• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
filmatoplo написа:
Стига бе човек :) , как така ще тече , от калчищните резбови връзки ли тече :? , а тези фитинги за белите тръби фи 16 , какво ги правиш че и от там тече .За резбите с калчища , отделяш си калчище в ширина около 1 сант и тънко около 2-3 мм и дълго към 30-35 см това за 1 цол , поставяш калчището под резбата като напред стърчи 10 санта , отзад 25 санта и задния край навиваш по посока на завиването на резбата , като ти остане и отзад 10 санта , събираш двата края в един и заедно го донавиваш , сетне намазваш калчищата с настърган и намокрен сапун , с така направена връзка и само на ръка държи , но ти си ги стягай :wink: .За ракорните връзки -режеш равно тръбата , поставяш на тръбата гайката , поставяш пръстена , с един гаечен ключ да го ползваш да направиш леко под конус вътрешния край на тръбата да не скъса О пръстените във фитинга , като завъртиш леко ключа в тръбата да заобли острото ръбче :wink: Надяваш тръбата във фитинга до край , връщаш пръстена , после гайката и затягаш -усеща се до кога , да не прекалиш със стягането :wink: .Да не ти разправям аз какви майстори ме учеха в практиката още 90 те години :wink: -калчища и синя боя :shock: целия се оплесквах , после по професионалните майстори факири ползваха грунд :-D .

Снощи на масата това си говорехме с приятелите ми. Имаше едно време боя с надпис "Херметик" за резбови съединения. Мажеш калчищата с нея, завиваш и ...ако се наложи да развиваш - загряваш с горелката. А не знаех за сапуна, само мокрим калчищата с чиста водица. А за полипропиленовите тръби с алуминиева вложка така правя: режа остъргвам заосенъците с върха на ножче и набивам дорник, за да не повредя о пръстените и до сега никога не съм имал проблем. Имам да слагам още 1 радиатор в кухнята и ако и там протече не знам, може би ще се карам с продавачите.

Впечатления за котела за сега само на дърва:
*много бързо загрява-това е много хубаво
*като достигне температурата и изключи вентилаторите тя, /температурата в котела/ продължава да се покачва независимо от това, че вентилаторите не работят и при зададена 70С достига 83-84С /това с постоянно включена помпа и 4-пътен вентил на 5/.
* когато обаче термоглавите на радиаторите затворят темп. в котела достига над 90С.
*докато котела "почива" и вентилаторите не работят комина се охлажда и по тръбите капе черен конденз.
*когато котела тръгне вентилаторите имат такъв голям дебит и комина в началото не може да поеме газовете и дими отвсякъде за около 1-2 мин., после стопля и няма проблеми.
*горния капак за слагане на дърва не е добре термоизолиран и уплътнен, пропушва и е горещ при работа.
Поздравления,напред си с много от мен.И аз се опитвам да пусна една полска горелка ,само че от няколко седмици и при мен тече отвсякъде.Разглобих котела 2 пъти и сега съм на път да успея ,сълзи само от едно уплътнение.исках да споделя на пловдиския панаир имаще щанд на defro.доста го разпитвах ,но това ,което исках да ти кажа ,че при горенето на дърва трябжало да се мине на ръчен режим.иначе имало един единствен случай на обратен огън към бункера
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:
...
Поздравления,напред си с много от мен.И аз се опитвам да пусна една полска горелка ,само че от няколко седмици и при мен тече отвсякъде.Разглобих котела 2 пъти и сега съм на път да успея ,сълзи само от едно уплътнение.исках да споделя на пловдиския панаир имаще щанд на defro.доста го разпитвах ,но това ,което исках да ти кажа ,че при горенето на дърва трябжало да се мине на ръчен режим.иначе имало един единствен случай на обратен огън към бункера

Този котел в менюто си има 3 вида горива: пелети, въглища и дърва. Като го включих първи път се опита да тръгне на пелети и от менюто го смених на дърва и не съм го пипал повече, т.к. още не съм разучил менютата.
filmatoplo - майстор
В момента не може ли да му сложиш задвижката (ти купи ли я ) , сега ръчно как седи вентила в какво положение е вътре клапата :? :) .За свързването тип - Направи сам -печели награда :) .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
В момента не може ли да му сложиш задвижката (ти купи ли я ) , сега ръчно как седи вентила в какво положение е вътре клапата :? :) .За свързването тип - Направи сам -печели награда :) .

Задвижката и кита за присъединяване към вентила я поръчах заедно с него и това беше нещото от което започнах, но според моя план трябва да свърша няколко неща преди да я монтирам:
1. да реша проблемите с течовете в системата около котела,
2. да реша проблемите с течовете в системата по отоплителните тела,
3. да монтирам и включа радиатора в кухнята,
4. да топлоизолирам всички тези тръби,
5. да свържа всички датчици, задвижката на вентила и помпата, а
6. разуча и програмирам котела да работи на пелети,
7. разуча и програмирам котела да работи на въглища,
8. науча семейството си да работи правилно и безопасно с цялата тази система.

Така, че до т. 5 има още много ракия да изпия.
Маркера на вентила като го паля е на 9, като вдигне 50-60С го оставям на 5 и клапата би трябвало да е във вертикално положение.
filmatoplo - майстор
:) Точно така се действа , а за вентила това -Може би , дано е вярно :) , нали го видя как седи клапата преди монтажа .успех .Аз още си чакам 4пътния вентил :x от БГ Терм.
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
:) Точно така се действа , а за вентила това -Може би , дано е вярно :) , нали го видя как седи клапата преди монтажа .успех .Аз още си чакам 4пътния вентил :x от БГ Терм.
Така беше, разпечатах си Вашето обяснение на листче и схемата от линка и си поиграх с него преди да го монтирам. Интересното е че не затваря никога на 100% никой вход/път, винаги изпуска по малко.
filmatoplo - майстор
Тези са така , леко срязани , това се прави защото винаги да държи еднакво налягане в двата кръга , защото при пълен отсек -радиаторите остават без пълначка , без мембранен съд , без баланс , и така :wink: .
s_s1 - специалист
Оказа се, че тръбите на лирата в банята текат заради скапани фитинги. Тази част, която се навира в маркуча е добре, но луфта е в частта, която контактува с другата част. Излекувах ги, като им намотах по малко тефлонова лента. Смених отново купения току-що обезвъздушител в най-високата част на тавана и теча от него спря. Преправих лекинко инсталацията там където течеше най-много, и отново напълних. Останаха 3-4 места от които прокапва, но приятеля ми каза, че докато гледаме мача и си пием ракията щели да закиснат.
Затова малко сменям плана, продължавам с инсталацията на радиатор в кухнята, после ще връзвам датчици вентил и помпи, и ако течовете престанат тогава ще изолирам.
Мисля да им пиша на поляците по няколко въпроса, най-много ме тормози това, че тези вентилатори като завъртат отначало комина не може изведнъж да поеме газовете и задимява всичко.
Да добавя малко некадърни снимки от тръбната плетеница.
Прикачен файл:
IMAG0390-0.jpg
Прикачен файл:
IMAG0392-0.jpg
IMAG0392-0.jpg (98.02 KиБ) Видяна 2625 пъти
Прикачен файл:
IMAG0393-3.jpg
filmatoplo - майстор
На всяка пелетна горелка -въздуха се регулира (тоест скоростта на вентилатора) , може и тук да има реглаж :? :) .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
На всяка пелетна горелка -въздуха се регулира (тоест скоростта на вентилатора) , може и тук да има реглаж :? :) .

Отивам да чета за програмирането на тая джаджа.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: