• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Кики написа:
Ех ако беше направена в тръбички , и да е с ПВ-А2 !!! .
По-големи инсталационни разходи - по-дълбоки канали, монтаж на гофрета и т.н, а никой предприемач не обича да плаща.
drastar написа:
А сега, статистики И 1% да е, нали като попаднеш в него за теб става 100%
То щото защитно зануляване/заземяване няма, нали? Все още ли не разбра какво прави защитното зануляване/заземяване? :wink:
drastar - специалист
Би ли ни обяснил какво прави ? И по подробно, като за прост човек. При тази двупроводна инсталация.

пп. дай някакъв пример
Тани - модератор
thinkpad написа:
drastar написа:
А сега, статистики И 1% да е, нали като попаднеш в него за теб става 100%
То щото защитно зануляване/заземяване няма, нали? Все още ли не разбра какво прави защитното зануляване/заземяване? :wink:

Ами обясни му де :wink:

Виж как е помогнало:
http://news.ibox.bg/news/id_958697688
http://dartsnews.bg/News/54534
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=615792

ПП Ха, то и Драстар те е попитал сам, докато намеря линковете!
thinkpad - майстор
drastar написа:
Би ли ни обяснил какво прави ? И по подробно, като за прост човек. При тази двупроводна инсталация. пп. дай някакъв пример
Всъщност не е важен типът инсталация. При нашите инсталации TN-C-S така или иначе неутралата е заземена многократно, включително и във входящото табло на обекта, а заземителният проводник е вързан към заземената нула в същото табло. Изискването е целостта на нулевият/защитният проводник да бъдат запазени. При хлабава нула и зануляване в двупроводна инсталация зануляването става убиец. Но това не е проблем на зануляването, а на некадърна реализация.
А принципът е прост - при хубава утечка към корпус, на който е вързан защитният проводник предпазителят изгаря моментално от свръх ток, като по пътя на тока към земята съпротивлението трябва да е не повече от няколко ома. А при утечка към корпус, която е достатъчно малка, за да не задейства предпазителя и е от порядък на 50-100mA посочените по защитната верига се отвеждат към земята - дали ще е защитен или нулев проводник - и двата уж "теоретично" трябва да за заземени. Човешкото тяло има съпротивление от порядъка на 5-10 Килоома и се явява път към земята с високо съпротивление. Токът обича да си избира път с по-малко съпротивление. Така работи и защитното заземяване/зануляване.
В линковете се касае за сериозни технически неизправности, които са подсъдими. Не знам защо на шукото на контакт е имало фаза и не мога да гадая. Това НЕ би трябвало да е така. А телевизорът е Клас II електрически уред - двойноизолиран и никоя единична повреда в изолацията не би трябвало да позволи опасно напрежение да се появи по корпуса му. Защо на шасито е имало фаза и как по-точно се е прехвърлила към изхода тунера е мистерия. Телевизорите обаче не са уреди, които се зануляват или заземяват - просто щепселите на повечето телевизори, особено по-стари, не са тип Шуко, ами Europlug.
Факт е обаче че и ако хванеш фазовият и нулевият проводник, докато си стъпил на изолатор дори ДТЗ няма да познае, че има утечка - за нея ще си просто поредният електрически уред в мрежата. Едната проста потребителска култура решава много от посочените проблеми. Да оставиш включен телевизор, от който бие ток е глупост, а да хванеш кабел, за който имаш съмнение че е офазен е немарливост.
Junak - майстор
Тани написа:

Ами обясни му де :wink:

Виж как е помогнало:
http://news.ibox.bg/news/id_958697688
http://dartsnews.bg/News/54534
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=615792

ПП Ха, то и Драстар те е попитал сам, докато намеря линковете!
Тани, моите уважения, ама тез линкове не доказват нищо.

1.Мога ли да офазя контакт с ДТЗ - ми мога. Фаза на пластините. И ДТЗ-то ще сработи, ама късно. Бебетата загиват и при 3-4 мА.

2.Оголен кабел, ако е преди ДТЗ - ми няма спасение.

3. Телевизорите са с двоен клас изолация. Повредите не са изключени. И защитите се повреждат. Тази пролет от 270 ДТЗ-а открих 6 /шест/ неработещи. Малшанс.

Така че, стигаме до правилните изпълнения на TN-C системата и правилната поддръжка.

Ние, българите, не обичаме да даваме пари за майстори и за поддръжка. И въпреки това смъртните случаи са рядкост. Ако TN-C беше лоша, да сме останали 4 000 000. :)

P.S. Двама ел. техници висели на един стълб и ремонтирали нещо
. Минава баба под стълба и единия ел. техник и извикал:
- Бабе ми ли ми подала онзи кабел, да не слизам от стълба.
Подала им бабата кабела, а ел. техника казва на колегата си:
-Кире, виде ли че това е нулата, а ти... фазата, та фазата!
Тани - модератор
Е не би трябвало, но хората са умрели! Като хванеш фазата, докато си стъпил бос на пода и те тресне тока, заземяването няма да те спаси! Ако в случаите в линковете имаше ДТЗ, хората все още щяха да са живи!
Цял ден, преди няколко два-три месеца, разнасях един прожектор , който прилежно съм си свързал с шуко и трижилен кабел, докато не го пипнах с мокри ръце и ме перна тока. Оказа се, че цял ден металния му корпус е бил офазен, защото някой, вместо да занули контакта, го беше зафазил :axe: Ако бях хванал нещо заземено, докато сън разнасял прожектора, можеше да е фатално, защото нямаше и ДТЗ! Така, че гадости стават! Никой не е застрахован и ДТЗ си е предимство!
Junak - майстор
Индуктивен фазоуказател - невероятно полезен уред. Офазения контакт го "хваща" от 10 см., незануления - от 1-2 см. Не го изпускам от ръка. Не е реклама. Много пъти ме е спасявал :)
PCL82 - майстор
Оплюването на системата TN-C като цяло е основателно и тя трябва да се избягва, но когато е налична не е нужно да се сменя, а да се поддържа и ползва грамотно. Голяма, част от нещастията при нея са дали статистика, но тази статистика се е води в чужбина, не у нас. И разликата е съществена. В чужбина изпълнението е или с алуминиеви проводници 2,5мм2 или с медни 1,5мм2 за контакти.
Броя на населението им също е по голям.

У нас масово се ползва 2,5мм2 и 4мм2 мед, като брой население сме много по-малко и статистически нещастните случаи ще са по-малко. Остават обаче кърпените бушони и неизправите уреди.

Телевизорите често работят с галванически неразделени от мрежата захранвания. Има разделяне само на входовете и изходите им. При тунерите може да има просто кондензатори, които някой да е махнал. Антената също трябва да е заземена, но колко хора си заземяват антените? Повечето черно-бели лампови телевизори са били с безтрансформаторно захранване и според положението на щепсела шасито е било фаза. Изолацията е била само дървената кутия и врътките.

Когато бях малък не ми даваха сам да включвам щепсели в контактите, защото можело да ме хване ток! Е как ще ме хване ток от шуко контакт? Очевидно имаше останал опит със старите контакти без предпазна клема, при които един пръст не нямясто може да се докосне до щифтовете на полу-включен щепсел.
vk - специалист
Ето малко статистика от UK, която искаше jekasus.
От наръчника по ДТЗ на Beama
Изображение

Eто още малко, на който му се чете
http://www.esc.org.uk/industry/policies ... tatistics/
Кики - специалист
Junak написа:
Индуктивен фазоуказател - невероятно полезен уред. Офазения контакт го "хваща" от 10 см., незануления - от 1-2 см. Не го изпускам от ръка. Не е реклама. Много пъти ме е спасявал :)
Ей там е истината, аз си имам такъв американски много чувствителен държа си го винаги включен закопчан на гащеризона, в момента в който доближа проводник под напрежение ми съобщава, не ми дава да пипам дори дебело изолирани проводници и кабели.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: