• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
PREN 13384 - Part 1, Part 2 Chimneys―Thermal and fluid dynamic calculation methods
s_s1 - специалист
Благодаря и за дискусията.
Още преди да се регистрирам съм прочел тези теми и съм разгледал формулата в екселската таблица. Даже още преди близо година съм сейвал тази таблица данни за моя случай.

От Вашите постове разбрах, че се свързва котела или съответното у-во към комина, запалза се и когато влезе в нормален експлоатационен режим -тогава се измерва.
Но не ми стана ясно как влияят на тягата темп на изгорелите газове и външната температура.
Също не ми стана ясно как този газ анализатор /от линка/ мери или изчислява тягата на комина.
Също не ми е ясно как изчислява и КПД-то на котела.
ivanovbg - майстор
Има вграден в газанализатора сензор за фино налягане.

"Testo 320 има две електрохимични клетки O2 и CO, както и температурен сензор, вграден в сондата за димни газове за директно измерване на температура, O2 и CO. На базата на тези данни, уредът изчислява останалите параметри като CO2, к.п.д. и загуба на димни газове. Чрез сонда за фино налягане може да се измери тягата в комина или налягането на газа."
s_s1 - специалист
ivanovbg написа:
Има вграден в газанализатора сензор за фино налягане.

"Testo 320 има две електрохимични клетки O2 и CO, както и температурен сензор, вграден в сондата за димни газове за директно измерване на температура, O2 и CO. На базата на тези данни, уредът изчислява останалите параметри като CO2, к.п.д. и загуба на димни газове. Чрез сонда за фино налягане може да се измери тягата в комина или налягането на газа."
Пак да напиша, че съм забравил доста от онова, което са ме учили в часовете по физика и химия и ползвам този форум за да компенсирам отчасти пропуските в знанията ми.

Съгласен съм, че този уред ще измери количеството несвързан кислород в обемно съотношение с въглеродния окис и въглеродния двуокис. Без никакъв проблем ще се измери и температурата. Ще се измери и относителното налягане на изгорелите газове, което може да бъде с "+" или "-" в зависимост от вида на котела /нагнетателен и или смукателен вентилатор/ и съответния комин.
Но как ще се измери тягата на комина, като не се знае изгорелите газове от котела колко са /какво количество са/ тъй като никъде няма дебитомер.
Как ще се измери и КПД също не ми е ясно?
LazarGanev - "Велик майстор"
Вакуума може да се мери независимо от дебита :) . КПД не се измерва, а се изчислява - то си е написано :)
ivanovbg - майстор
Дебита може да се пресметне по вакума и температурата на газовете, но това не е нужно. Щом имаш вакум значи не си достигнал максималния капацитет на комина. Според мен не би трябвало да се ползват комини с надналягане. При една малка дупка е възможно да не се събудиш на сутринта. СО-то си е доста токсично.
s_s1 - специалист
КПД за да се измери или изчисли трябва да има дебитомер и да е ясно колко гориво и с каква калоричност се изгаря за 1 време.
Вакуума/подналяането се променя в зависимост от количеството газове преминали през комина и тъхната температура.

Не разбирам, ама този уред си е "стъкмистика".
ivanovbg - майстор
s_s1 написа:
КПД за да се измери или изчисли трябва да има дебитомер и да е ясно колко гориво и с каква калоричност се изгаря за 1 време.
Вакуума/подналяането се променя в зависимост от количеството газове преминали през комина и тъхната температура.

Термичното КПД - то се смята опростено по следната формула (Т на камерата - Т на загубите/ Т на камерата )*100=% Не ти трябва ни гориво , ни дебит...

Тъй като повечето котли в работния диапазон на мощност според мен би трябвало да имат една и съща изходна температура - оптимално доколкото съм чел е около 80-90С, КПД-то се променя в малки граници в зависимост от Т на камерата. Затова и пиролизните котли са най икономични, защото Т на камерата е доста по високо.

Комина пък в режим трябва да има... за това по късно, че сега нямам повече време.

Така си мисля ама дали съм прав :?
s_s1 - специалист
ivanovbg написа:
s_s1 написа:

Термичното КПД - то се смята опростено по следната формула (Т на камерата - Т на загубите/ Т на камерата )*100=% Не ти трябва ни гориво , ни дебит...

Тъй като повечето котли в работния диапазон на мощност според мен би трябвало да имат една и съща изходна температура - оптимално доколкото съм чел е около 80-90С, КПД-то се променя в малки граници в зависимост от Т на камерата. Затова и пиролизните котли са най икономични, защото Т на камерата е доста по високо.

Комина пък в режим трябва да има... за това по късно, че сега нямам повече време.

Така си мисля ама дали съм прав :?
А как мерят темп в камерата, темп на изх. вода ли е?

Очаквам по-късно за комина.
ivanovbg - майстор
Очаквах Лазар Ганев да се намеси и ... щот аз от котели не разбирам и цялата тази постановка си я изсмуквам от пръстите, на базата на моите знания по ДВГ :-D

Та да продължа с моята теория и по точно с обяснението на котлите. Та в горивната камера се произвежда нагорещен газ с определена температура. Колко - толко е температурата на газа и винаги можеш да я измериш с помощта на термодвойка или друга подобна високотемпературна сонда. Затова и мокрите дърва не топлят - част от топлината се харчи да се изпари водата която е в тях. След това навлиза в топлообменника и се грее водата в ризата. Понеже количеството на газа в масово отношение е едно и също преди и след топлообменника за изчисление на КПД-то няма нужда да го измерваме колко е всъщност.

После след като сме взели топлина колкото сме могли, газовете трябва да излязат през комина. Лесно е да се сметне колко газове се произвеждат при горенето за съответната мощност. Все пак като се знае температурна разлика и мощността лесно по формулата се получава масата на топлоносителя който трябва да преминава за единица време. след като знаем масата и остатъчната температура на топлоносителя (тоест изгорелите газове) за 1 сек съвсем лесно определяме нужната сила която трябва да се приложи на тази маса за да се ускори до нужната скорост. Прибавяме и силата на триене и загубите от завоите и получаваме пълната сила която ни е нужна. Понеже налягането е еднакво във всяка точка, делим силата на площта на комина и получаваме нужното подналягане което трябва да имаме за да изпратим пушека в небесата :-D

Та мисля че това са всичките сметки които правят производителите на котела. Затова имат определени изисквания за подналягането в комина.

А газанализатора си е нужен и не е стъкмистика. С него се следи нивото на СО и О2 като се осигурява като при колите почти пълното изгаряне на горивото. При колите максималната стойност на СО са 0,1% за коли с катализатор.

А по темата по преди съм написал как според мен трябва да стане измерването на естествената тяга на комина без нищо монтирано на него според изчисленията които си поиграх да направя. Колегата Лазар Ганев да замери подналягането като запуши един съществуващ комин с парче картон с 10% дупка от площта на комина със своя газ анализатор и после след монтажа на котела да замери както му пише в инструкциите и да каже дали има и каква е разликата.
:partyman:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Как се измерва тягата на комина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: