Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krasit - помощник
Здравейте,
не можах да открия нищо и реших да пусна тема за да събера информация:)
Имам система с камина с водна риза с отворен разширителен съд.
Нямам течове никъде в системата по при вдигане на температура на водата от 60 до 65 градуса след изстиване на системата се губи голяма част от течността.
Разширителният съд е пълен малко над половината.Обема на цялата система е ок.70 литра.
Обема на разширителния съд е 13 литра.
Най-близкият радиатор до камината има термо глава и при 60-65 градуса затваря главата и остава студен.Няма въздух в системата.
Ще се радвам да ми дадете препоръки какво да направя.
PCL82 - майстор
На първо четене нещата изглеждат нормални като избор на обем на РС. Въпросът е как се губят? Преливат от РС. Изпаряват се? Как си сигурен, че няма въздух някъде? Най-добре е да направиш една схема на системата. РС на директна самообезвъздушаваща връзка към камината ли е или е някъде по трасето?
krasit - помощник
Разширителният съд е вързан на топлата вода в банята преди последния радиатор.
Има автоматичен обезвъздушител на самата камина и на всеки радиатор.
Системата може и да работи на газ,като съм я направил с кранчета за изолиране на котела от камината.Системата на газ е затворена,а камина с водната риза е отворена.
Когато работи камината е изолирана системата с помощта на кранове и е независима.
До разширителният съд няма кранове и друга спирателна апаратура.
Според мен проблема е от термо главите.Когато е висока температурата 60/65 градуса някоя от тях затваря и камината се явява по мощна и се изпарява водата отнякъде.
VLADO66 - майстор
Ако разширителния съд не е оразмерен и има преливник вързан за канала-там ти изтича водата.Иначе не е невъзможно толкова да се изпари.Когато бях с отворена система я допълвах по два пъти на сезон.Можеш да сипеш малко масло в разш.съд.
krasit - помощник
Да бях го напълнил доста разширителния съд и явно е изхвърлило водата през горния край.
Няма преливник разширителя.
Какво масло да сложа и каква функция изпълнява то?
VLADO66 - майстор
Пречи на водата да се изпарява интензивно.Масло каквото имаш стига да не е тънко.
krasit - помощник
Разширителя е пълен с ок.7-8 литра вода.
Олио масло ли да сложа и колко.
50/100 грама.
PCL82 - майстор
Сложи олио, че е безвредно и няма да има отровни изпарения. Колко да бъде-колкото да направи филм над водата. Малко не схвашам как хем РС е преди последния радиатор, хем не се изолира от кранове при превключване на котлите? То, че РС не трябва да се прекъсва от кранове ясно, но това е възможно само ако до него отива отделна тръба направо от камината.

Също така има значение къде е помпата, каква е височината на системата и къде са автоматичните обезвъздушители. При малка височина или при помпа на студената вода се получават зони с налягане по-ниско от атмосверното и от микро пролуки по резбите и от АО се засмуква въздух. Този въздух избутва водата от РС, ако връзката към него не е самоообезвъздушаваща се и се губи вода през преливника. При изстиване на системата въздухът се свива и нивото на водата пада.
krasit - помощник
Системата е на два кръга.
Върви трасе от ф20 и с тетки с тръба ф16 се захранват радиаторите.
Разширителя е преди последния радиатор на втория кръг,който е в банята и с тетка е захранен също.Към него в горния край отива тръба,а другата си отива в радиатора.
krasit - помощник
Как се прави връзката към разширителния съд самообезвъздушаваща се.
Трябва да се сложи обезвъздушител някъде ли.
Моля да ми обясните,не мога да разбера.

Тема "Загуба течност в локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: