• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
За Мут вентила не съм точно 100% дали беше така , важното е клапата в средно положение да сочи вертикално .

Да, клапата в положение "5" е вертикална, макар, че показалеца на циферблата е леко наклонен.
Моя има и ключ за установяване на положение, но в хардуера на котела не е предвидено да се връзва.
boyukliev - помощник
s_s1,чета с интерес темата ти за Костравата. Миналата година и аз си писах с тях, дори се чухме там с един юнак от пласмента, беше много сведущ и отговори изчерпателно на всичките ми въпроси. Не тръгнах да купувам, поради същата причина - липса на дистрибутор и най-вече сервиз в България. Междувременно споменах на шефа на фирмата, която ми прави преди 3 години соларната система на къщата - Мегатерм, (беше дошъл за да притегне едно съединение, че се губеше пропиленгликол в системата) за разговора ми с тях и му дадох координатите. Сега се видяхме на Стройкото - вчера. Оказа се, че са се свързали, говорили, дори са внесли и монтирали един котел, сега чакат собственика на къщата да се върне от някъде за да го пуснат (той държал да е тук). Ако решиш, координатите им ги има в нета, предполагам, че би могъл да даде съвет какво и как са правили, котела, който са монтирали е пак Фузи Лоджик.
Впрочем аз отидох на Стройкото заради Дефрото, гледах Дуо Пелет-а, има сега отстъпка за Стройкото - 25-ца мога да взема заедно със стайния програматор (там е отделно, не като при Кострзавата в комплекта) и ГСМ-модула на цената на която иначе е само котела, без тези неща, демек ще ми излезе общо около 5-600 лв по-малко.
Въпросът е, че четейки описанието на сайта на поляците, както и по думите на представителя на Дйордан - дистрибутора, Дуо-пелета пали и се гаси сам, пълна автоматика, за разлика от Дуо-уни, който иска първонаално запалване ръчно, иначе си е също всеяден като Кострзавата. Не че смятам да горя друго освен пелети засега, но катокупувам , мсля че е добре да имам опция, още повече, че изпадат дърва, стърготини и т.н. До сега бях с правен котел, милих само горелка да му присаждам (писах в другата тема за пелетните котли, снимки бях постнал), но се отказах, като ще е, да е.
Та, да питам, сигурен ли си, че Дефрото не пали на въглища сам, говоря за Дуо-пелета, не за дуо-уни, за него си пише, че не пали, но Дуо-пелета по спецификация е автоматизиран за всички горива - дребни въглища, костилки, пелети и т.н.
И дали Кострзавата е по-добър като горелка?
Дадох там 100-тина лв за капаро на Дефрото, но ако Кострзавата си стува повече, да се обаждам на Тони (за който ти казах по-горе, от Мегатерм) и да сменям посоката...
И друго, нали ламбдата е опция, нямаш я в комплекта, или не съм разбрал от сайта им?
plamen_peev - специалист
Нищо не е опция, всичко си е включено в комплекта. Аз затова се оказах да го купувам от пловдивската фирма Тоди инжшнеринг, щото два пъти (лятоска и сега на панаира) се опитва да ме мине със същия номер. Едно че го предлага по-скъпо отколкото излиза от Полша с превоза и друго - сондата и какво още било "опция". Не наяли се БГ "бизнесмени" :axe: . За тая Софийската фирма сега чувам, не мога нищо да кажа. Още веднъж се "предлагам" имам пъководството на Костревата на руски, ако някой го интересува. Аз пътувам и марката ми я препоръча колега поляк. Той гори само грошки (ситни въглища). На тях не се пали сам но вече двама казват, че се е налагало да го палят само два-три пъти на сезон. Той държи нещо като пилотно пламъче (или жар) която гасне само при достигане на критичната температура (не зададената, а да речем 98-99 градуса).
Сега за Дефрото. Гледах го на Панаира (аз си купих Пропел -25 от там :supz: ). Хубаво казва, че гори на автомат въглища ама аджеба що беше цяла седмица само на пелети? Имам съмнения, че нашите въглища няма да стават щото са много разнороден размер (има доста над 25 мм), а и така не рачиха да ми покажат как ги пали тоя котел на автомат. Аз не говорех празни приказки носех парите в джоба (и им ги показах). След 30 мин гледаха отсреща как плащам Пропела. Ако ще даваш толкова пари отгоре само заради това, че пали въглища на автомат поискай демонстрация. Единственото хубаво нещо е този стаен контролер дето имаш всичките данни на котела без да слизаш долу :wink: . А Пропела има интернет контрол и можеш да си го командваш и от Занзибар. И пак го имаш в стаята контрола, само че от компютъра, а не от стената :-D
syncho - майстор
plamen_peev поздравления първо за избора на котле - познавам ги добре и с чиста съвест мога да кажа, че си направил добър избор.

Не е много правилно да атакуваш така фирмата, която ти е предложила котлето. Много производители за крайните клиенти правят разни пакетни цени с включени неща (както при теб е ламбда сондата). Масово обаче за вносители тези екстри са като опция и самия вносител решава какво да включи в крайната цена за дадения пазар. Казвам го от личен опит, защото ми се е случвало подобно нещо с италиански котли. Там ги предлагат с почти всички екстри комплект, а тук е трудно да се продава по този начин и за това се дава избор на клиента. Относно ценовата политика не фирмата не мога да коментирам, защото всеки сам си прави цените. Не ги познавам колегите и не искам да звучи като заяждане или каквото и да било там. Единствено искам да са ясни някои неща, защото крайния клиент често има изключително бедна информация за отношенията м/у вносител и производител. Не е като да си купиш хляб от магазина.
plamen_peev - специалист
Syncho, и аз говоря от личен опит и както виждаш за другата фирма нищо не съм казал, но специално за Тоди, както споменах лятото имахме преписки по мейла и на въпроса защо е опция ми отговориха, че "вече" не е опция, а влиза в цената. Аз съм от Варна и реших като идем на Панаира и там да решим още повече е Пловдивска фирма. Та след 4 месеца на въпроса ми за окомплектовката отново ми отговориха, че ламбдата е опция. Като извадих преписките от май месец пак решиха да не е опция. То хубаво както казваш клиента да избира дали да даде повече пари. Разбирам какво искаш да кажеш. с много екстри на БГ пазара са непродаваеми и затова без някои работи за да се НАМАЛИ ЦЕНАТА!!! Вери съгласен :) Проблема тук е е, че без "опцията" цената бе същата като при поляците с "опцията" [-X
А и нямаше внесен модел да се види.... Монтажа - ще дойдат от Пловдив и само за прикачане на котела 600 лв :shock: Питам как стои въпроса с техническото обслужване, има ли фирма във Варна или региона: Не те си обслужвали. То хубаво ама ако се счупи нещо зимъска ще чакаме два-три дена ремонт или с хеликоптер ще дойдат? :? А бе както обичаме да казваме с трици маймуни ще ловим. Ама да си търсят други маймуни, аз вече знам що банана е крив. :-D
Много мразя кокошкари да се правят на голяма работа! Като нямаш възможности кажи си така и така е работата.
Ето, като си слагах първата горелка на Ерато (и може би един от първите във Варна) човека каза: Слушай, и аз сега я виждам. Ще се учиме заедно и за за работата не ми взе пари. Лошо няма! Имах проблеми с горелката ама никой не ми е свалял звезди и лъгал (освен Ератовците, че тя и с техните пелети образуваше шлака). За новите модели не говоря, явно са изминали дълъг път.
Е, тая фирма дето купих Пропела нарочно не я споменавам, че има много чувствителни към "рекламата" пак Пловдивска ама има партньори в цялата страна. Във Варна има три фирми. Кеф ти избирай. Ако не искаш постави си го сам и викни някоя от тях да огледа и да подпише за гаранцията.
Май има голяма разлика :wink:
syncho - майстор
Напълно съм съгласен с теб. Не я знам тази, която я казваш първата, а другата за Пропела добре я познавам :) 600лв са си включили и транспорта и командировъчни... нормално да ти излезе толкова.
plamen_peev - специалист
Нещо не се разбираме ама нейсе :-D .
Аз от Пропелската фирма съм МНОГО доволен. Те имам партньори навсякъде, а Тоди ми искаше 600 лв.
А първата е тази фирма Софийската предполагам дето я споменава колегата Буюклиев с монтирания полски котел.
Те поне имат монтиран. :wink:
Хайде стига по това, че оспамихме темата на колегата :lol:
s_s1 - специалист
syncho написа:
Напълно съм съгласен с теб. Не я знам тази, която я казваш първата, а другата за Пропела добре я познавам :) 600лв са си включили и транспорта и командировъчни... нормално да ти излезе толкова.

Нъц!
600 лв за монтаж, настройка и замервания +200 лв за транспорт. За присъединяване към стара инсталация се заплаща отделно.

В упътването пише, че котела сам пали на въглища и има отделни времена за настройки. Пали по-бавно с по-големи времена от пелетите, но пали поне според документи. После само поддържа огъня. Ако превиши темп. и няма консумация-гаси.
А Дефрото го палиш ръчно и тлее така до следващото почистване, когато го гасиш и пак палиш. И в режим на тлеене хаби по кило и нещо кюмюр на час.
Снощи в 19,30 запалих котела с около 3-3.5 кг. сухи борови ритловици. До 01 часа не ги беше изгорил. А Дефрото в режим на тлеене/подържане на горенето за същото време щеше да изгори 6 кг. въглища, които щяха да направят къщата ми сауна. Именно през есен и пролет когато няма голяма консумация ще е проблем.
Освен това за Костревата пишат, че не е капризна към качеството на пелетите, именно за това направих такъв избор.

Да докладвам за снощи: 4-пътния вентил го преместих на 5 ръчно, запалих котела и на 15-та мин. котела светна грешка прегряване на 90С. 4-пътния вентил беше на 10 затворен на малък кръг. Не знам как се е стигнало до това. Завъртях го да отвори на 5 и охладих.
4-пътния вентил го откачих, преместих на 5 със захранване на серво мотора от контакта. След което отново го включих. Може би 3-4 пъти завърта по малко в посока отваряне и затваряне и после се установи така, че връщащата вода в котел беше 45С по моя термометър. Т.е. заработи правилно.
След това закачих и датчика за външна темп. и котела свали темп. към радиаторите на 30 С. Изнесох датчика навън, че беше в гаража и котела вдигна темр на 32-34С. Решех, че водата ще е студена и направих корекция на кривата от 1.4 на 1.6 и темп към радиаторите са повиши до 36С. В стаята /хола/ в която няма кран с термо глава темп беше 21.5С, т.е. системата работи.
filmatoplo - майстор
:) Радвам се че си му хванал цаката на вентила :wink: , сега вече със задвижката ли работи постоянно , хвана ли цаката на регулирането по външна температура :wink: , кривата от контролера ли я променяш .Не знам при теб как е , при мен има 6 възможни диапазона с външни температури при които вентила пуща на макс топло към радиаторите , диапазоните са от +5 до +20 , от 0 до +20 , от -5 до +20 , от -10 до +20 , от -15 до +20 ,от -20 до +20 . :wink:
syncho - майстор
s_s1 за такава цена целта е била да се откаже човек явно...
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: