Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
дано това е правилния раздел за темата ми :)
Взех едни колони модел panasonik sb-ak45 и искам да ги свържа към стерео уредба Гудман. Проблемът е, че от всяка колона излизат 2 чифта кабели(вижте първата снимка), а уредбата има само два изхода, т.е. за две колони с по един чифт кабели. Въпросът ми е дали ще има проблем( чувал съм, че колони са се палили при неподходящо свързване към усилвател/уредба), ако преплета двата чифта кабели от една колона и ги свържа към единия изход на стерео уредбата. Благодаря предварително.

Изображение

А така изглежда колоната- съответно чевеният и черният кабел захранват вътрежния(бас) говорител, а синият и съвият- външните.

Изображение
shadow__01 - майстор
Нямам опит в свързването на такива колони, но намерих два форума където е описано.
http://www.kaldata.com/forums/topic/187 ... B-sb-ak45/
и на англииски
http://www.audiokarma.org/forums/showth ... p?t=449768
nautilus33 - майстор
Благодаря. Не ми стана много ясно, но ще потърся още отговори.
shadow__01 - майстор
Извинявам се, че цитирам хора от друг форум без тяхното знание, но все пак извода е:
Това е така, защото имаш отделни усилватели за ниските и по-високите честотни ленти.
Имай предвид, че различните честотни ленти може да имат различен импеданс.
Колоните са субуфър 6 ома без филтър свързани директно към интегрален усилвател и втори комплект драйвери средночестотен/мидбас/без филтър и два високочестотни с по едно кондензаторче за филтър от първи ред - пак 6 ома работещи с втори интегрален усилвател.
Тези колони са направени да работят с тази уредбичка и не си заслужава на драйвери с неизвесни параметри да се конструира каъвто и да е пасивен филтър.
hidrazin - майстор
Не си написал въпросната уредба за колко ома озвучителни тела е предназначена. Това ти е схемата на колоните:
Прикачен файл:
Ново Bitmap изображение11.jpg
Общо взето калпави тонколони. Нямат и никакви филтри.
:partyman:
P.S. И се научи да изписваш правилно имената на производителите. Panasonic не се пише panasoniК.
resistbody - майстор
Връзвай само син и сив със уредбата, за червения и черен, най добре вземи някой слаб усилвател (~2х10(15)W) и му пусни филтриран сигнал с ниски честоти, или сложи пасивни нискочестотни филтри. Не че е проблем да не е филтритран но ти си решаваш.
Ако ги свържеш пралелно тези кабели ще НАМАЛИШ съпротивлението, което може да е пагубно на уредбата ти ;)
т.к. Нямаме никакви техничесни данни за ОТ и усилвателната част, може само да гадаем ;)
stefan_mil4ev - специалист
Аз да попитам (малко оф топик), за каква роля играе трафа на колоните?
hidrazin - майстор
stefan_mil4ev написа:
Аз да попитам (малко оф топик), за каква роля играе трафа на колоните?
Къде го видя тоя траф точно на тия колони?
Иначе в интерес на истината има колони с трафове - тези на озвучителните уредби за сгради, улици ... Там където усилвателя е на голямо разстояние от колоните или се ползва магистрала. При интерес ще обясня по-подробно.
:partyman:
nikolovvd - майстор
Има ли някъде още работещи такива системи. :? В мазето имам един такъв усилвател. :lol: :razz:
Явно има, защото тук там работят радиоточките. :-D

Тема "Въпрос относно свързване на тонколони към стерео уредба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: