Най - вълнуващия въпрос зимно време.
opelfan - помощник
Това е схемата по която съм решил да вържа системата към котела ,но се чудя къде и как да закача разширителния съд него бих го сложил в банята ,но идва далече от котела който е във външна стая извън къщата и още нещо ако сложа РС в стаята с котела идва доста ниско ще е под нивото на бойлера та ако може дайте някоя идея.Котела е далече от РС и се чудя дали ако пусна тръба до него няколко метра ще ми върши работа?Системата е отворена отворен съд.

Прикачен файл

Image3695.jpg
Image3695.jpg (95.2 KиБ) Видяна 2292 пъти
Последна промяна от opelfan на ср окт 16, 2013 7:31 pm, променено общо 1 път.
n92420 - помощник
Здравей,

Аз също съм начинаещ, но знам че няма значение къде ще сложиш разширителният съд при отворена система. Въпросът е да е в най-високата точка от системата. Най-лесно е на щранга на колектора за последният етаж. Просто продължаваш щранга и там слагаш разширителният съд.

Дано да съм бил полезен.
idunno - специалист
Това е меко казано, абсолютно невярно.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Как са ти разположени тръбите,къде минава "студената" вода и къде "топлата",двете ли са долу до пода?
opelfan - помощник
Да двете са долу до пода само на едно място се издигат над вратата очертал съм схемата по горе.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Закачай го в банята,какво като е далеч от котела.Нещо не мога да ти схвана схемата (чертежа),защо влизат четири тръби в радиатора? 16 години бях с камина с водна риза,камината и радиаторите са на едно ниво,топлата вода върви горе до тавана като спазих лек наклон ,колкото по се отдалечавах от камината толкова тръбата на топлата вода отиваше по-нагоре.А студената вода върви долу до пода.Нямал съм байпас и юпиес,но съм нямал и проблеми при изгасване на тока.Разширителният съд беше хванат на топлата вода при най-далечният радиатор и изведен на тавана.Веднъж е замръзвал,но ни нямаше седмица по Коледа.Сега съм с котел и с нова инсталация (по-голям цолаж тръби) и схемата е същата само където си поставих байпас,направих си няколко теста,загрях котела до 90*C,100*C,и 120*C спрях принудително помпата и само при 120 * C прокапа малко вода от тръбата на разширителя.Другата промяна която забравих да отбележа е че разширителя вече е в помещението с котела,понеже самата пристройка така е направена че мога да го поставя на по-високо от тавана на банята,все едно е пак на тавана.

Тема "Локално парно връзване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: