• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
=D> :)
vesoel - специалист
LazarGanev написа:
Съжалявам, че поради липса на време пропускам доста теми и чак сега виждам, че си купил бойлер, който не ти върши работа. Не е трябвало да купуваш това недомислие с интегрирани серпентини - това не е за соларна система. За да нямаш проблеми трябва да направиш следното - на новия бойлер двете серпентини да ги вържеш към термосифона, като изхода на този бойлер стане вход на стария бойлер, а серпентината на стария бойлер вържеш към парното. Тогава няма да имаш проблеми с настройките на термостатите, ще използваш максимално солара и няма да топлиш гълъбите с котела :)
Ремонтирах си вече стария бойлер :) и днес ще го монтирам последователно към другия. Въпросът ми е: Мога ли него да сложа първи към студената и след това новият, който е към термосифона ? (така ще е по лесен монтажа ми. :) )

-Първият(от студената) да го загрявам от котлето, когато имам излишък от по висока 75-85 температура, и да му управлявам температурата с термостат.
-А вторият(сега работещият) е свързан с приоритет към соларния панел от парното.
vrangelov - специалист
vesoel написа:
LazarGanev написа:
Съжалявам, че поради липса на време пропускам доста теми и чак сега виждам, че си купил бойлер, който не ти върши работа. Не е трябвало да купуваш това недомислие с интегрирани серпентини - това не е за соларна система. За да нямаш проблеми трябва да направиш следното - на новия бойлер двете серпентини да ги вържеш към термосифона, като изхода на този бойлер стане вход на стария бойлер, а серпентината на стария бойлер вържеш към парното. Тогава няма да имаш проблеми с настройките на термостатите, ще използваш максимално солара и няма да топлиш гълъбите с котела :)
Ремонтирах си вече стария бойлер :) и днес ще го монтирам последователно към другия. Въпросът ми е: Мога ли него да сложа първи към студената и след това новият, който е към термосифона ? (така ще е по лесен монтажа ми. :) )

-Първият(от студената) да го загрявам от котлето, когато имам излишък от по висока 75-85 температура, и да му управлявам температурата с термостат.
-А вторият(сега работещият) е свързан с приоритет към соларния панел от парното.
Здравей, vesoel!
Обратно е на това, което си мислиш да направиш. Не бързай, а следвай логиката!
Трябва да го свържеш така, че серпентината вързана към парното да се намира в бойлера от който точиш вода, а серпентината вързана към солара да се намира в другия бойлер. Защо!?!
При такова свързване ще имаш цяла зима топла вода от парното, а бойлера от който точиш ще си взима не студена вода от водопровода, а хладка или топла вода от другия бойлер. Колко ще е топла, зависи от слънцето, и малко да даде ти ще го вземеш, НО няма да си зависим от него.
Какво ще стане, ако точиш вода от бойлера със соларната серпентина?!?
Отговарям! НИЩО И ПОЛОВИНА
В случай че размениш местата на бойлерите, температурата на постъпващата в бойлерът с нагряваната от слънцето вода ще е по висока от тази на течността в серпентината му. Така би изгубил топлината добивана от слънцето.

Не се ангажирай с мнението ми! Аз не съм специалист в топлотехниката. Моята професия и моето образование са много далеч от темите в раздел "Отопление". Знанията и уменията ми са по-скоро любителски. Нека и специалистите да се изкажат!

С приятелски поздрави!

P.S. Не съм свикнал да общувам с непознати хора на "ти", но виждам, че тук във форума това е всеобща практика, затова и аз си позволявам да го направя. Ако на някой не му е приятно да му говоря на "ти", нека да го заяви. :)
vesoel - специалист
Да точно така мисля и аз, като теб но явно съм го написал малко объркващо: Сега бойлера с две серпентини е монтиран, като горната серпентина е към парното а долната от слънцето. Електроника следи температурата и превключва една помпа и една ел.задвижка, като в момента всичко е наред и се справя чудесно. Има ли слънце бойлера от 30-35 става към 50-60 до късен следобед (лятото очаквам и повече, дано :lol: ). А го дозагрява от парното вечер ако е изстинала водата на солара ако не е изстинала не му допуска да отваря серпентината към парното, докато не падне под определена температура (това му е приоритета) и тогава включва.

А идеята ми е сега след, като всичко работи добре да монтирам стария бойлер с една серпентина преди него и да го включа към котлето евентуално, като има излишък от висока температура 80-85 градуса да се охлади в бойлера. Ако не ще влиза почти студена вода.

Всичко идва при мен че съм сложил на всички радиатори термо-глави и за разтоварване след като затворят остава един радиатор от 5 глидера и една лира в банята. До сега със стария бойлер не съм гасил помпата(даже и лятото си бачкаше) и котлето се разтоварваше малко и от него (серпентина е към 4-4,5 кВ) но новият бойлер серпентината му е по-слаба а и не работи винаги. За това искам да го монтирам и него.

Въпросът ми беше дали в моя случай става да го монтирам като първи бойлер, може ли и така, става ли? или както писа "TodorLazarov" той да е втори. Ако така ще е по добре ще развържа всичко и ще го направя както пише той :axe: :lol:
vrangelov - специалист
Нещо ги обърках бойлерите. Ще трябва да ги кръстим нов и стар, за да се различават. Пиша го пак.
Слънцето трябва да топли този бойлер, който взима вода от водопровода. Само и единствено него.
Парното трябва да топли този бойлер, от който ти точиш топла вода. Само и единствено него.
Изходящата вода на топления от слънцето бойлер трябва да стане входяща на топления от парното.
Изходящата вода на топления от парното бойлер е битовата гореща вода. Не знам, дали ме разбра.
Ако има нещо пак ще пиша.
vesoel - специалист
ОК, Новият бойлер го купих и монтирах на старото място, той вече е с две серпентини, сега работи комбинирано от слънцето и парното и съм доволен.
Реших да добавя и стария към системата, но да я разтоварва(нещо като защита) а не да го загрявам за битови нужди, той ще бъде почти студен. Много рядко ще се загрява от парното. Поне така си го представям. Старият бойлер искам да го включва електроника, само когато водата е над 90 градуса, да я разтовари и пак да спре, той е 150 литра и серпентината му е доста мощна. Водата на парното по принцип я държа в най студените дни на 80-85 градуса. Но имам за 12 години три случая да прегрява парното и е разтапяло няколко съединения при ракорите. Та идеята ми е да го включа така че да бъде като защита, а водата му колкото е загряна толкова ще влезне в новия бойлер. Дори студена да е пак ще е малко по топла от колкото направо от водопровода. Аз искам да попитам ако направя така системата дали ще бъде добре? На новият бойлер е достатъчна водата му но се съобразяваме малко. Той е 120 литров, не мога да крия също че бях по доволен от стария. И аз мисля че ако го поставя първи ще подпомага малко на новият? Благодаря.

А старият бойлер прокапа и го махнах, смятах да го продам в такова състояние. По късно размислих и го ремонтирах.
vrangelov - специалист
vesoel написа:
Аз искам да попитам ако направя така системата дали ще бъде добре?

[-X Аз не мисля, че ще стане добре.
LazarGanev - "Велик майстор"
vrangelov написа:
vesoel написа:
Аз искам да попитам ако направя така системата дали ще бъде добре?

[-X Аз не мисля, че ще стане добре.
+1
PCL82 - майстор
Ако искаш да правиш защита на котела от прегряване с бойлера, трябва да осигуриш гравитачна циркулация-бойлера по високо от котела, подходящо дебели тръби с малко чупки и добро обезвъздушаване. Ако пък има радиатори над този бойлер, ще тръгне паразитна циркулация към тях от бойлера, когато котелът изстине и бойлерът ще се охлажда ненужно. Нея божеш да спреш със вентил със задвижка, който при спиране на тока се връща в отворено положение и поска бойлера в защитен режим, или ръчно със сферичен кран.
vesoel - специалист
Не разбирам защо, логично нещата изглеждат за мен почти еднакво но щом казвате значи е така, ще направя както писахте ... Първият(новият) и двете серпентини да са само от слънцето а вторият(старият) от котела. Още веднъж Ви благодаря много за вашите отговори......
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: