• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
boki123 - напреднал
Здравейте знаещи и можещи колеги.
Дойде ми гениалната идея да декорирам аквариумите на децата с оптични нишки светлопроводими.
Обаче като стигнах до частта захранване със светлина на единия им край се оказа непосилна за мен финансово,защото оригиналните източници на светлина са много скъпи.
Някой може ли да ми даде идея как да монтирам и какъв да е светодиода за да захраня около 100 нишки с различна дебелина до макс 1 мм диаметър едната едновременно.Искам да ги направя на снопче от единия край и да ги осветя едновременно всички.
Не е задължително да е само с един диод,както и не е задължително да са в едно гнездо всички нишки.
Благодаря.
edemy2001 - специалист
boki123 написа:
Здравейте знаещи и можещи колеги.
Дойде ми гениалната идея да декорирам аквариумите на децата с оптични нишки светлопроводими.
Обаче като стигнах до частта захранване със светлина на единия им край се оказа непосилна за мен финансово,защото оригиналните източници на светлина са много скъпи.
Някой може ли да ми даде идея как да монтирам и какъв да е светодиода за да захраня около 100 нишки с различна дебелина до макс 1 мм диаметър едната едновременно.Искам да ги направя на снопче от единия край и да ги осветя едновременно всички.
Не е задължително да е само с един диод,както и не е задължително да са в едно гнездо всички нишки.
Благодаря.
Според мен спокойно можеш да сложиш каквито и да е светодиоди с по-голяма мощност. Под по-голяма мощност разбирам между 1 и 3 вата. Повече едва ли ще е необходимо - те са достатъчно ярки. Добра идея ще е да се сложи трицветен RGB със съответното управление и да се сменят цветовете. Само ще трябва да осигуриш някаква непроницаема за светлината кутийка с добро охлаждане на самите светодиоди и от нея да излиза само снопа оптични нишки. Преди доста години бях правил нещо подобно с друга цел, но с една нишка и я светех отзад с 20 ватова халогенна лампичка за прожекционни апарати.
fox_vt - майстор
100 нишки са доста сякаш че и по 1 мм някои.Може да не се осветят добре със тези светодиоди.Тези два светодиода имат повечко площ Цък ЦЪК
Като втория е идеален откъм мощност диаметър и налично охлаждане-директно монтираш.Давам ти идея -една тръбичка алуминиева примерно от единия край снопа с нишките които минават през гумен маншон,а от другата страна този светодиодпак уплътнен даже и със силикон.Но да е вкарано в тръбичката само лещата за да може да се охлажда.Това за един цвят разбира се ако искаш комбинации насочи се както каза колегата към RGB.
ig_ivanov - специалист
Продават се светодиоди с ъгли на светене (конуса от светлина пред светодиода) от 5 до 140 градуса. В твоя случай трябва да избереш такъв, който да осветява целия сноп от нишки от сравнително малко растояние, т.е. с по-голям ъгъл на светене, и задължително - кристален, а не дифузен (матов).
boki123 - напреднал
Много благодаря,ще пробвам да видя какво ще стане че с тези дъждове и идващата зима май само занимания на закрито ще има.
NeoBoss - специалист
а от къде намери влакна .. аз преди няколко месеца търсих ама без успех. Трябваха ми предимно странично светещи.

п.с. като ги захраниш качи резултата на снимка мисля че на всички ще е интересно
kolev_k - специалист
А защо не ползваш LED-ленти?Има и водоустойчиви,които може да монтираш и вътре в аквариума.Аз сега се каня да лепя един акв.и понеже ще е с алуминиева рамка ще ги налепя зад рамката и от долната страна на капака.
boki123 - напреднал
NeoBoss написа:
а от къде намери влакна .. аз преди няколко месеца търсих ама без успех. Трябваха ми предимно странично светещи.

п.с. като ги захраниш качи резултата на снимка мисля че на всички ще е интересно
За съжаление идеята ми се проваля защото купените от мен влакна странично светещите от Пловдив за съжаление са дефектни и светят само определени участъци , а не цялото влакно както би трябвало да е.Оказа се че това е често срещано явление при некоректни търговци така че ако купувате задължително тествайте на място,аз не го направих и сега съжалявам ама късно.
boki123 - напреднал
kolev_k написа:
А защо не ползваш LED-ленти?Има и водоустойчиви,които може да монтираш и вътре в аквариума.Аз сега се каня да лепя един акв.и понеже ще е с алуминиева рамка ще ги налепя зад рамката и от долната страна на капака.
Защото с тях няма да постигна желания от мен художествено творчески ефект,исках да сътворя нещо уникално подчертавайки всяко храстче в аквариума вътре.
Освен това с ток в аквариума....не се знае как и кога поредния китайски боклук ще ми изиграе номер,като да ми изпържи рибите например.
За капака стават но аз исках да са вътре фиброоптичните влакна.
Да си сметнеш внимателно спектъра на диодите в келвини за да постигнеш правилната температура на светлинния поток,а има и още лумени, луксове и т.н.
Имах такива ленти на единия аквариум , но ми измряха всички растения, та затова споделям от опит да внимаваш.
sstefanov - майстор
Сигурен ли си, че влакната във вода ще работят както и във въздух?
  • 1
  • 2

Тема "Крайно и странично светещи оптични кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: