Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hbogdanov - напреднал
Здравейте, искам да намаля мощността на газовия си котел но никъде из нета не намерих инструкция за моя модел как се прави – Vaillant Turbomax Plus VU 282/2 5-R3 (конвенционален, едноконтурен)
Ако някой може да каже как става, че искам да му намаля мощността да видя как ще се отрази на месечния разход. Котела е 28Kw, а къщата по проект е изчислена за 22Kw, но някои от помещенията не се топлят, а други са изчислени за по висока температура от тази която поддържаме. Смятам да намаля мощността на 15Kw и ако трябва после да я вдигам.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сега виждам темата. Той котелът сам си модулира и си намалява мощността и работи в диапазона 10-28кВт в зависимост от нуждите. Може да се ограничи наистина максималната му мощност, но резултат няма да има. Ограничаването може да го направи само сервизния, изисква специална апаратура.
hbogdanov - напреднал
Ами то точно сервизния ми вкара тая муха когато беше дошъл за профилактика, каза това било становище на Vaillant - икономия на газ се постигала с намаляне на мощността. После само че малко странно ми се стори това което ми обяснваше - като го попитах ами няма ли да падне КПД-то ако намалим мощността на 15Kw, каза че щяло да падне малко но пък щяло да има икономия на газ (по-ниско КПД, по голяма икономия :? малко странно звучи) .....но пък кой съм аз да споря, човека това му е работата.
Лазаре, имам още една чуденка - става дума за температурата на водата в радиаторите. Сега съм я настроил на по-ниска температура, за да може повече време да циркулира топла вода в радиаторите, по-комфортно е. Въпроса ми е дали това влияе на икономичността, по-добре ли е ако температурата на водата е на максимум? (котлето е вързано със стаен термостат)
Чуденката ти е много правилна. Не трябва да намаляваш прекалено температурата на водата , тъй като пада мощността на радиаторите и ако падне под 10кВт (колкото е минималната на котела), той ще почне да изключва по температура на водата. Можеш да намаляваш по малко докато усетиш при колко градуса на водата е тази разлика и да не намаляваш под тази грани занапред. Котелът трябва да си изключва по стайна температура. Колкото до ограничаване на мощността - наистина няма да има ефект на икономия - пак ти казах, че и сега твоят котел не работи на максимална мощност, а работи някъде около минималната, щом си ограничил температурата на водата. Така че щом той си работи на 12кВт, има ли значение дали е ограничен на 15, на 20 или на 28кВт? Но аз харесвам тази политика на Вайлант за ограничаване на максималната мощност - ефекта от това е запазване на газовия клапан за по-дълго време.
hbogdanov - напреднал
Благодаря ти за разяснението Лазаре. Така да се каже, разкандърдиса ме :)
А и като се замисля такова намаление на мощността ще доведе до друго неудобство – по-бавно загряване на бойлера. Предполагам това ограничаване на мощността важи и за загряването на бойлера при едноконтурните котли.
Между другото, при работа на каква мощност е по-високо КПД-то на газовите котли – при максимална или по-ниска?
Не, за бойлера си работи по друга програма, ограничението е само за отопление. - пак казвам има смисъл от ограничението, но това почти няма да се отрази на разхода, а се прави основно за облекчаване на газовия клапан. И при твоя модел без микроманометър не става.

Тема "Промяна мощността на газов котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: