• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
neillmakoli - специалист
Привет, на коя фирма купувате захар в момента ?
Миналата година взимах от Фантастико и Европа, но тази от Фантастико ми се стори подозрителна, пише произведена в ЕС и Бразилия.
Захирата от Кауфланд е абсолютен шит, с нея виното не може да ферментира.
Чух че Сладея била българска, но ще изчакам и ваши мнения.
Благодаря предварително на всички ви.
stiv1961 - майстор
Тази година варих ракия от джанки, сини сливи и последно гроздова, направих и вино. Всичката захар, която съм купувал/ около 100 кг/ е така наречената ,, промоционална" :-D . То не беше Сладея, то не беше Захира, последно за гроздовата ракия купих една от Карфур, на която пишеше ,, годна за вино и ракия" :-D Така че, както казва един специалист от друг форум- Няма лоша захар,има лоша хигиена и култура. :partyman:
Mega - специалист
Последно взех захар от Кауфланд на пакети по пет кила. Взех я на риск. Обаче си стана доволна ферментация. Приятели също се оплакват от Захирата, лично аз не съм я тествал, избягвам я.
КИМИ - специалист
Най- сигурното е да се наберат 5-6 кг. грозде няколко дни преди основния гроздобер и да му се добави захар колкото да се догони 25%зах. градус и да се чака в закрит съд и хладна маза- ако на 2-рия ден започне ферментацията- захарта става да се докупи от същата, а тая кофа после се добавя в мъстта- тя е като активатор на ферментацията и тя ще започне още на другия ден, защото насипваме размножили се дрожди(мая). :buch: :kaffee2: :klugscheisser:
neillmakoli - специалист
5 кг пакети сутринта ги мернах и аз в Кауфланд, може да купя от тях следващия път ако не намеря тези на които пишеше за вино и ракия, те са тествани( скоро ще варя ракията с тази захар).
Иначе Сладеята е й скъпа, но все пак заредих с нея :)
kuger - майстор
Аз гледам в пакетите да е захар, или да прилича на такава. По-рано, по-късно, всичко си превря. Излъгах, мат`риала за гроздовата оше не е, но шапката му изтъня доста, скоро ще е под ножа и той.

Имам едно питане - винцока превря, но не се е избистрил. Да чакам ли студ, или да слагам сернистата, и после бентонит, естествено след претаканията?
Или само серниста, а бентонита ако е нужно след време?
Смятам да бутилирам, за това ще е сернистата.
Бидона е пълен и затворен плътно, виното е добро, но леко мътно. Не е вадено от калта още. Тия дни смятам тази операция да я направя.
stiv1961 - майстор
kuger написа:
Имам едно питане - винцока превря, но не се е избистрил. Да чакам ли студ, или да слагам сернистата, и после бентонит, естествено след претаканията?
Или само серниста, а бентонита ако е нужно след време?
Смятам да бутилирам, за това ще е сернистата.
Бидона е пълен и затворен плътно, виното е добро, но леко мътно. Не е вадено от калта още. Тия дни смятам тази операция да я направя.
Аз направих така- понеже няма да го бутилирам му сложих само бентонит. Източих го от буретата в два бидона, сипах бентонита/ от предната вечер го бях смесил с водичка/, сипах в бидоните и ги разбърках добре. След десетина дни измивам буретата със сода, опушвам със серните ленти и наливам обратно в буретата. И на мен не ми се чакат студовете да се избистри :-D , иначе на вкус е перфектно.
КИМИ - специалист
Серниста киселина се слага чак преди бутилиране.
Мътно вино не е готово за бутилиране- протича ябълко-млечно кисела ферментация(ЯМКФ).
Тя трае от 3 седмици до 30 дни след приключване на тихата ферментация, която почти при всички заложили преди 01.10 е към края си.
По време на тази ЯМКФ грубите ябълчни киселини се превръщат в по-меките и приятни млечни.
Грубо след средата на ноември, даже при някои и чак в края вече може да се мисли за бистрене с бентонит и преди бутилиране добавяне на серниста киселина.
Добавянето и сега ще стопира тази ЯМКФ и виното няма да се оформи.
Не бутилирайте сега, това е моя съвет, за бистрене с бентонит- може и сега.
Подържайте температура в мазето 17-20 градуса и бидона още да е на воден клапан и чакайте :rock: - търпението сега ще ви се възнагради с хубаво и истинско вино.
kuger - майстор
Значи, разбирам така: Откалвам, бистря с бентонит, пак откалвам. Преди бутилиране третирам със серниста киселина, проветрявам и бутилирам. Така ли да постъпя?
КИМИ - специалист
Да.

Като откаляваш сега ако не си откалявал досега,
чакаш да премине ЯМКФ(по-горе писах за нея).
Сипваш бентонит, чакаш няколко дни и пак откаляваш, добавяш сернистата и бутилираш.

Преди сернистата и бутилирането се прави теста с време- наточваш 1 чаша и я оставяш за 1 ден отворена в топлата стая- ако виното не си промени цвета е здраво и годно за бутилиране, ако помътнее или си измени цвета- не става за бутилиране- сулфатира се и се пие като младо вино(до Зарезан да е изпито!).

Оттук нататък съдовете пълни догоре и без достъп на въздух(на воден клапан)- той сега е враг.
Най- трудно е да се въздържиш от точване на винцето, но ако все пак си наточиш, преди това извади маркучето от бурканчето да не смръкне от водата, защото тя е пълна с какви ли не бактерии.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: