• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Е какво точно пречи трипътния вентил да се подава различна температура към радиаторите? Той само коригира връщащата температура към котела да не е под 50С до 60С в зависимост от необходимостта и настройките.
filmatoplo - майстор
Колегата да си реши , поляците не са прости на клипа .Виж клипа в времената - 49 сек , 55 сек , и 2 мин и 16 сек .http://www.youtube.com/watch?v=t0_o4G3RV1Y
s_s1 - специалист
Много съжалявам за това, че неволно причинявам спорове м/у Вас, за което много Ви се извинявам.

Прочетох Вашите коментари и отново се свързах с представител на производителя, с който контактувам. Запитах го отново кое свързване е по-правилно: с 3-пътен вентил със статична темп. на отваряне, с 3-пътен вентил ел. задвижка, или с 4-пътен вентил ел. задвижка. Той отново отговори, че може да се свърже и да работи безпроблемно и по 3-те начина, но най добрия вариант бил да се свърже с 4-пътен вентил ел. задвижка, защото така котела щял да реализира икономия 5-10% спрямо вариантите с 3 пътен вентил.
Запитах го също така има ли смисъл да свързвам и буфер. Отговора беше, че не е необходим при работа на пелети, костилки и житни култури, защото в този случай щял да ми спести само ел. енергията за палене, и имало смисъл само ако буфера е монтиран в отопляемо затворено помещение и загубите от него го топлят. Бил леко необходим ако горя въглища, но и в този случай той не би монтирал буфер, и умерено необходим, ако горя дърва, но и тогава ползата от 4-пътен вентил ел. задвижка би била по-голяма отколкото от буфера.
Изпрати ми и схема на свързване, която поствам по-долу.

Прикачен файл

Sheme4way_rus.jpg
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Колегата да си реши , поляците не са прости на клипа .Виж клипа в времената - 49 сек , 55 сек , и 2 мин и 16 сек .http://www.youtube.com/watch?v=t0_o4G3RV1Y
За 2.16 сек. от клипа това ми го каза и представителя на производителя, че софтуера според тяга, показания на ламбда сонда, темп. на изгорелите газова и външна температура регулира температурата на подаваната вода към радиаторите но и темп. на връщащата охладена вода в котела.
s_s1 - специалист
От някаква фирма идваха да гледат котела, т.е. идва собственика, който гледаше и обикаляше котела като голям камък, но неговите работници били на специализация в Италия за котли на биомаса. Той каза, че радиаторите били много малки и трябвало да ги изхвърли и смени с по-големи и че трябва да го изчакам 2-3 дена за да даде оферта.
Пратих му документацията, която имам и ми каза за сега нищо да не поръчвам, за да не се вкарвам в излишен разход.

Не знам какво да правя.
filmatoplo - майстор
Значи си свържи котела както казвам аз -с 4пътен вентил , без буфер , само че сложи и помпа на малкия кръг , че на самотек по бавно циркулира и големия кръг отваря по късно -радиаторите през това време седят студени .Ти каза че бойлера ти е свързан като радиатор по системата -ако е така е малко лошо защото -водата към радиаторите понякога ще е около 40 градуса .След 2 дни ще започвам едно свързване на един котел точно по същата схема с 4 пътен вентил , или втората помпа ще я поставям там където пише Tpow , а на местото на Pomp c.w.u слагам кран с ел задвика да пуща и спира серпентината на бойлера .Така помпата която се поставя за малкия кръг се ползва за заряд на бойлера .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Значи си свържи котела както казвам аз -с 4пътен вентил , без буфер , само че сложи и помпа на малкия кръг , че на самотек по бавно циркулира и големия кръг отваря по късно -радиаторите през това време седят студени .Ти каза че бойлера ти е свързан като радиатор по системата -ако е така е малко лошо защото -водата към радиаторите понякога ще е около 40 градуса .След 2 дни ще започвам едно свързване на един котел точно по същата схема с 4 пътен вентил , или втората помпа ще я поставям там където пише Tpow , а на местото на Pomp c.w.u слагам кран с ел задвика да пуща и спира серпентината на бойлера .Така помпата която се поставя за малкия кръг се ползва за заряд на бойлера .
До тука добре, но втората помпа на малкия кръг кога ще работи и кой ще я командва и
кой ще командва ел. задвижката, която да отваря бойлерния кран?

Този котел управлява 1 вентил със задвижка и 2 помпи-към радиаторите и към бойлера.
kalin72 - майстор
но втората помпа на малкия кръг кога ще работи и кой ще я командва и
Помпата на малкия, котелния, кръг, се командва от термостата, който следи температурата на котела, щом стигне 55-60 градуса, пуска помпата на котела. Елзадвижката за бойлера се командва от друг термостат, който следи температурата на котела и температурата на бойлера.
Този котел управлява 1 вентил със задвижка и 2 помпи-към радиаторите и към бойлера.
Тази задвижка е 4пътната задвижка, едната помпа е тази на малкия, котелния кръг, другата помпа е тази към радиаторите. Имаш да купуваш 4пътен винтил, и термостат(и) за управлението на елзадвижката на бойлера - но тук нека по-знаещите да кажат.
boretobobo - специалист
kalin72 написа:
но втората помпа на малкия кръг кога ще работи и кой ще я командва и
Помпата на малкия, котелния, кръг, се командва от термостата, който следи температурата на котела, щом стигне 55-60 градуса, пуска помпата на котела. Елзадвижката за бойлера се командва от друг термостат, който следи температурата на котела и температурата на бойлера.
Тази задвижка е 4пътната задвижка, едната помпа е тази на малкия, котелния кръг, другата помпа е тази към радиаторите. Имаш да купуваш 4пътен винтил, и термостат(и) за управлението на елзадвижката на бойлера - но тук нека по-знаещите да кажат.
Защо да не монтира магнет вентили.

Прикачен файл

New_2013-10-04-189.jpg
New_2013-10-04-189.jpg (43.55 KиБ) Видяна 3269 пъти
filmatoplo - майстор
Ако в котела няма специален извод за помпа на малък кръг си купуваш отделен термостат В2000 струва 17-18 лв , а бойлерния кръг на серпентината ако ще има такъв кръг ще се захранва от кабела за бойлерната помпа .За сведение -от БГ Терм не могат да ми намерят 4пътен вентил Хоневил 1 1/4 :wink: , сега ще го заместват с друга марка -дано не оплескат нещата както винаги :lol: .1 цол има -ако някой търси .
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: