• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Ако питаш мен - не съм специалист. Със сигурност влияе. Но как и на какви изчисления се поддава - нямам идея. Това отношение е за барбекю, което означава никакъв комин откъм дължина. Всяко удължаване би му помогнало, но как и с колко - не мога да се ангажирам да кажа.
s_s1 - специалист
Основен фактор са температурите на комина, на помещението, на изгорелите газове и на на температурата отвън.
Освен това не знам къде се мери на розетката на комина или след тръбите свързващи котела с комина.
gogitko - специалист
Чувал съм че за да работи нормално и да не връща пушек минималната височина на комина трябва да е 6 метра мерена от пода на стаята в която е камината , сечението да е ф200 и да излиза около 80-100 см над билото.
s_s1 - специалист
Моя е поне 8 м, но му забравих сечението. Стърчи около 30-50 см над билото. Може би е недостатъчно.
Въпроса е как точно се измерва тягата.
idunno - специалист
С тръба на Пито.
idealist - специалист
s_s1 написа:
Основен фактор са температурите на комина, на помещението, на изгорелите газове и на на температурата отвън....
Според мен не малко влияние оказва и атмосферното налягане.
s_s1 - специалист
idealist написа:
s_s1 написа:
Основен фактор са температурите на комина, на помещението, на изгорелите газове и на на температурата отвън....
Според мен не малко влияние оказва и атмосферното налягане.

Къщата ми е в ниско място на брега на река в подножието на планина и по дерето почти винаги има леко въздушно течение.
bulhomes2 - майстор
idunno написа:
С тръба на Пито.
Не е на Пито. На Денучи (от форума) беше, ама ми я подари и сега е моя :lol:
ivanovbg - майстор
Мери се с маркуч от система или подобен прозрачен. Сгъваш го на буква U и единия край пъхаш в една тапа на комина в която има 2 дупки. Едната е с диаметър плътно по маркуча, а другата 10% от диаметъра на комина. Сипваш около 20см вода в него без мехурчета и мериш разликата по U-то - 1мм =10Pa. За по голяма точност първо прекарай през маркуча малко тънко машинно масло и го издухай хубаво. Така повърхността на водата ще е изпъкнала.

В домашни условия така :) :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
ivanovbg, къде е описана тази технология?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Как се измерва тягата на комина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: