Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Валериус - специалист
Седейки срещу фурната и гледайки как се въртят шишчетата на грила ми текнаха едни зимни мисли. Вън е студено, а червеното домашно вече се е успокоило и ти праща SMS-си, тъщата ти е напълнила една торба слънчоглед и една с орехи, а теб те мързи да си ги опечеш. Така гения задвижван от мързела ти помага да родиш поредното техническо творение.
Всеки който има грил на фурната си знае, че има основен шиш, който предава движението от електродвигателчето и на който се закрепва пилето или два диска с шишове. Повъртях се из работилницата и намерих едно парче от неръждаема тръба, малко неръждаема тел 4мм за вътрешни ребра и за закрепване към дисковете, шлайфче, един електрод за неръждавейка и работата е готова.

Изображение

Поставяш на шиша единия диск, после тръбата я закрепваш към него и ги държиш вертикално с отвора нагоре. Изсипваш ядки до средата на обема и затваряш с другия диск.

Изображение

Слагаш така сглобения барабан във фурната, включваш я и отиваш с каната да отговориш на SMS-а! :-D

Изображение

Ако нямаш тръба, може да се огъне и от парче неръждаема ламарина с подходящия диаметър. Не се гони идеално уплътняване и цилиндричност.
По същата технология може да си печете всякакви видове ядки и даже и кафе, като кафето след изваждане се поръсва обилно с вода.
Това е поредното доказателство, че мързела е двигател на прогреса! :mrgreen:
Успех на желаещите да си го направят, ще помагам с каквото мога и понеже сме в България, значи ще давам акъл! :lol:
piron45 - майстор
Поздравления, чудесна работа. Можеш и да го доработиш малко ако искаш. Изрязваш едно правоъгълно парче в средата на тръбата и го правиш във вид на вратичка. Така от там ще можеш да зареждаш и вадиш ядките без да се налага да го разглобяваш отстрани.
Имах комшия преди години дето печеше кафе и леблебия точно в подобни устройства. Казваше им "Долапи".
Представляваше метален шкаф подобен на скара за месо, в който има вкаран голям цилиндър с ос в средата. Цилиндъра има дръжка за да се върти на ръка от страни на шкафа. Под него се пали огън. Цилиндъра имаше точно такава вратичка дето ти казвам през която се вкарваше по 20кг кафе или леблебия. И се почваше едно въртене и едно страхотно благоухание от печенето в цялата махала. Дечурлигата от махалата веднага се събирахме за да въртим цилиндъра срещу което получавахме по един джоб топла изпечена леблебия.Беше страхотна, еееех носталгия :)

Аз си пека ядките на микровълнова, но нищо не е същото. Само става бързо.
Валериус - специалист
Те страничните капаци са с по едно винтче и се ползват за закрепване на шишчета, както и основния шиш (оста на въртене) е от комплекта на печката. Затова и не съм направил барабана цял, а само тръба която добавям към някои части от грила на печката. Иначе долапите ги е имало още от 19-ти век по нашите земи само, че са били за малко кафе и е било занимавка на жените в къщи, особено през зимата. Първо са пече, както ти го казваш, а после се меле в ония ръчните мелници. Редуват се хората с печенето и меленето и си скайпят, та това им е бил социалния живот.
Krass - майстор
А как разбираш кога е готово. Няма ли опасност от прегаряне?
Валериус - специалист
Проба - грешка! :lol:
По миризмата основно, но си му трябва 45-50 минути на около 200 градуса. Следващия път ще коригираш времето и ще получиш желаното изпичане.
unisex - специалист
Преди години на мен също ми проблесна идея как да пека семки и ядки само че гледайки микровълновата печка.Капак от иенска тенджера пълен със семки за 7-8 минути на пълна мощност с едно разбъркване и готово. :partyman:

Тема "Слънчоглед на грил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: