Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n92420 - помощник
Здравейте,

Предстой ми изграждането на локално парно отопление. Направил съм една примерна схема на инсталацията.
Малко пояснения(незнам дали са реализуеми). Термо вентил 1 отваря за подгряване на водата в бойлера когато температурата на водата в системата достигне 60гр. Термо вентил 2 отваря и спира подаването на въздух на котела за да спре той когато водата достигне 50гр. Чудя се дали тук не трябва да се постави и трипътен вентил за да се смесва водата и тя да не надвишава 70гр. в системата. Мисля си дали не е по-добре да се премести помпата на студената вода вместо както съм я сложил на топлата вода.

Моля да мнение какво още може да се добави като компоненти в системата за да се подобри.
Прикачен файл:
20131008_800.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Що не си работиш професията и да изкараш някой лев за проектче от кадърен проектант, ами се мъчиш да откриваш топлата вода? Като имаш проекта, можеш да си го изпълниш сам, ами си тръгнал с рогата напред да проектираш без грам познания? :)
nikolovvd - майстор
LazarGanev написа:
Що не си работиш професията и да изкараш някой лев за проектче от кадърен проектант, ами се мъчиш да откриваш топлата вода?
Това нали е форума за направи си сам или греша?
Ако котела е на твърдо гориво, то помпата задължително я сложи на студената вода!
idunno - специалист
Това с циркулационната помпа на студената вода си е...като не разбираш.Затова като човек си прави някакви по - сложнички неща не е лошо да си пресметне колко ще му струва и тогава да се заиграва с подпомагане на отоплението от слънцето.
Ето ти едно подпомагане от слънцето - ТП въздух вода + фотоволтаици.Това е подпомагане.Другото са мноого вакуумно тръбни колекторчета, топлообменници, помпички автоматика и едни....пари.
Схемичката става за описване на идеята.Само толкова.
LazarGanev - "Велик майстор"
nikolovvd написа:
Това нали е форума за направи си сам или греша?
Ако котела е на твърдо гориво, то помпата задължително я сложи на студената вода!
Неоценима помощ, няма що :-D
boretobobo - специалист
n92420 написа:
Здравейте,

Предстой ми изграждането на локално парно отопление. Направил съм една примерна схема на инсталацията.
Малко пояснения(незнам дали са реализуеми). Термо вентил 1 отваря за подгряване на водата в бойлера когато температурата на водата в системата достигне 60гр. Термо вентил 2 отваря и спира подаването на въздух на котела за да спре той когато водата достигне 50гр. Чудя се дали тук не трябва да се постави и трипътен вентил за да се смесва водата и тя да не надвишава 70гр. в системата. Мисля си дали не е по-добре да се премести помпата на студената вода вместо както съм я сложил на топлата вода.

Моля да мнение какво още може да се добави като компоненти в системата за да се подобри.
Прикачен файл:
Прикаченият файл 20131008_800.jpg вече не е достъпен
Тази схема сега ли ще я изпълняваш или е изградена частично защото има много неща за додялане. Ето аз как съм сия направил от едната страна на топлообменника е котела
от другата е колектора с бойлера .
Връщащата вода от бойлера минава на горе към колектора докато подгрява котела.
Два магнет вентила за да спирам циркулцията към колектора вечер когато работи котела
и грее болера. Варианта беше как да накарам вентилите да работят в определено време.

Прикачен файл

New_2013-10-04-198.jpg
New_2013-10-04-198.jpg (46.55 KиБ) Видяна 6093 пъти

Прикачен файл

2013-10-04-192.jpg

Прикачен файл

New_2013-10-04-190.jpg
New_2013-10-04-190.jpg (50.3 KиБ) Видяна 6093 пъти

Прикачен файл

New_2013-10-04-189.jpg
New_2013-10-04-189.jpg (43.55 KиБ) Видяна 6093 пъти
n92420 - помощник
Здравейте,

Много благодаря на всички които са отговорили по темата.
Първото мнение на LazarGanev направо ме смаза. Аз за проект съм си платил ама той не става за нищо в него има каква мощност на котела да се избере и съвсем бегла схема на системата, това не ми върши никаква работа, както и да е сега по темата.
Това което съм нарисувал не е изградено идеята беше вие като много по вещи(защото аз съм лайк в тази сфера) да ми кажете какво е добре да се доусъвършенства за да може тази схема да се реализира в последствие. Сега за начало мисля системата да се изгради с котел на пелети, мощността съм я смятал около 30кВ. Мисля да взема котел 35кВ.
Това което искам да избегна при започването на изграждането на системата е преправянето и след това за добавяне на други източници като ТП или сорарни панели.
Тук изниква още един въпрос относно соларните панели - По-добре е соларната система да е отделна и да минава през пластинчат или тръбен топлообменник или да се вземе бойлер с две серпентини и обмена на топлина да става през бойлера. Като водата в бойлера достигне по-висока температура да се пуска водата за подпомагане на отоплението и да се добави автоматика да гаси котела за да се ползва слънцето в слънчевите дни.

Благодаря на всички.
filmatoplo - майстор
Ко :? не :) .Схемата малко , всички примерни схеми се подреждат така -котела най вляво ,от котела тръгва топла линия нагоре и завива надясно , след това се подреждат помпи (ако са няколко ) на общ разпределител с посока нагоре и после насочвайки се към определени зони -колектори ,радиатори ,линия за подово ,бойлери .Под топлия разпределител се рисува връщащия -който надолу и наляво се връща в котела .Помпите са на топлия разпределител -да пращат топла вода към съответните консуматори . :wink: Е сега драсни една такава схема .
boretobobo - специалист
Разгледай 1 снимка добре топлообменника е увит във вата има 4 входа от ляво е котела
от дясно колектора пп тръбите са водопровода това е друго.
От дясно е колектора с бойлера с двата клапана спирам циркулацията към колектора
и циркулира само през бойлера и т.обменника когато има 55 / 60 С в котела.Това е моята
инсталация и работи бомба.
boretobobo - специалист
filmatoplo написа:
Ко :? не :) .Схемата малко , всички примерни схеми се подреждат така -котела най вляво ,от котела тръгва топла линия нагоре и завива надясно , след това се подреждат помпи (ако са няколко ) на общ разпределител с посока нагоре и после насочвайки се към определени зони -колектори ,радиатори ,линия за подово ,бойлери .Под топлия разпределител се рисува връщащия -който надолу и наляво се връща в котела .Помпите са на топлия разпределител -да пращат топла вода към съответните консуматори . :wink: Е сега драсни една такава схема .
На Калин от там му идва проблема с свободната циркулация помпа се монтира на
воход студена вода да бута в котела а не от него по системата.
ОПА това беше проблем на Калин . Но па това е начина за монтаж на помпата.

Тема "Локално Парно със Соларен панел за подпомагане на Отоплениет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: