PCL82 написа:Оплюването на системата TN-C като цяло е основателно и тя трябва да се избягва...Аз на 100W лампа слагам квадрат и половина кабел, а не на контакт. По-малко сечение от 1,5mm2 избягвам да ползвам. А по-новите телевизори имат захранване с импулсни трансформатори и са галванично разделени от захранващата мрежа. Дори последните Електрон, който си го гледах в едното помещение допреди 4-5 години имаха импулсно захранване. Пък за кондензаторите на тунера - подобно приспособяване прави уреда дефектен уред и небрежност. Който е пипал трябва да е подсъден. Аз лично от новият ми телевизор БЕКО не съм усетил някога да ме бие ток от антената.
Никъде не съм казвал, че TN-C е добра инсталация, казвам че при правилна поддръжка или поне да не се саботира, може да не бъде опасна. А идиотите са достатъчно изобретателни. Ако му сложиш ДТЗ и тя вземе да пада, по същият начин по който можеш да сложиш строителна арматура в стопяемият бушон, можеш и да замостиш ДТЗ-то с 4-6квадрата мостови, което ефективно го байпасва и е невероятна глупост.
А за щепселите - не иде реч за заземяващата пластина, иде реч че ония плоски контакти са такива, че металните тоководещи части на щепсела могат да направят връзка към мрежата, преди същите да са влезли в него напълно и да те удари ток. При Шуко контактите с Шуко щепсели това е невъможно, контактът е изпъкнал над нивото на клемите му вътре, преди да може тоководещите части да направят връзка първо Шуко пластините правят връзка, а второ - щепселът е влязъл в контакта и да искаш няма как да брънеш с пръст.
Поради последното контактите във Великобритания са недоразумения за мен, защото първо са плоски, а второ системата им масово била градена с пестене на проводници повече, отколкото в България и по такъв начин, че се изисква в щепсела на всеки уред да има предпазител.