Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ulieliadi - специалист
Идеята е че трябва да го срежа право и от първия път, а дунапрена е широк 4см и с макетния нож съм сигурен че ще се нащърби. Жената ме вкара в размисли и страсти като ми каза че се реже на банциг :?
Ще тапицирам две табуретки от пдч и дунапрена е за подгъзник. Идеи някакви?!?
Chefo77 - майстор
Широк или дебел 4 см?
Няма да се нащърби, ако използваш остър макет и линеал за водач. Пък винаги можеш да го дадеш на жената да иде в някой дърводелски цех да го отрежат :wink:
MrMurdjo - майстор
Нали няма да сядате на гол дунапрен? С макетен нож не става съвсем добре, особено ако е на повече от един път срез, но достатъчно приемливо. Трябва само резецът да се води вертикално и с уверена ръка по предварително очертана линия. Може да се стисне между две плоскости и така да се реже по тях. Пак няма да е строго вертикален срез, когато се отпусне, но поне ще е прав.
Когато се облече отвън с плат/дамаска, тези дребни неточности въобще не личат. 4 см може да се реже и с голяма ножица, но не очаквай резултатът да е идеален. А и не е нужно.

П.С. Когато се облича, винаги се реже с известно опускане отвъд размера. Да стои после стегнат и пружиниращ и да обтяга материята.
Илчо Илиев - майстор
Честно казано не зная как се реже , така като го искаш...
Обаче, щом ще се тапицира, не виждам в какво е проблема,че бил леко нащърбен, ръба ще се смачка от плата...
У фабриката(дет работя) доста модели столове са с тапицирани седла, но дунапрена иде готов разкроен, но ся за 2 табуретки няма да търсиш спец машина...
Според мен , фани го очертай с маркер, слагаш летвичка за линеал,а среза да е на ръба на маса и като режеш по малко и по дължина , леко да се натиска парчето, което ще отпадне , да се отваря среза, да не задържа макетния нож...
И да стане малко рошаво,няма проблем, по-скоро гледай дунапрена да е малко по-голям от дъската, да може добре да изпъне тапицерията..
Не знам дали си тапицирал друг път, но да ти кажа един ''чалъм''...
Нареждаш всичко както ще бъде и слагаш седалката с плата надолу върху нещо твърдо...маса и притискаш от горе, да се смачка дунапрена, изпъваш плата, биеш кламерите и тогава отпускаш...
На дъската и заобли добре ръбовете, особено на ъглите, иначе там бързо се прокъсва плата...
При нас има спец пресички за тая работа,но смятам,че ще измислиш нещо...
ulieliadi - специалист
Никога не съм тапицирал , затова питам и съм благодарен за съветите. Платът е всъщност кожа и може би няма да личат дребни дефекти по дунапрена. Мисля да сваля капака на табуретката и по него да режа дунапрена с макетния нож. Трябва ли да заоблям горния ръб на дунапрена или не е нужно :?
MrMurdjo - майстор
Не е нужно да се заобля, кожата ще го деформира по себе си. Очертай със сантиметър по-голямо от твърдата подложка на табуретката и следвай съвета на колегата с натискането при заковаването на кожата отдолу. Да се обтегне добре. Първо прихвани на рядко от всички страни и ако е добре, тогава добави още телчета или пирончета. Зависи с какво ще го прихващаш.
ulieliadi - специалист
Справихме се и резултата е задоволителен :-D
Дунапрена рязах с макетен нож и после с ножица и стана добре едва след като опънахме с кожата. Отстрани сложих 1см дунапрен като го заковах с такера и после нахлундзих кожлякът :roll:

Остава утре да сложа пантите на капака и съм готов.

П.С. Много твърд тоя дунапрен брей :shock:
mmetodiev - специалист
Здравейте,
Дунапрен се реже с нагрят реотан, като стиропор. Рязал съм на времено като студент.

Тема "С какво да срежа дунапрен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: