• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
привет,

Бях болен, та дейностите леко изостанаха. Днес почнах комина. Да попитам. Варта прояжда ли каменната вата? Сложих покрай кюнеца каменна вата и отвън облицовам с единички. Зидам квадрат и ъгълчетата между тухлите и ватата запълвам с вар и парчета тухлички. По едно време се замислих ама продължих... :). Надявам се, че няма да има проблеми.
nikolovvd - майстор
Според мен си направил т.нар. чоп. На времето се е правел с косми и калчища, а сега явно с минерална вата се прави. :lol:
prascho - майстор
здравейте,

Вчера успях да надхвърля керемидите с около 30 см. В момента стоят два въпроса за решаване:

1. Необходим ми е човек, който да направи обшивката на комина преди да е започнало да вали. Коминът от 50/40 см се разшири на 68/48 и старата обшивка не пасва. В два склада попитах за поцинкована ламарина, но ми казаха дебелина от 0,4-0,5мм; нормално ли е да е толкова тънка. Знам, че ще е най-хубаво да се изгради комина до края и след това да се направи обшивката, но в моя случай ако обезопася от евентуални валежи ще е най-добре.

2. Преизползвах тухлите от стария комин и те свършиха. Остават ми около 1,3м до края на последния кюнец. Малко се поизмъчих с единичките защото не бяха особено равни. Да Ви попитам: От къде мога да закупя единички? Ако е възможно да са равни поне по две страни :), добре изпечени /ще бъдат изцяло подложени на външните влияния/, прилична цена. Необходими са ми около 140-150 броя. Най-вероятно на пролет ще го измазвам с вар и след това 3 см каменна вата.

П.С Височината на стария комин бе 180 с шапката. Височината на новия ще бъде около 140. Допълнително ще сложа шапка на кюнеца, която ще повдигне с още 10 см. Коминът е отдалечен от билото на 4,6м /осово 4,8м/. Ъгълът е 19 градуса. Надявам се да нямам проблем. Каква шапка препоръчвате - против вятър или против дъжд? /взех си кюнците на колегата- конкритюб/?
nikolovvd - майстор
Ако тръбите не са от неръждаема стомана ще изгният/изгорят за няколко години. Продават се гъвкави тръби от неръждаема стомана на цена 30 лв. на метър.
http://www.terratherm-bg.com/pdf/CHIMNE ... SPIRAL.pdf
prascho - майстор
nikolovvd написа:
Ако тръбите не са от неръждаема стомана ще изгният/изгорят за няколко години. Продават се гъвкави тръби от неръждаема стомана на цена 30 лв. на метър.
http://www.terratherm-bg.com/pdf/CHIMNE ... SPIRAL.pdf
Знае ли човек...Пише, че са от неръждаема антимагнитна стомана AISI304 BA с дебелина 0,4мм. Ако изгният здраве. Дупката ще остане :).

П.С. Моля ако някой от форума може да ми съдейства по предходното ми питане. Благодаря предварително.
nikolovvd - майстор
Вече 10 години си отвеждам пушека от котела с такива тръби и веднъж се е палил без да разбера. Чак като видях пораженията по минералната вата, разбрах какво се е случило и чак тогава ми светна какви бяха големите саждите в двора. :shock:
Когато я купих имаше едно стърчащо от края парченце, остатък от рязането, та реших да го отчупя с огъване, но не успях и трябваше да използвам флекса. Според производителя издържа 30 минути на 900 градуса преди да се окисли.
prascho - майстор
Останах с впечатление, че не те разбрах. Искаш да кажеш, че лекото пилване на някакво ръбче от тръбата /нараняване на повърхността/ е довело в последствие до запалване на комина?
nikolovvd - майстор
Не си ме разбрал правилно. Тръбите са продават на метраж, става дума за гъвкавите. При рязането с флекса остават т.н. мустаци. Един такъв мустак се опитах да "откъсна", така както се чупи стоманена тел. Въпреки че е тънък материала, се оказа доста жилав и дори след 5 минути кършене не успях да го откъсна и се наложи да ползвам автоматизация. Не можах да намеря снимка и явно утре ще ти направя и приложа.
prascho - майстор
Това хубаво, но на мен ми трябва ламарина за обшивка, майстор и единични тухли от склад в София. Кюнци за сега си имам :).
ivanovbg - майстор
Те гъвкавите не са ли гофрирани и да задържат сажди?

Моите са като цев на оръдие като ги погледна отдолу :) Иначе дебелината е еднаква.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "подмяна на комин - технология и материали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: