• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
boretobobo, според мен идеята ти е добра. Енергията от слънцето е безплатна и при положение, че ще слагащ още вакум тръби си заслужава. Ще помага на основното отопление.

Плочата не е проблем да се загрее и да служи за акумулатор. Има подови заровени под 6-7 см замазка. Какво е 12-15 см плоча.:-) Дори и в серпентината под плочата да тече 55 градуса вода- това не означава че с толко ще загрееш плочата. Още повече че ти ще имаш пикове през деня и спадове през нощта и в облачни дни. 30 градуса ако я загрееш е берекет!!!

Ако 30 градуса загрят конструктивен елемент плаши някого нека погледне до колко се нагряват покривни бетонни панели и плочи по халета, изоставени строежи, къщи от соца с плоски покриви без ТИ а само с хидроизолация от битум и т.н. без да има проблем:-)
Тани - модератор
Приятелю, да затоплиш до 55°С 200л в топлоизолиран обем е едно, но да ги затоплиш до същата температура при положение, че имаш топлозагуби, е съвсем друго! Дори 10 колектора няма да са ти достатъчни за през зимата и само ще подпомагат отоплението. Обаче инвестицията става нерентабилна. МОЖЕ БИ ще има рентабилност, ако замениш вакумните панели с фотоволтаични и инверторна термопомпа, захранвана директно от тях с прав и устройство, което да се грижи за максималното оползотворяване на енергията. За през зимата това ще е по-рентабилното решение, защото при едно и също слънчево греене с падане на температурите на въздуха, КПД на системите с флуид намалява, а на фотоволтаичните се увеличава! Обаче дали си заслужава инвестицията в твоя случай, оставям сам да прецениш!
boretobobo - специалист
Тани написа:
Приятелю, да затоплиш до 55°С 200л в топлоизолиран обем е едно, но да ги затоплиш до същата температура при положение, че имаш топлозагуби, е съвсем друго! Дори 10 колектора няма да са ти достатъчни за през зимата и само ще подпомагат отоплението. Обаче инвестицията става нерентабилна. МОЖЕ БИ ще има рентабилност, ако замениш вакумните панели с фотоволтаични и инверторна термопомпа, захранвана директно от тях с прав и устройство, което да се грижи за максималното оползотворяване на енергията. За през зимата това ще е по-рентабилното решение, защото при едно и също слънчево греене с падане на температурите на въздуха, КПД на системите с флуид намалява, а на фотоволтаичните се увеличава! Обаче дали си заслужава инвестицията в твоя случай, оставям сам да прецениш!
И това съм обмислял като идея но иска много панели пак скъпо ако е с фотоволтаик е по добре
нагрвателен кабел за подово.
Консумацията 30w на метър (4м по 30 120w 60 градуса) един сноп хитпайп само медните тръби ако се облекат
в изолиран куфар и два панела един инвертор пак ще грее но това го разработвам още.
filmatoplo - майстор
Това последното май не може да се получи , или не е финансово изгодно за сега :wink: .
boretobobo - специалист
filmatoplo написа:
Това последното май не може да се получи , или не е финансово изгодно за сега :wink: .
Защо кабела е 25 кинта 4м, пипетате 16лв, 2 панела по 250 лв може и самоделки идват по 100лв
но ще изчислявам по нататък сега правя изолационния куфар имам 9 тръби и ток без пари.
Но трябва да го доразработя .
2v6 - майстор
boretobobo написа:
...Човече, да се нагряват части от конструкцията на сграда е опасно
Къде го пише.
След като съм ти го написал поне нямаш оправдание, че не си предупреден :)
nikolovvd - майстор
Не знам как се отразява нагряването на панела, но лятото като минавам пред южната страна на такъв блок от метър се усеща излъчваната топлина. Все едно си пред някоя пещ! Хващам се на бас, че през деня температурата на панела достига поне 50-60 градуса.
boretobobo - специалист
хахахха .Затова явно сега има евро супсидий за саниране на блокове .
За да повишат икономиката със свежи пари на данакоплатеца е не да му помогнат.
с икономия на средства от храна не можеш да се стоплиш.
Няма да закуся а ще взема кубик дърва да ама друг път.
2v6 - майстор
nikolovvd написа:
Не знам как се отразява нагряването на панела, но лятото като минавам пред южната страна на такъв блок от метър се усеща излъчваната топлина. Все едно си пред някоя пещ! Хващам се на бас, че през деня температурата на панела достига поне 50-60 градуса.
Приемам.
Ако температурата на панела е по-малко от 40 градуса какво ще дадеш?
boretobobo - специалист
2v6 написа:
nikolovvd написа:
Приемам.
Ако температурата на панела е по-малко от 40 градуса какво ще дадеш?
Ще настроя контролера да пуска помпата на по висока температура.
Ще драсна една примерна схема на идеята С буферен съд и бойлер
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: