От мобилни телефони до цифрови камери
ge6aaaa3 - специалист
Имам един Юност 402В и искам да го преправя на елементарно осцилоскопче за непретенциозни измервания. Та ще ми трябват някакви идеи как да се оправя с развивките. Изискванията ми са за честоти от 0 до 30kHz и напрежения до 100V.
Не ми предлагайте да използвам звуковата карта на компютъра, минах през това. Нито, пък, да си купувам готов, форумът е "Направи си сам". ;)
nikolovvd - майстор
Имаш да решиш няколко проблема и то не леки.
1. Развивката, която е 15 625 Hz, ще трябва да я направиш управляема. Може да стане, но над 20 kHz ще се наруши чувствително качеството, защото управляваш лъча с магнитно поле и индуктивността ще оказва съществено влияни, както върху линейността, така също и върху съпротивлението. Да не говорим, че има опасност да изгориш, ако не ТХО-то, то драйвера (крайния транзистор за хоризонталната развивка).
2. Нивото на входния сигнал ще трябва да го намалиш до разумни граници. Все пак напрежения от 12 волта нагоре не са по "вкуса" на такава техника.
3. Ще трябва да намалиш и катодния ток, т.е. яркостта на точката, защото тя ще стои почти неподвижна в сравнение с растерната развивка.
4. Понеже напрежението на ІІІ анод се изработва от ТХО-то, то ще трябва да направиш отделна схема, която да изработва високо напрежение. В противен случай може всичко да работи, но на екрана няма да получиш картина.
До тук бяха проблемите с преработката и управлението на развивката.
По лесен ми се вижда варианта, ако телевизора си работи като телевизор и измервания или по-скоро наблюдавания сигнал, да се пуска на видео входа. Тук вече ще трябва да си направиш отделна схема, защото стандартния видео канал е с ограничена честотна лента до 6.5 MHz.
Може да има още подводни камъни, но за сега се сещам само за тези.
nikolaytatarov - специалист
И аз съм срещал схеми за такива приставки ,само не помня монитор ли беше или телевизор,Дори имаше цяла публикация из интернета за такава изработка,човека си беше залепил няква милиметрова хартия на екрана за да си прави измерванията.
nikolovvd - майстор
Гледал си монитор-осцилоскоп!
Някъде 2005 година имаше бум на такива схеми, но да не забравяме, че монитора има отделно канал на сигнала за развивката.
nikolaytatarov - специалист
маи си прав ,имам само смътен спомен ,преди доста години е било.
ge6aaaa3 - специалист
nikolovvd написа:
Имаш да решиш няколко проблема и то не леки.
1. Развивката, която е 15 625 Hz, ще трябва да я направиш управляема. Може да стане, но над 20 kHz ще се наруши чувствително качеството, защото управляваш лъча с магнитно поле и индуктивността ще оказва съществено влияни, както върху линейността, така също и върху съпротивлението. Да не говорим, че има опасност да изгориш, ако не ТХО-то, то драйвера (крайния транзистор за хоризонталната развивка).
2. Нивото на входния сигнал ще трябва да го намалиш до разумни граници. Все пак напрежения от 12 волта нагоре не са по "вкуса" на такава техника.
3. Ще трябва да намалиш и катодния ток, т.е. яркостта на точката, защото тя ще стои почти неподвижна в сравнение с растерната развивка.
4. Понеже напрежението на ІІІ анод се изработва от ТХО-то, то ще трябва да направиш отделна схема, която да изработва високо напрежение. В противен случай може всичко да работи, но на екрана няма да получиш картина.
До тук бяха проблемите с преработката и управлението на развивката.
По лесен ми се вижда варианта, ако телевизора си работи като телевизор и измервания или по-скоро наблюдавания сигнал, да се пуска на видео входа. Тук вече ще трябва да си направиш отделна схема, защото стандартния видео канал е с ограничена честотна лента до 6.5 MHz.
Може да има още подводни камъни, но за сега се сещам само за тези.
Ами, ако си направя отделен генератор за разгъвката?
Ето каква блокова схема намерих.
Изображение
Така като гледам, само с отклонителната система трябва да си играя.
Яркостта не мога ли да я намаля от копчето? Като я намаля от там до край, почти не се вижда точката.
Повечето измервания ще са в честотен обхват до 20кхз. Ще се използва за настройка на аудио усилватели и тук-там, за да се види формата на някой сигнал при диагностика на телевизори/основно/.
hidrazin - майстор
ge6aaaa3 написа:
Нито, пък, да си купувам готов, форумът е "Направи си сам". ;)
Купи си.
:partyman:
nikolovvd - майстор
Последно съм правил такъв телевизор преди 25+ години. Захранването на кинескопа и високото напрежение се изработват от ТХО-то и осъществяването на твоята идея ще е равносилно да направиш два телевизора и то от стари и отдавна спрени от производство елементи. Отделно за напрежението на ІІІ анод се ползва умножител на напрежение.
Отклонителните бубини са изчислени за параметрите на телевизионен сигнал, който вече е в миналото. Няма да ти пиша формули за изчислявана на индуктивно съпротивление, но ще ти кажа, че всяко отклонение от честотата на развивката води до промяна на индуктивното съпротивление, което води до по-голям ток през транзистора. Като знаеш, че крайният транзистор е на ръба на възможностите си (той е ГТ и германиев и още на времето много дефицитен), то вероятността да го гръмнеш е много голяма.
Отделно без схемата за корекция на изкривяванията, която коригира развивката, така че да има линейност, си загубен.
Става дума за това, че пътя на лъча до средата и краищата на екрана е различна. Затова ЕЛТ на осцилоскопа е 5-6 пъти по дълга от диаметара на екрана.
С едно изречение - мисията ти е невъзможна. Имам една ЕЛТ за осцилоскоп, която е чисто нова и ако смяташ, че си достатъчно напреднал в схемотехниката, мога да ти я пратя, за да си направиш осцилоскоп. Аз имам осцилоскоп от 15 години и го ползвам много рядко. Това е уред, който е незаменим помощник в заплетени случаи Стигне ли се до него всяка повреда се "предава"! Имай пред вид, че една качествена сонда може да достигне до 150 лв.
hidrazin - майстор
Ами ето - намери си тръба. Ето ти и пълно описание за изработката на любителски осцилоскоп. Много полезна книжка. Може да си я дръпнеш от тук в близките няколко дена.
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=bXptF ... we01723184
Прикачен файл:
image024.jpg
image024.jpg (4.33 KиБ) Видяна 4611 пъти
:partyman:

Тема "Осцилоскоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: