• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
nikigada - специалист
Здравейте колеги, имам нужда от помощ. Досега не съм поправял такъв тип електрожени. Един приятел го е купил преди 2-3 години вече с изтекла гаранция се е повредил. Повредата е настъпила така според него - прегрян по време на работа на макс режим - 200А изключен от мрежата за около час време за да се охлади и при повторно включване изгаря. Свалих и проверих всички ключови мосфети имаше 6 пробили, проверих елементите около драйверния трансформатор всички са наред, сменени са всички гейтови резистори. Пускам през 2 лампи 100 вата в захранващата верига на 220 волта и светват. Тръгва дежурното захранване със напрежение ~ 22 волта и имаме стабилизирано 12 волта за управлението. Чувам как тръгва и електрожена НО с много ниска честота. Има изход ~ 7-8 волта. Въпроса ми е следния да рискувам ли да махна лампите или не? Някой от вас разполага ли със схема на подобен уред мисля има и обратна връзка? На платката има 2 светодиода зелен и червен - светва зеления ако може да бъде някакъв ориентир. При пускане сработва мекото пускане, лампата светва лееекичко и след като се напъне да тръгне и голямото захранване си светва силно.

Благодаря за съдействието!

Прикачен файл

DSC07944.JPG

Прикачен файл

DSC07946.JPG
sstefanov - майстор
Без товар лампите не трябва да светят силно. Ако ги махнеш пак ще гръмне.

Обикновено в схемата има компаратор, който пуска мощните транзистори само когато напрежението на изхода падне под определена стойност (т.е. електрода допре до масата).

Намери си схема на уреда и използвай осцилоскопа. Иначе ще ти трябват доста късмет и знания за да го поправиш.
nikigada - специалист
Оправих се. Оказа се скъсил силов трансформатор. Те са 3 броя в паралел. На някой да му се намира такъв за продан че не ми се занимава да го пренавивам?

Поздрави и благодаря за помощта!
nikigada - специалист
Здравейте колеги причината за проблема е в един от силовите трансформатори. Поради това че е загрявал доста макаричката е станала трошлива и не мога да го пренавия. Та въпроса ми е има ли някой да продава такъв траф като на снимките?

Благодаря!

Прикачен файл

DSC07955.JPG
pansim - майстор
Няма да намериш такъв траф. Навий стария без макара. Или провери в КОМЕТ дали няма макари за Е42 (такъв е трафа).
Може да го пуснеш с два трафа, разбира се на по -малка мощност.

И още - когато изключи термозащитата В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не изключвайте инвертора от контакта, Нека остане поне 1 мин на празен ход за да може вентилатора да го охлади.
nikigada - специалист
Здравейте отново търся такъв трансформатор. Явно са проблемни всичките, преди време пренавих изгорелия сега още един се е предал, но не ми се разправя да го пренавивам че голяма занимавка. Ако на някой му се намира същия да свирка. Съотношението първична-вторична 20:4.

Поздрави!
lz1wvm - специалист
Ето как ги навиват в Китай.
http://www.youtube.com/watch?v=uBiKposZFN0#at=41
Едва ли ще е по добро от твоето.
hidrazin - майстор
lz1wvm написа:
Ето как ги навиват в Китай.
http://www.youtube.com/watch?v=uBiKposZFN0#at=41
:shock: :shock: :shock: Машините ряпа да ядат. Пък ако това е у нас, наоколо ще има 5-6 човека да дават акъл и да обясняват как трябва да стане и в крайна сметка нищо няма да излезе. :-D
:partyman:
pansim - майстор
nikigada написа:
Здравейте отново търся такъв трансформатор. Явно са проблемни всичките, преди време пренавих изгорелия сега още един се е предал, но не ми се разправя да го пренавивам че голяма занимавка. Ако на някой му се намира същия да свирка. Съотношението първична-вторична 20:4.

Поздрави!
Виж сега - преди ти писах че няма от къде да намериш. Занимавка си е но само с пренавиване може да се поправи. А иначе, ако бе при мен за ремонт, щях да му намаля максималния ток, че няма оправяне иначе. Периодически ще си гърми...това е Китай...от евтините :lol: :lol: :lol:
ZMeyGorianin - майстор
И каква е марката на "китайчето", че се каня да купувам нещо такова?
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на китайски импулсен електрожен!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: