Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
nikolovvd - майстор
Айде сега, подробности! И моя бойлер е с такива куки и като видях как се клати и казвам на майстора, че се клати, а той ми отговаря с оня виц за коча и ташаците.
Е прав се оказа. Вече 5-6 години минаха и още не е паднал. :roll:
i486 - специалист
Може да не е бил добре нивелиран и затова да се е клатил. Т.е. да виси основно на едната кука.
nikolovvd - майстор
Ако обърнеш внимание на дебелината на ламарината, от която е направена планката за закрепване ще ме разбереш. Като го купувах не ми се вярваше, че ще държи пълен бойлера, но държи. Явно конструктора му е по-умен от мен. :lol:
i486 - специалист
Ако е за клатене напред/назад не е толкова фатално, защото куките отгоре са криви и няма как бойлера да подскочи да се извади.
PCL82 - майстор
Планките на новите бойлери са от тънка ламарина, но са профилни и това им дава здравина-като при велпапето.

Освен гореспоменатите куки идеално пасват и комплектите за мивки. Те са със същия диаметър дюбели (12мм дюбели 10мм шпилки) и има различни дължини на шпилките. На пластмасовите шайби се отрязва цилиндричната втулка, която влиза в мивката и остава широката част-тя пасва чудесно към планките на повечето бойлери.

Аз лично предпочитам шпилки пред куки. Както бойлерът не може да подскочи така и прекарах 10 дена на морето в една къща с опасен бойлер. 80 литров бойлер беше окачен на куки на дебела външна стена в банята и свързан с метални тръби. Планката на бойлера фабрично нямаше дълбоки жлебове, а само малки триъгълни засечки. Повече пасваше за куки, отколкото за шпилки. Бойлерът се беше откачил от едната кука, която беше непокътната и висеше само на другата, която се беше измъкнала на 10см напред и не се знаеше още колко см я деляха от пълно измъкване. Отдолу бойлерът се подпираше на тръбите, които частично бяха напънали няколко плочки. Явно поддавайки едната кука, планката се беше изхлузила странично и напред от другата здрава кука. Срещу бойлера беше душът, който се използваше от всичите 10-тина курортисти. Чак на 10-тия ден се видях със собственика, предопредих го и той се стъписа.
i486 - специалист
Не виждам каква щеше да е разликата ако вместо куки имаше шпилки? Проблемът е, че планката на бойлера няма нужните извивки, а не точно на какво е закачен.
martin_ganev - специалист
Тези куки се слагат само на бойлери с отвори за тях, а за такива бойлери със стойки за какачане е по добре шпилки и тн.
i486 - специалист
Каква е разликата не мога да схвана? Идеята е ако няма отвори, стойката да се стегне с гайка предполагам. Защото дали ще виси на куки или на шпилки е все едно.
PCL82 - майстор
Идеята при шпилките е те да влезнат в жлебовете и като се стегнат гайките със съответни шайби да няма мърдане. Така дори и хипотетично бойлерът да остане да виси само на едната шилка няма да се отплесне много напред.

Освен това нещата не трябва да се разглеждат само статично. При земетресение свободно окачения бойлер ще действа като чук върху куките, а при шпилките до известна степен ще работят зедно. При земетресение е допускам, че възможно болер да се измъкне от куките.

Освен това тези пресовани куки са дебели само към 3мм в плоската част и в една баня може да корозират неусетно и да се счупят.
i486 - специалист
От земетресение да подскочи с 3+ см нагоре за да се извади ми се струва доста невероятно. По-вероятно е да се спука стената и да се извади видията. Като стегнеш здраво шпилката с гайка и минат 10г (през които куката може да се разяде) не мислиш ли, че гайката няма да има развиване. За да го смъкнеш ще трябва да режеш планката. Друг въпрос е, че планката би трябвало по-рано да се разяде от края на куката, така че падането ще стане и при шпилки. Признавам, че шпилките имат предимство, ако няма място над бойлера - може да се закачи директно напред и да се завие без повдигане над куките.

Тема "Закачане на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: