• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
Ако питащия напише каква лента иска да управлява и колко ще е дълга, ще измислим и по-оптимална схема (без реле).
Лентите са две и ще се свързват поотделно към два датчика.
-5метра - 2А, 24W
-21 диода - 0,2W

Относно варианта с релето, изпробвах го сега, но или не съм го свързал правилно или не му стига напрежение. ===Свързах + от датчика към единия край на бобината и другия към + на диода, а на контакта минава минуса.=== Свързах след релето само един светодиод без съпротивление и едва правеше точка, колкото да се види какъв цвят е.

Схемата, която е предложил колегата sstefanov мисля, че с леки инструкции мога да я изпълня, все пак това е основната причина да се захвана с това, да науча нещо, не че ми е притрябвал толкова датчика така, че ако това е най-удачния вариант ще се действа.
sstefanov - майстор
За 2А можеш спокойно да използваш например този транзистор вместо релето (и диода) на схемата:
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/16496/

Тоест светодиодната лента е свързана между +12V и колектора на транзистора.
Добре, за да съм сигурен, че съм разбрал правилно, начертах примерна схема как трябва да свържа нещата.

Прикачен файл

Схема транзистор.jpg
Схема транзистор.jpg (23.85 KиБ) Видяна 3705 пъти
shadow__01 - майстор
pro_drummer написа:
Добре, за да съм сигурен, че съм разбрал правилно, начертах примерна схема как трябва да свържа нещата.
Само дето трябва да свържеш последователно на светодиода резистор около 450 ома иначе ще изгори.
sstefanov - майстор
Ако "светодиод" е диодната лента, в нея си има резистори.
Да, както предположи sstefanov, това е светодиодната лента, но в бързината снощи чак накрая се сетих, че не го уточних.

Много благодаря на всички ви и специално на колегата sstefanov! :prayer: Ще се похваля веднага щом имам резултат.
Колеги, схемата е вързана и работи! Обаче забелязох нещо странно - когато транзистора е запушен към диодите все пак се подава някакъв ток въпреки, че е много малък, защото го забелязох много късно вечерта като е абсолютно тъмно, стоят като точки местата по лентата където са диодите. Това нормално ли е защото се притеснявам това да не съкрати живота им.
sstefanov - майстор
Свържи резистор 47-100к между базата и емитера на транзистора и светенето ще изчезне.
Иначе то не пречи на диодите.
  • 1
  • 2

Тема "Датчик за движение 12V - ниско напрежение на изхода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: