Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
erolchy - специалист
Здравейте може ли малко помощ за изчисление на един нагревател?
Имам кантал с дебелина 0,2мм и искам да направя нагревател с мощност 25W като захранващото напрежение да ми е 24V и съответно тока около 1А. Искам да разбера как да сметна каква дължина ми е нужна и как се определя за каква мощност е.
Благодаря! :)
todor_kynev - напреднал
Здравей ако знаеш какво е съпротивлението на кантала на метър е много просто.Разделяш съпротивлението което ти е нужно ( в твоя случай мисля че е 24 Ом) на съпротивлението на кантала и получаваш дължината.
fu4ko - специалист
25w делиш на 24v.След това 24v делиш на получения резултат от преди това и получаваш колко ома трябва да е нагревателя. 23.04 ома.Би трябвало да стане така
Последна промяна от fu4ko на пет окт 18, 2013 5:22 pm, променено общо 1 път.
piron45 - майстор
Колега, има един закон на ОМ по който се смятат такива неща.
В случая ти си дал няколко параметъра и ти липсва единия - съпротивление. Трябва него да намериш изхождайки от твоите изходни данни за да определиш колко дълъг да е кантала. Диаметъра му в случая не е важен, а неговото съпротивление. По това което имаш съпротивлението на кантала трябва да е 24-25 ома. Взимаш мултицета и мериш по дължината на кантала докато получиш тази стойност, пък после го навивай както ти е кеф.
Успех.

ПП Вече са ме изпреварили. :)
fu4ko - специалист
Става и по горните описания които сте дали.Да вметна за колегата дето пита,че 24 вата са 24 ома и консумация 1 ампер както иска.

П.П:Добре че е нета и форумите да науча някоя формула,че в училище пропуснах :-D
erolchy - специалист
Да до там с необходимото съпротивление и аз се правих, но не мога да определя дължината и сечението притесняваме че нещо бъркам във формулата за специфичното съпротивление.
profy - специалист
Съпротивлението на проводник се определя по формулата
R=ρℓ/S, [Ω]
където
ℓ е дължината на проводника, [м]
a S е напречното му сечение, [м2]
За кантал специфичното съпротивление е ρ = 1,36 . 10-6 Ω.m или 1,36 Ω.mm2/m (при 20°С).
erolchy - специалист
Благодаря, сега разбрах от къде ми идва грешката. Аз взимам по 10 на минус 8 вместо на 6-та и за това получавам невъзможни резултати.
Благодаря ви много.

Тема "Изчисляване на нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: