• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Хубав е котела, да те радва и дълги години да ти служи.

Казваш, че много пари си дал за фитинги и от снимките разбрах защо е така. Направил си много излишни редукции. По-големият цолаж фитинги разбираемо е по-скъп и няма логика като на няколко места си направил редукция на 3/4 после многократно да увеличаваш цолажа. Оскъпява се. На доста места гледам нипел и колено. Има нипел-колена. Ако си купил такива е по-евтино и НАЙ-ВАЖНОТО по-лесно е за монтаж и риска от течове намалява. Муфа нипел също би намалила връзките, както и кранове мъжко-женско би спестило от нипели.

Но важен е резултата.
Наздраве. :partyman:

П..П и да не забравиш да сложиш още два болта на фланеца към старата тръбна система
bigdragon - майстор
Изображение
Така поставени термометрите няма да показват коректно, особено при неизолирани тръби.
Сондата на термометъра не трябва да е в глух участък, без проток, това не се отнася за манометрите.

Апропо, това в случая има отношение и към ненужно увеличеният брой фитинги. Вярно че си се старал да обърнеш циферблата към посоката на гледане, но точността на мерене е по-важна...
s_s1 - специалист
шоп написа:
Хубав е котела, да те радва и дълги години да ти служи.

Казваш, че много пари си дал за фитинги и от снимките разбрах защо е така. Направил си много излишни редукции. По-големият цолаж фитинги разбираемо е по-скъп и няма логика като на няколко места си направил редукция на 3/4 после многократно да увеличаваш цолажа. Оскъпява се. На доста места гледам нипел и колено. Има нипел-колена. Ако си купил такива е по-евтино и НАЙ-ВАЖНОТО по-лесно е за монтаж и риска от течове намалява. Муфа нипел също би намалила връзките, както и кранове мъжко-женско би спестило от нипели.

Но важен е резултата.
Наздраве. :partyman:

П..П и да не забравиш да сложиш още два болта на фланеца към старата тръбна система

Благодаря за пожеланията.
Размерите, които съм използвал са 1.5 цола и 1 цол. Нипел-колена за такива размери нямаше поне в магазините в Търговище. Даже уплътнители за холендри 1.5 има само в 1 магазин. За крановете не съм гледал, знам, че малките размери имат тази опция, но изрично исках надеждни кранове, защото в слънчевата ми инсталация са италиански и ядох дървото. На някои места нарочно оставих връзки, за да мога да корегирам дължината на тръбите, защото за всяка резба ходя в града на стругар.
От тази старата система трябва да добавя още 3 болта, но гарнитурата не е разпробита. А е толкова опечена и напукана, че ме е страх да не даде фира при поредното разглобяване.
bigdragon написа:
Изображение
Така поставени термометрите няма да показват коректно, особено при неизолирани тръби.
Сондата на термометъра не трябва да е в глух участък, без проток, това не се отнася за манометрите.

Апропо, това в случая има отношение и към ненужно увеличеният брой фитинги. Вярно че си се старал да обърнеш циферблата към посоката на гледане, но точността на мерене е по-важна...
Знам, че е така още при "проектирането", но си мисля, че след като ги изолирам макар и бавно ще получа коректни резултати от термометрите. Освен това мястото на термометър-манометъра е генерално сбъркано, защото е на байпаса. Ще го местя, но ми трябва време и пари, защото отново трябва да ходя по стругари и да въртя резби.
Последна промяна от s_s1 на чет окт 17, 2013 11:08 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
:x Ако имах пушка щеше да стрелям вече , познайте кое не ми е доставено още .Застудя , как се държи котлето :) .
s_s1 - специалист
Продължавам с разказа за монтажа.
Снощи реших да навържа малко датчици, помпа и вентил.
Започнах с помпата. Там проблеми нЕмаше.
Продължих със задвижката на 4-пътния вентил. И там проблеми нямаше.
Но за да управлява 4-пътния вентил трябва да "закача" датчика за темп. на водата, която отива към радиаторите. Монтирах и него-омотах го с изолирбанд в/у тръбата /пишеше, че се монтира на изхода на помпата/ и го термоизолирах със стар парцал намотан около него.
Датчика за външна температура оставих за тази вечер и запалих котела.
На около 50 С пусна помпата и започна да върти вентила с/у час. стрелка от изх. пол. "0". 4-пътния вентил затвори и темп на водата бързо започна да се повишава. Разбрах, че съм сбъркал посоката. Изкл. котела и размених кабелите. Беше стигнал 90С и го отворих ръчно. След малко котела включи и задвижката тръгна в посока по час. стрелка. И затвори на 9-10. Котела вдигна 86 Ц, задвижката съвсем леко отвори на 8 и така остана до края на вечерта. В това положение върти на 90% малък кръг, а към радиаторите стига 46С. Котела работи 3-5 мин и 30-40 не гори. Не знам дали ще му мине, като му вържа и датчика за външна темп.
filmatoplo - майстор
:) Като свържеш всичко ще стане , но чети упътването , особено около на стройките на външния датчик който трябва да движи задвижката по определена крива и комфорт , при нашите устройства които ползваме на Интиел предимно -се регулира при каква външна температура -вентила да праща към радиаторите вода с максимална настроена температура -прочети си упътването .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
:) Като свържеш всичко ще стане , но чети упътването , особено около на стройките на външния датчик който трябва да движи задвижката по определена крива и комфорт , при нашите устройства които ползваме на Интиел предимно -се регулира при каква външна температура -вентила да праща към радиаторите вода с максимална настроена температура -прочети си упътването .

В упътването нищо конкретно не пише. За 4-пътния вентил пише, че "0" е опен, "1" е клозд, N е общ.
Аз съм включил котела с функция "постоянно", а не "уедъ", когато чете външна темп.

Не ми е ясно как трябваше да зацепя задвижката към 4-пътния вентил. Аз я зацепих в положение "0", а мога да я зацепя в друго положение-премерно в "10".
filmatoplo - майстор
По принцип се зацепват винаги във средно положение 5 .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
По принцип се зацепват винаги във средно положение 5 .
Аха... довечера ще пробвам. Доколкото разбрах от описанието на моя се зацепвал в крайно ляво или крайно дясно. Лошото е, че в описанието му на английски схемата там беше на немски и не можах нещо много да се оправя.
Довечера ще го презацепя и пак ще пробвам.
filmatoplo - майстор
За Мут вентила не съм точно 100% дали беше така , важното е клапата в средно положение да сочи вертикално .
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: