• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
bycec - специалист
Здравейте съфорумници. От доста време чета почти всичко, което се публикува във форума, но ми дойде време и да попиша.
Та предстои ми изработка на двускатен покрив-класическа дървена конструкция, която ще бъде обкована от горната страна с водоустойчив шперплат и върху него метални керемиди.
Покривът ще бъде "топъл", т.е. подпокривното пространство ще се използва за спални помещения, макар и сезонно, а знае ли човек.
Дилемата, която стои пред мен е дали в случаят ще е необходима паропропусклива мембрана върху шперплата и по-важният въпрос, металните керемиди в/у единична, двойна или никаква
скара да бъдат монтирани.
Ще съм благодарен на колегите занимаващи се с покриви да споделят мнения и опит.
VLADO66 - майстор
Полезно четиво viewtopic.php?t=23070&start=15
bycec - специалист
Благодаря за полезното четиво, препрочетох го. В моят случай обаче обшивката на покрива е водоустойчив шперплат и не разбирам каква ще е ползата от пародифузната мембрана. Колкото до вентилацията на покрива със и без скара, не мога да преценя. За това и отворих темата.
Вадим Владимиров - специалист
Понеже гореспоменатата тема е моя, ще продължа.
1. Шперплата е влагоустойчив, а не водоустойчив. Разликата е съществена.
2. Метала ВИНАГИ кондензира. а конденза е влага.Някой път дори и вода.
3.Помещението ще е обитаемо. Къде отиват водните пари?
4. Направете си покрива както си трябва. Вместо шперплат наковете си дъски. По-евтино е, но е по-удачно.Наковете си двойна скара, сложете си снегозадържаща система, водосточна система. Сложете си камена вата, пароизолационно фолио и спете си спокойно. Ето ви връзка със покрив изпълнен ОТ ДО, но с битумни керемиди https://www.facebook.com/media/set/?set ... 8608129c54
ArturDent - Почти Безобиден
Вадим Владимиров написа:
4. Направете си покрива както си трябва. Вместо шперплат наковете си дъски. По-евтино е, но е по-удачно.
И аз постоянно се чудя защо ги слагат тия шперплати, осб-та.
Единствения отговор засега, който намирам е че първо на строителите ползват платната от кофражите за покрива (по-евтино) и второ по-лесно разкрояват и работят на големи площи.
Според мен обикновените дъски са 100 пъти по-влагоустойчиви и от който и да е шперплат, че и по-здрави.
bycec - специалист
Благодаря на включилите се колеги. Корегирам се, става въпрос за влагоустойчив шперплат, производство на Лесопласт-Троян, от който се изработват поскостите за кофраж. Все още не мога да разбера какво е предимството на една сурова кофражна дъска, която един месец след наковаването отваря фуга от съседната колкото човек да си пъхне пръста помежду им. Геометрията на дъските изобщо не я коментирам, там нещата са трагични. Ако пък става въпрос за обковаване да се ползва сух материал, там цената отива на майната си.
Колкото до конденза под лам. керемиди там няма съмнения, въпросът е дали той няма да се отвежда до улуците и без фолио, все пак повърхността е доста гладка и влагоустойчива.
VLADO66 - майстор
Не е влагоустойчив защото имаш ръбове на шперплата и си го пробил на сто места.Хубавите пародифузни мембрани са направени така че като я пробиеш с пирон мембраната не пропуска вода там където е влязъл пирона.
bycec - специалист
Проблемът с ръбовете мисля е почти никакъв. Някакъв силикон повреме на монтажа във фугите смятам ще свърши работа. А и впечатленията ми са, че и дори след накисване във вода, ръбовете не се разцепват, за разлика от много други материали.
Вадим Владимиров - специалист
bycec написа:
Проблемът с ръбовете мисля е почти никакъв. Някакъв силикон повреме на монтажа във фугите смятам ще свърши работа. А и впечатленията ми са, че и дори след накисване във вода, ръбовете не се разцепват, за разлика от много други материали.
Искате съвет-даваме го. Но ще го направите както сте си наумил. Защо питате тогава? Като го направите, като мине известно време-споделете.
bycec - специалист
Добре, разбрах: "така се прави". Какво обаче не ви харесва варианта: влагоуст. шперплат,пароизолация,двойна скара,мет. керемиди ?
Сетих се и за още нещо. Ако се изгражда гръмоотводна инсталация, керемидите
свъзват ли се със заземяването или се изолират.
Благодаря на колегата Владимиров за многото снимки, има какво да се види в тях.
  • 1
  • 2

Тема "Изработка на нов покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: