• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vk - специалист
На мен пък ми хареса подпокривната конструкция на bigdragon, как е направена с хоризонтална греда метална и други носещи греди също метални, а другите дървени (комбинация метал-дърво).
fbr - майстор
Термовентилите не трябваше ли хоризонтално да са разположени, за да се движи въздуха през тях, че на някои радиатори, гледам сложени вертикално.
bigdragon - майстор
fbr написа:
.... че на някои радиатори, гледам сложени вертикално.
Кой радиатор конкретно имаш в предвид?
Всичко по системата е обмислено и поставено така, че да работи и то работи.
Вервайте ми....
След запълване на системата и включване на помпата за 30 минути спряха всички шумове от въздух и протичаща вода, а след запалването на котела, на 20-та минута се стоплят всички радиатори.
Последна промяна от bigdragon на пон окт 28, 2013 10:35 am, променено общо 1 път.
igt - специалист
fbr написа:
Термовентилите не трябваше ли хоризонтално да са разположени, за да се движи въздуха през тях, че на някои радиатори, гледам сложени вертикално.
На последната снимка от 27.10.2013г. на радиатора.
Напълно подкрепям горното. Аз самия щях да слагам, но мястото ми не подзоляваше да ги сложа хоризонтално, затова се отказах.
Браво за сътвореното и вече полезното и на други от форума.
fbr - майстор
На четвъртата снимка, алуминиевия радиатор също е с вертикален термовентил.
bigdragon - майстор
Колеги,
Ако познавате устройството и принципа на работа на вентилите, ще знаете че пространственото им положение на монтаж няма никакво значение за това дали ще задържат въздух. Значение има положението в пространството на тръбопровода, влизащ и излизащ от вентила.
За избягване на тези проблеми има измислени различни устройства и хитринки при монтажа.

Сега конкретно на въпроса.
Действително ако вентила на алуминиевият радиатор никога не отвори, може в тръбата под него да се натрупа въздух. Но в момента на отваряне този въздух ще влезе в радиатора и ще излезе през хитринката на другият му край...
Същото се отнася и за последната снимка (№13) от 27.10.2013г.

Това не се отнася за радиатора на снимка №17. Там въздуха от системата ще бяга нагоре през тройника под тавана към горният радиатор. По тази причина обезвъздушитела на въпросният радиатор е безпредметен, но какво да правя като го купих и не ми се захвърляше в мазето да събира прах...
fbr - майстор
Нещо не си ме разбрал. Въздуха, който се движи от пода към тавана на стаята, трябва да преминава през вентилационните отвори на врътката на термовентила. Там се намира осезателя на термовентила, и той трябва да се облива от движещия се въздух.
bigdragon - майстор
Даааа....
Положението на термоглавата на вентила определено има значение за коректното му поведение при промяна на температурата около него.
Действително термо-патрона, намиращ се в главата на вентила и запълнен с восъкообразно вещество с висок коефициент на температурно разширение (обикновено церезин) ще работи по бавно и мудно, ако не се обдухва интензивно от въздуха около него. И нищо повече....
ESPACE - майстор
Не работи бавно и мудно, а работи при различни температурни условия, когато под него има топла тръба и термовентил. Реално ще трябва да завъртиш на 4 например за да поддържаш температурата, която при коректно монтирана глава се поддържа на три. Във всяка опаковка има схемички как се монтират главите.
idunno - специалист
Ще кажа само, че ако сам човек си го е направил- хубаво.Но има доста неща, които не са много ок, но това е друга бира.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: