• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
В учебника по физика има няколко формули и като ги приложиш се получава тази машинка.
Ahmakov - специалист
С това е по лесно.

Прикачен файл

mn2.JPG
mn2.JPG (17.7 KиБ) Видяна 1879 пъти

Прикачен файл

mn1.JPG
mn1.JPG (8.6 KиБ) Видяна 1879 пъти
bulhomes2 - майстор
ivanovbg написа:
Мери се с маркуч от система или подобен прозрачен. Сгъваш го на буква U и единия край пъхаш в една тапа на комина в която има 2 дупки. Едната е с диаметър плътно по маркуча, а другата 10% от диаметъра на комина. Сипваш около 20см вода в него без мехурчета и мериш разликата по U-то - 1мм =10Pa. За по голяма точност първо прекарай през маркуча малко тънко машинно масло и го издухай хубаво. Така повърхността на водата ще е изпъкнала.

В домашни условия така :) :partyman:
А диаметъра на маркуча не участва ли?
s_s1 - специалист
Интересни неща започнах да научавам.
ivanovbg - майстор
bulhomes2 написа:
ivanovbg написа:
Мери се с маркуч от система или подобен прозрачен. Сгъваш го на буква U и единия край пъхаш в една тапа на комина в която има 2 дупки. Едната е с диаметър плътно по маркуча, а другата 10% от диаметъра на комина. Сипваш около 20см вода в него без мехурчета и мериш разликата по U-то - 1мм =10Pa. За по голяма точност първо прекарай през маркуча малко тънко машинно масло и го издухай хубаво. Така повърхността на водата ще е изпъкнала.

А диаметъра на маркуча не участва ли?

Ееее, прочети малко в учебника за хидравличното налягане де. По мое време мисля че 6 или 7 клас се учеше това, но сега не знам :) :partyman:
Ahmakov - специалист
Ама той комина още не е текнал, че да му измери хидравличното налягане. :wink:

А относно маркуча, не е важно дали е къс или дълъг, тесен или дебел, важното е да е твърд.
Последна промяна от Ahmakov на пет окт 25, 2013 11:29 am, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Е добре де, ти нали си го прочел. Нямам такъв учебник. И питащия е друг, че аз да ходя да му търся формулите. Като знаеш нещо и можеш да помогнеш - направи го!
s_s1 - специалист
bulhomes2 написа:
Е добре де, ти нали си го прочел. Нямам такъв учебник. И питащия е друг, че аз да ходя да му търся формулите. Като знаеш нещо и можеш да помогнеш - направи го!
Да, де аз питам, защото всички или почти всички производители на котли за твърдо гориво посочват в минимални изисквания за изделието си необходима тяга на комина. И като не знам с какво да я измеря или как да я изчисля?!?
ivanovbg - майстор
ivanovbg написа:

Написал съм достатъчно ясно как трябва да се направи и как се мери. Ако искате да разберете защо - почетете.
bulhomes2 - майстор
Тогава ще спорим. Достатъчно ясното написано от теб не може да бъде достатъчно.
ivanovbg написа:
Мери се с маркуч от система или подобен прозрачен. Сгъваш го на буква U и единия край пъхаш в една тапа на комина ... Сипваш около 20см вода в него без мехурчета и мериш разликата по U-то - 1мм =10Pa. ...
Според теб и при 3 и при 300 мм вътрешен диаметър - все тая. viewtopic.php?f=23&t=38461&p=424684#p424684
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Как се измерва тягата на комина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: