• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ArturDent - Почти Безобиден
fillme написа:
Дървесната пепел е чудесен вариант стига да не е примесена с пепел от въглища. Препоръчителната доза е около 70 кг на декар.
А мога ли да прекаля с нея? Бях чел че бързо се отмива...
В смисъл че грубо на сезон имам към 150 кила, а площта на която мога да разхвърлям е 600 кв.м.
Миналата година хвърлях на едно и също място, с цел "изравняване на терена", после не можах цяла година ни трева, ни детелина да поникне.
hidrazin - майстор
Е в толкова алкална среда няма какво да вирее. :) А кога да я хвърлиш зависи и от вида на почвата. Ако е много пропусклива рискуваш да се отмият голяма част от микроелементите в нея. Щом има къде да я съхраняваш си мисля че подходящо ще е напролет, преди изораване на мястото.
При мен съм забелязал, че там където есента горя шума, листа, клони... на пролет мястото стои доста по-рохкаво и всичко там вирее много добре.
:partyman:
Между другото доколкото знам помага срещу чесновата муха. Слагаш в един стар чорап и ръсиш поникналия чесън. Също така е полезна срещу голи охлюви. Поръсваш покрай зелето или так каквито други зеленчуци дето ги обичат охлювите и престават да ги ядат. Голите охлюви никак, ама никак не обичат да лазят по алкалната дървесна пепел. :) Така че запази си малко суха и пресята за по-късен етап.
kabel96 - специалист
fillme написа:
10 кг NPK и заораване... това е. Или смесени троен супер фосфат и калиев сулфат пак общо 10 кг, а напролет амониев нитрат.
Много правилно те е посъветвал колегата.Тук може да прочетеш общо защо е така.
http://www.agrico-bg.com/dir/nav/npk
fillme - специалист
А мога ли да прекаля с нея?
Можеш :)
Освен алкалността, за която споменава hidrazin, дървесната пепел е и с много фини частици, които запълват въздушните канали в почвата и нарушават аерацията. Заради финия прах е и ефекта с охлювите... трудно се пълзи със слузесто тяло по прах.

Колкото до чесновата муха, независимо какъв метод ще използвате, най-важно е да се уцели момента. Тази муха издържа на студ и започва да лети още при първото затопляне (обикновено февруари). Необходимо е само температурата да се задържи около 10 градуса за 2-3 дни и тя започва да търси чесън за да снесе яйца. Не й пречат нито купчинките сняг нито големината на чесъна (стига да е поникнал). Това е и момента за първо третиране... после има още 3-4.
hidrazin - майстор
Да, това с уцелването на момента е вярно.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Гледам са се включили хора наясно с торовете. Въпрос към тях - как гледате на добавянето на дървесна пепел към компоста, ориентировъчно съотношение?
hidrazin - майстор
КОМПОСТИРАНЕ
Много, ама много малки количества са допустими. Аз лично не бих рискувал да сложа.
kabel96 - специалист
Виж за компост не мога да давам съвети.Първо не ми се даваха 60-80 лева за компостер и второ ме домързя да си правя собствен въпреки че имам много материал за него.
ArturDent - Почти Безобиден
Тоя линк дето го е дал hidrazin дава най-нужното като информация. Мисля и аз да си сглобя.
Особенно че някой в министерството е бил отворен и е казал как "Направи си сам" - с палети.

Определено мисля да се пробвам, защото имам голям проблем с изхвърлянето на тревата от косенето.
ivanovbg - майстор
fillme написа:
А мога ли да прекаля с нея?
Колкото до чесновата муха, независимо какъв метод ще използвате, най-важно е да се уцели момента. Тази муха издържа на студ и започва да лети още при първото затопляне (обикновено февруари). Необходимо е само температурата да се задържи около 10 градуса за 2-3 дни и тя започва да търси чесън за да снесе яйца. Не й пречат нито купчинките сняг нито големината на чесъна (стига да е поникнал). Това е и момента за първо третиране... после има още 3-4.
За чесновата муха и аз да кажа един лек. Миналата година за сефте го пробвах и е страшно ефикасен. Рано напролет както се стопи снега м/у чесъна насадете моркови - нямах никакви поражения и с нищо не съм пръскал.
  • 1
  • 2

Тема "Торене на слабо място" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: