• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
milanss - специалист
Тези гадинки от снимката нападнаха котонеастъра ми и започна да пожълтява. Казаха ми, че са акари. Дали наистина са акари? Третирах с Санмайт и с Нисоран. Могат ли да унищожат изцяло растенията или само увреждат листата? Благодаря

Прикачен файл

IMGP4383.JPG
IMGP4383.JPG (59.69 KиБ) Видяна 3474 пъти

Прикачен файл

IMGP4383.JPG
fillme - специалист
Като гледам листата, наистина приличат на повреди от акари, но насекомото на снимката не е акар. Ако сте сигурни, че то причинява повредите, ви препоръчвам да направите 2 пръскания през 7 - 10 дни с инсектицид (например моспилан).
milanss - специалист
Вече не вярвах, че някой ще помогне. Благодаря. Тези бубулечки наистина не приличат на акари(гледах изображения в интернет), но имаше на места паяжини. Не знам какво са, котонеастъра беше засипан с тях, по-точно отдолу на листата. Вече ги няма, може би заради температурите, растенията се въстановяват. Вече имат клонки със зелени листа.
С Моспилан съм пръскал други растения ( фотиния "ред рубин") срещу листни въшки, много е ефикасен срещу тях.
fillme - специалист
Добър препарат е :) . А щом е имало и паяжини няма да е зле да се направи едно профилактично пръскане със санмайт или би-58. Те са и инсектициди и акарициди.
ArturDent - Почти Безобиден
milanss написа:
Не знам какво са, котонеастъра беше засипан с тях, по-точно отдолу на листата. Вече ги няма, може би заради температурите, растенията се въстановяват.
Е вече са в почвата - но на пролет...
fillme - специалист
ArturDent написа:
milanss написа:
Не знам какво са, котонеастъра беше засипан с тях, по-точно отдолу на листата. Вече ги няма, може би заради температурите, растенията се въстановяват.
Е вече са в почвата - но на пролет...
Да, така е. Зазимили са се, но напролет пак ще се появят. Интересно е, че това е вредител по ябълки и круши... явно котонеастъра има подобен вкус :lol:
Илчо Илиев - майстор
fillme написа:
Добър препарат е :) . А щом е имало и паяжини няма да е зле да се направи едно профилактично пръскане със санмайт или би-58. Те са и инсектициди и акарициди.
Това още имали го по агроаптеките?
fillme - специалист
Дааа, тук е 3 лв - 50 мл.
Илчо Илиев - майстор
Стана ми интересно,че все още го произвеждат....
За този препарат знам от поне 30+ години, наще го ползваха за бахчата, като отидох да уча, и там беше основен препарат с Агрия 1050-1060 в часовете по растителна...
Имахме една даскалица(лека и пръст)по растителна, караше ни да правим хербарии от насекоми и нападнати листа,а като станеше въпрос, кое с какво се унищожава,знаеше само Агрия и БИ 58 , не си направи труда да ни покаже как се прави бордолезов разтвор.....
И аз от там май намразих пръскането и сега , освен граха, нищо не пръскам... :?
  • 1
  • 2

Тема "Растителна защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: