• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Stefan_62 - майстор
Здравейте, не съм много вещ в тези неща и затова ще ви помоля за малко помощ. Става дума за следното. Комшията на село ще си пуска тия дни кабелен интернет от "Виваком" /който ще бъде с модем и ще има и рутер/ и се договорихме когато съм на село да го ползвам и аз, съответно срещу :partyman: :lol: . Лаптопът ми е Тошиба Сателит Л-20-181 и няма вградена WiFi карта / мисля, че така се казва/ за хващане на безжичен интернет.Къщите са на разтояние около 10-15м. една от друга, а стаята в която ползвам лаптопа е с видимост към тяхната къща. Та молбата ми е какъв USB WiFi адаптер ще ми препоръчате да си взема, който ще ми върши работа за да ползвам нета. Гледах доста адаптери в нета, някой по-скъпи, други по-евтини и както ги описват всички са перфектни, но като не им разбирам. Затова ше съм ви благодарен ако ме посъветвате при тези условия какво да си взема е и да е нещо що годе качествено. Благодаря ви предварително. :drinkers:
dokobg - специалист
USB адаптор без антена според мен няма да ти свърши работа. Възможно е да не намира мрежата. Моята препоръка е да си вземеш такъв с външна антена с кабел. Като визирам антена не разбирай нещо голямо, по скоро от порядъка на 15см която да сложиш на прозореца.
Нещо такова
Изображение
Stefan_62 - майстор
Благодаря, и аз си мислех за външна антена /изнесена отвън/ въпреки, че разстоянието м/у двете къщи е малко. Предполагам, че от този вид който си ми показал ще хваща сигнала и без да е изнесена отвън антената /мисля, че с външна антена означава, че не е тип флашка и не е предназначена само за външно инсталиране/, но явно ще се спра на някой модел с външна антена. Мен по-точно ме интересува дали трябва да е някой мощен адаптер или и по-слабичък ще върши работа, нещо в рамките около 30-40лв. като цена.
dokobg - специалист
USB флашка ще ти свърши работа според мен, но трябва да е с външна антена. Преди време ползвах една такава на 3-4 метра от рутера без прегради сигнала беше на 90-80%, което ме навежда на мисълта, че през 2 стени няма да ти свърши работа ако е без антена с кабел.
ArturDent - Почти Безобиден
Stefan_62, глей сега, не ти требе джвъчка.
Я си помисли за едно рутерче - например , Dir-615, който се поддържа от DD-WRT.
След това се слагаш рутерчето на джама и го настройваш като повторител на мрежата на съдеда. От там нататък имаш нет навясякъде.

П.П. А при тия 15 м, аз бих се замислил да пусна директен кабел...
fox_vt - майстор
Аз имам това цък
Лови та се къса.И не слушай който ти казва че флашка или нещо подобно ще ти върши работа :butthead: Антена не по малко от 5dBi особенно със вивакомски рутер за разпръсквач [-X 15 метра за него са километри.

Забравих да спомена не работи със вин 7 и 8.Ако си с тях търси нещо по нов модел от предложения.
Stefan_62 - майстор
ArturDent написа:
fox_vt написа:
Забравих да спомена не работи със вин 7 и 8.Ако си с тях търси нещо по нов модел от предложения.
П.П. А при тия 15 м, аз бих се замислил да пусна директен кабел...
Благодаря ви много за отговорите :drinkers:,"ArturDent" колкото до 15м. не са проблем, но според техника на село за да ми пуснат кабел /или аз да си го пусна от комшията/ трябва да поставя 2 стълба, просто линията върви само от отсрещната срана на улицата. Другото което е, че има период от 4-5 месеца когато ходя там за по един, два дена в месеца и не ми се плаща такса/ако сключа договор с Вивасом/ за този период, а и не искам да затруднявам комшията да опъваме кабели от тях до нас. "fox_vt" ОС ми е ХР така, че няма да има проблем с предложеният от теб адаптер. Явно ще търся някой с външна антена, който да ми върши що годе работа. Благодаря ви още веднъж. :drinkers:
mobilis - специалист
Явно ще търся някой с външна антена
Не се хвърляй на някакви скъпи работи. Всички WiFi флашки ги правят в необятен Китай, общо взето карантията им е еднаква и плащаш само за марката и пластмасовата обвивка. Огледай се за USB WiFi Tenda с външна антена. Китайска марка, но не са лоши. Имам такъв за 19 лв и съм го бучнал в един стар лаптоп HP. Доволно хваща мрежи.
Вивакомските рутери са зле, особено ако този на приятеля ти е зад 2 стени. Иначе 15 м. не са много...
fox_vt - майстор
ArturDent имаше предвид да опънеш 15 метра кабел от на комшията рутера до тебе :wink: Нз за какво ти е външна антена тоя дето ти го показах има кабел към него да го сложиш до прозореца,аз живея в панелка и да ти кажа не му е проблем да си лови и вътре в стаята.Но пак да си кажа за вивакомски рутер с оная малката пи*ка или ония дето и такава си нямат ти трябва не по малко от 5dBi антена.
Stefan_62 - майстор
Благодаря ви на всички за изказаните мнения и предложения. В крайна сметка се сдобих с един TP-LINK TL-WN7200ND като този който ми показа колегата "dokobg"Изображение. Един преятел ми го подари /купил си го, но впоследствие се отказал да го използва/, когато му казх, че търся да купя някъкъв WiFi адаптер. Комшията още не си е пуснал интернета /просто чака техниците от Виваком да се появят/, но все пак го изпробвах на село. За съжаление прихвана само два сигнала отключени/те си бяха и сама два :lol: /, но и двата доста слаби /18% и 31%/ и не може да се закачи,поне така си мисля. По-слабият е от библиотеката на селото която се намира на около километър от къщата, а другият е от някъкъв оператор, но не знам от къде е излъчването. Мисля, че за 10-15м. ще върши работа, но ще видим впоследствие.Благодаря ви още веднъж :drinkers:
  • 1
  • 2

Тема "Какъв USB WiFi адаптер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: