• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Благодарение на колегата syncho получих ценни съвети и напътствия за които много му благодаря.
Говорих и с представител на производителя и ми отговориха, че системата може да управлява и трипътен и 4-пътен с ел. задвижки, но нямало никакъв проблем да се сложи трипътен, както е на схемата, но с термостатичен елемент.
Така и аз реших да го вържа, тъй като времето навън не чака. Ще предвидя и спирателни кранове навсякъде, за да мога, ако се наложи да коригирам системата през отоплителния сезон. Според колегата най-добри били Esbe и такъв смятам да монтирам. Сега очаквам да го получа най-скоро и да започвам монтажа.
filmatoplo - майстор
Това е схемата която трябва да направи сега с буфер ако иска .http://www.atmos.cz/english/images/zapojeni/13.gif
s_s1 - специалист
На буфера май пак ще му се размине, но и ако го вържа /може би следващия месец, макар, че сега в преходните сезони той е най-нужен/ няма да слагам 3 пътен вентил за подаваната топла вода към радиаторите, т.е както до сега ще бъдат с темп. изходяща на котела. Като смятам да оставя котела да работи с по-голям хистерезис и така ще включва по-рядко и е работи по-дълго.
filmatoplo - майстор
:? Съжалявам за това , но ти напрактика разваляш всички функции на твоя котел и контролер -все едно че ги няма .Моля те изпълни я тази схема .Аз днес си поръчах вентил Хонивил и задвижка , дето се казва имам и у нас вентил , но е 4пътен иначе щеше да ти услужа , Във Термоикономик Бургас със сигурност имат но не е Хоневил но не пречи .Айде термовентил си сложи на малкия кръг и помпа, сложи и буфера , след него си сложи трипътния смесител с задвижката и радиаторна помпа -свържи си всички сензори и си готов. :)
syncho - майстор
filmatoplo можеш ли да ми обясниш кое точно разваля на котела, че не ми стана нещо ясно?
filmatoplo - майстор
Аз не искам двамата да боричкаме идеология :) , нека колегата да реши кои функции дадени му от котела -контролера да шунтира и кои да ползва .
syncho - майстор
Ами наложи се да реагирам, защото едва ли не го е осакатил котела и нищо не става от него, ако не е натоварен на максимум с буфери, четирипътни вентили и т.н. Истината е, че всички тези неща си имат предимствата, когато се използват правилно, което в България е мнооого рядко срещано. А също така при работа на пелети (и това сме го коментирали и спорили много пъти ;) ), някои от тези неща дават минимален ефект, който понякога не си заслужава.
filmatoplo - майстор
Ако става дума за буфера , ако той го няма -да си сложи 4пътен вентил както е на клипа и е готов да ползва всички жици и функции които има по контролера :) .Като при свързване на 4пътния вентил се слагат две помпи -на клипа не се вижда тази на малкия клип но я има , другата е радиаторната .Аз така свързвам котлите и всичко е ок.Разгадай колега това свързване -http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 5&start=40
Последна промяна от filmatoplo на вт окт 08, 2013 9:54 pm, променено общо 1 път.
syncho - майстор
Виж сега на Orligno 100 (комбиниран котел) контролера има възможност да управлява до 7 кръга, слънчеви колектори, бгв, буфери и какво ли още не. Това означава ли, че трябва да се навърже всичко? Просто се връзва това, от което човек има нужда, без да се прекалява :roll: :wink:
filmatoplo - майстор
За буфера съм съгласен , подведох се по него , мисля че колегата държи на него , но котела трябва да се свърже с 4пътен вентил и става мултифункционален по контрол на връщаща вода и по контрол на подаваща вода , еквитермичния контрол той не пречи -само помага за нашия променлив климат .Колегата си решава -но това е начина , ако му сложи само термовентил -регулира само връщаща вода и нищо друго :wink: ако денем грее слънце а вечер е студ -еднаква температура ли ще праща по радиаторите , естествено че посредством външния датчик ще се подава сигнал за промяна на положението на задвижката за 4пътния вентил и от там промяна на температурата на водата .
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: