• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Как се измерва тягата на комина?

Или може би как се изчислява?

Нужно ми е за гаранцията на котела.
gogitko - специалист
Здравей. При нас в работата ми идват та замерват тягата на аспирациите.Някъв накрайник с мини вентилаторче и уред за отчитане.Може би с нещо подобно да се мери и за комин.
muhtarov - специалист
gogitko написа:
Здравей. При нас в работата ми идват та замерват тягата на аспирациите.Някъв накрайник с мини вентилаторче и уред за отчитане.Може би с нещо подобно да се мери и за комин.
малкия уред който си видял измерва скоростта на потока въздух преминаващ през дадения въздуховод
muhtarov - специалист
s_s1 написа:

Има си начини на прекарване на коминските тела. Препоръчително е да са право нагоре и при първото коляно да се използва Т коляно с ревизионен отвор.
Тези които ти продават котела, за да им важи гаранцията, трябва да те да ти кажат какво Ф тръба искат за комин на тяхната машина. Ф то се определя и според киловатите мощност която генерира и изходната температура.
LazarGanev - "Велик майстор"
s_s1 написа:

Кажи на тези хитреци, че тягата ти е 20Ра и няма да имаш проблеми с гаранцията. Ако не вярват - да дойдат и да си я измерят :wink:
s_s1 - специалист
LazarGanev написа:
s_s1 написа:

Кажи на тези хитреци, че тягата ти е 20Ра и няма да имаш проблеми с гаранцията. Ако не вярват - да дойдат и да си я измерят :wink:
В разговор с тях те ми казаха, че трябва да бъде м/у 20 и 25, но на мен ми е интересно как се мери и при каква темп. външна, в помещението и на комина се мери или смята това.
Последна промяна от s_s1 на чет окт 24, 2013 2:32 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Ха. Имам такива уреди, но никога не се бях сещал да си меря тягата на комина. Предполагам, че би трябвало да се мери като се запуши розетката и през малък отвор се измери дали има подналягане и колко е. 20 Ра според мен е силата на обикновено издишване (без усилие). Иначе би могло да се изчисли и с прозрачно маркуче с вода, но изисква доста мислене как кое колко означава. Послушай Лазар!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yhqAUVUufGA[/youtube]
nikolovvd - майстор
Има една книга на Олдржих Шурек - КАМИНИ.
Ако някой я има в електронен вариант може да я прикачи. Вътре мисля е описано всичко за комините - как се изчисляват, как се правят и т.н.
bulhomes2 - майстор
Най-простото изчисление за да не пуши отворена камина е отношението на светлия отвор на огнището към светлия отвор на комина да е максимум 7:1. Но тук автора пита за друго.
fbr - майстор
А височината на комина къде е в това съотношение. Не е възможно да не влияе.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Как се измерва тягата на комина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: