада препоръчана от колегата.
Сега няколко думи за ламперията и поставянето и. Ето от тази снимка става ясно какво реших да направя:
Прикачен файл:
Pic_4_1.jpg
Подметнах преди, че идеята беше нещо подобно на сийдинг, но реших да не го правя по класическата технология с хоризонтални дъски, а ги поставих вертикално. Идеята и целта беше да се сведе до минимум проникването на вода при дъжд и вятър.
Прикачен файл:
Pic_5_1.jpg
Дъските си имат нут и перо, както се полага, но въпреки всичко и имайки предвид, че от едната страна доста вее и навява реших да се придържам към вертикалното изпълнение. Неочаквано това изпълнение някакси отвори къщата, а съответно даде и доста теми за разговори и оживени спорове в кръчмата, кое щеше или е по-добре. Оформиха се два лагера, както винаги, спора така и не се реши докато бях там, ама и защо ли да се решава като предстоят дълги зимни вечери и нали трябва да има за какво да се приказва... :o
Преди да завърша поста искам да кажа и няколко думи за защитата. Ламперията ми я прави един местен майстор цялата минала зима. Минавана е през автоклав с някакъв препарат и за това едно, че намирисваше, а и си беше променила малко цвета, но това не пречи.
Ами толкова за сега. Малко по-късно, или по-точно когато се отвори време, ще доразкажа нещата и ще пусна още снимки за окончателният вид. Имаше и едно малко преживяване, но и за него по-късно...
Приятна вечер и на здраве :partyman:
Dzver - специалист
махни тия изолатори и "жички"..

пусни си един хубав кабел "усукан" или го направи захранването под земята..
goshob - специалист
Здравейте,
Ето че дойде и краят на моят разказ за летните приключения, но най-напред на въпроса.
Тези изолатори и жици са необходимост поне за сега. Чрез тях захранвам другите постройки в двора, така че си останаха там. Тока е предмет на работа другото лято, така че всичко това ще изчезне и ще стане подземно, но за сега ще остане така. Дано тези кабели да не привлечат вниманието на "мургавите братя", но едва ли ще се полакомят за няколко метра жица...
И така, след като ламперията беше накована дойде ред на дограмата. Това малко забави нещата, но все пак успях да се побера в срока, па и малко със закъснение. Проблемът е, че близкият голям град, където може да се поръча свестна дограма е на 60 км, а това си е разстояние, поне за България. Не че е кой-знае колко, но си пишат пътни при всяко идване, а това не е особено приятно.
Спрях се на фирма Ролпласт, не че имаше голям избор, но поне предложиха Немски профил Trocal и обков Wink Haus. Процеса изглеждаше така:
Прикачен файл:
Pic_11_1.jpg
Бяха абсолютно коректни по отношение на сроковете, нещо забележително, и си свършиха работата както се бяхме договорили. Имаше малко доизкусуряване след това, но то си е в реда на нещата и без него не може. Поставиха дори и подпрозоречни ламарини, които съвсем бях забравил и тъкмо се чудех как ще запушвам дупките...
Прикачен файл:
Pic_8_1.jpg
Така изглежда от страни...
Прикачен файл:
Pic_10_1.jpg
А това е изглед от към двора...
Прикачен файл:
Pic_9_1.jpg
Преди да завърша искам да кажа, че използвах продуктите на Becker Acroma за финишна обработка на ламперията. Дренски препоръча една ръка байц и 2 ръце лак, за които дава 7 години гаранция, ако са нанесени правилно, но аз си го смятам, че ще трябва да се освежи поне след 5 години, ако не и по-рано. Времето ще покаже...
С това смятам, че завърших къщата от вън в основни линии. Не зная дали на комшията му е излезло по-евтино, но на мен ми харесва как стана, независимо че парите, ако бяха давани на един път не бяха малко. Имах възможно да разсроча нещата малко във времето, така че стана поносимо, а и годината е пред мен за да наваксам :)
Остават вътрешните преработки. Там ми се струва, че ще е малко по-трудно защото работата е значително повече, но ако е рекъл Господ, времето е пред нас... Синът също се съгласи да помага, поне с труд, а това си е постижение =D>
Ами от мен толкова за сега. Дано е станало добре и ви харесва. :drinkers:
Stefan2000 - специалист
Мисля, че цвета си го докарал перфектно.
Камъкът също.
За тоя циментов пояс не може ли да се измисли нещо?
Под въпрос са белите прозорци. Нещо не ми се вързват. А и долните светло кафяви. Знам ли!?
Ако обшивка и всички дограми бяха в един цвят, нямаше ли да е по-удачно?
Caxo - специалист
И на мен само това са и забележките... цветовете на прозорците и циментовия пояс. Останалото е супер!

Тема "Още една стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: