• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
belovodski - специалист
Bultiger написа:
Я малко ЪП и ЪПдейт :)
днес солара "удари' 70 градуса а бойлера на финала - 65, с нетърпение очаквам по-студеното време да видим какво ще покаже. Управлението на елдом е тествано и работи и с другия източник - справя се много добре и независимо, че бойлера ми е с две долни серпентини - добив от слънцето винаги има, защото - както няколко пъти споменавам - радиаторите ми са преоразмерени, системата на парното работи на макс 40-45 градуса, така че - каквото над тази темепература дойде от слънцето се хваща без проблем. Ако бях взел бойлер с горна и долна серпентина, щях да грея само горната му част с парното -->, много по-малко топла вода, която отгоре на това и бавно ще се възстановявя в облачните дни...не мисля че сгреших с двете долни серпентини и в комбинация с "нискотемпературното" парно, както всички колеги ме предупреждаваха...стана работата :), бойлера откакто го монтирах в края на Юни е включван два пъти на нагревател, като единия беше за проба !
Високия бойлер много бавно смесва водата, което много ме радва, но ще му подобря изолацията с допълнителна вата отвън...губи доста градуси...но - това не е болка за умиране и се оправя лесно, в общи линии - системата работи много добре и се надявам да е така още дълги години.
Ето две снимки:
едната в 16 часа - колекторите работят на 70 градуса, а другата след като всичко приключи и бойлера стигна 65 градуса, в 17.10часа, а колектора пак беше развил 70 градуса =D>, но не можеше да мине зададеното дела Т (7 градуса бех нагласил).
Колега 1 питане,изградих и аз система панел сънисистем 12м тръбни пътища,120л бойлер с 2 вплетени серпентини на елдом и като твойто управление,но имам 1 проблем нощно време температурите падат рязко(Чепеларе)и управлението има някаква функция да подържа някакви определени градуси в колектора и по няколко пъти през ноща помпата включва и затопля колектора но така ми отнема от топлата вода на бойлера температурата пада около10-12 градуса на нощ,как да го изключа тая функция?
syncho - майстор
Кото се задържи бутона за превключване на режимите мисля че беше се влиза в друго меню, в което са тези настройки. Стандартно е настроено на 5С мисля.
lov - майстор
Скоро се бях замислил че темата нещо е замряля. Срам ме е да пиша колко ми загряваше соларчето. :lol: Да не се обиди някой де заради това. :razz:
belovodski написа:
........ подържа някакви определени градуси в колектора и по няколко пъти през ноща помпата включва и затопля колектора но така ми отнема от топлата вода на бойлера температурата пада около10-12 градуса на нощ,как да го изключа тая функция?

Не ти е проблема в контролера а в системата.
Прочети какво съм измислил за борба с този ефект ''Преливен възвратен клапан''
Колегата в по предни постове е също е качил снимки изпълнен от канта за безалкохолно.
syncho - майстор
lov проблема е точно в управлението на бойлера. Всички идват стандартно така настроени. Първото нещо, което правя при такава инсталация е да променя тези параметри.
lov - майстор
Вярно е не познавам добре контролера но какво правим забраняваме му да врътка или през нощта или да не потдържа както казваш температура на панела. За последното доста се съмнявам но го приемам за чиста монета на този етап. И какво променяме законите на физиката топлото да бяга надолу щото някой така му казал. Термосифония ефект не го ли спреш както трябва до сабялям бойлера е студен дори и помпата на не се лъже и да врътка от време на време.
Не съм измислил нещо кой знае какво. Не съм го патентовал или произвеждам. След като съм го публикувал във форума значи всеки може да го ползва безплатно. И всеки си има глава на раменете. Аз от моята камбанария виждам че 90 % от соларите рано или късно берат ядове. За тея де си плащат да за потдръжка хич не ми пука колко клапана или вентила ще им сменят. Дето се казва имали пари бол да си поръчат ще намерят и за потдръжка.
syncho - майстор
Aми lov в случая проблема е този. В други случаи е, че изобщо няма клапан, а в трети и по мои лични наблюдения много редки - когато има клапан и той е сдал багажа. Също така има много голямо значение какъв е колектора на покрива. Един плосък ще отдава в пъти повече от вакуумно-тръбен.

Относно управлението на Елдом бойлерите - просто се намаля още температурата според това с какво е пълна системата. Ако е с вода и плоски панели не е много препоръчително да пада под 2-3С настройката, защото има сериозна опасност от замръзване.
Bultiger - специалист
lov написа:
Скоро се бях замислил че темата нещо е замряля. Срам ме е да пиша колко ми загряваше соларчето. :lol: Да не се обиди някой де заради това. :razz:
belovodski написа:
........ подържа някакви определени градуси в колектора и по няколко пъти през ноща помпата включва и затопля колектора но така ми отнема от топлата вода на бойлера температурата пада около10-12 градуса на нощ,как да го изключа тая функция?

Не ти е проблема в контролера а в системата.
Прочети какво съм измислил за борба с този ефект ''Преливен възвратен клапан''
Колегата в по предни постове е също е качил снимки изпълнен от канта за безалкохолно.
Кажи бе Иво - да знаят хората какво могат EZINC :)...аз да ги бях турил всичките 4 - па тогава щяхме да си ги мерим...температурите имам впредвид. :supz:
А до колегата - да - има някаква ф-я против замръзване на панелите и мисля че може да се настройва на отрицателна темпеаратура, защото както каза Сънчо - май беше на 5 градуса "фабрично"...ще ровна и ще направя снимка...и да - ако нямаш клапан да спира термософонното движение, няма да е лошо да си сложиш..защото ще стане така че с нагревателя зимата ще загряваш атмосферата :)
trace74 - специалист
То това с високите градуси в бойлера не е много за гордост, защото си е типичен пример за не добре оразмерена система с ниско КПД. И аз непрекъснато стигах до 90 градуса в моя бойлер, но честно казано предпочитам 300 литра на 50-60 градуса пред 150 литра на 90 както редовно се случва.
barborino - специалист
trace74 написа:
То това с високите градуси в бойлера не е много за гордост, защото си е типичен пример за не добре оразмерена система с ниско КПД. И аз непрекъснато стигах до 90 градуса в моя бойлер, но честно казано предпочитам 300 литра на 50-60 градуса пред 150 литра на 90 както редовно се случва.
+1 :)
LazarGanev - "Велик майстор"
trace74 написа:
Беше предупреден! :wink:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: