ако някой е решил да прави инвертора мога да публикувам негативите. Платките ги правя на ситопечат .Чертал съм ги на DipTrace
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
emilnikov
- напреднал
1980 мнения в "Изработка на инверторен електрожен"
kle500
- специалист
Айде и аз да покажа, че не съм се отказал...
Като почнах да умувам как да събера частите в кутията / неква от стар инвертор/, установих, че не мога да намеря подходящо място на захранващия блок / външно захранване от сателитен приемник/. Та реших да преправя платката с БУ и да добавя импулсно захранване. Отделно след няколко неуспешни опита за навиване на вторичната със сноп от 4*2,4 мм проводник и идентичен сноп от 4 шини / не ми харесваше естетично получения резултат /, днес го навих с лицендрат 54х0,71мм натикани в шлаух. Получи се плътна и стегната намотка... Предстои да измисля закрепването на диодите върху радиатора - дали си заслужава запояването им върху медна шина ...

Като почнах да умувам как да събера частите в кутията / неква от стар инвертор/, установих, че не мога да намеря подходящо място на захранващия блок / външно захранване от сателитен приемник/. Та реших да преправя платката с БУ и да добавя импулсно захранване. Отделно след няколко неуспешни опита за навиване на вторичната със сноп от 4*2,4 мм проводник и идентичен сноп от 4 шини / не ми харесваше естетично получения резултат /, днес го навих с лицендрат 54х0,71мм натикани в шлаух. Получи се плътна и стегната намотка... Предстои да измисля закрепването на диодите върху радиатора - дали си заслужава запояването им върху медна шина ...

andro440
- майстор
kle500 написа:Айде и аз да покажа, че не съм се отказал...според мен -има смисъл от медна шина ,но не и запояване !а защо не ти работи скайпа?![]()
Като почнах да умувам как да събера частите в кутията / неква от стар инвертор/, установих, че не мога да намеря подходящо място на захранващия блок / външно захранване от сателитен приемник/. Та реших да преправя платката с БУ и да добавя импулсно захранване.Отделно след няколко неуспешни опита за навиване на вторичната със сноп от 4*2,4 мм проводник и идентичен сноп от 4 шини / не ми харесваше естетично получения резултат /, днес го навих с лицендрат 54х0,71мм натикани в шлаух. Получи се плътна и стегната намотка...Прикачен файл:PA290095.JPGПредстои да измисля закрепването на диодите върху радиатора - дали си заслужава запояването им върху медна шина ...Прикачен файл:PA290096.JPG
nikolaytatarov
- специалист
Здравеи Кле500,и аз съм на същата вълна в момента като теб,били споделил повече относно феритния пръстен каква марка ,навивки идр.,аз се захванах с едни ф16 - 35нав. малка консумация, сигнала добър а драиверите греят и накрая се оказа че материала е 3h25 и не става,та сега си търся нещо нoво за заместител.Какво импулсно захранване ползваш на колко волта,надявам се и аз да пусна някоя снимка като има малко развитие ,а не само пръснати чаркове по масата.С какво си нави фериритни пръстен мен все не ми се събират навивките,а за силовия траф мисля вторичната да я навия с 5х2мм,незнам дали ще се получи добре.първичната е навита с 12х0.8мм.
Последна промяна от nikolaytatarov на чет окт 31, 2013 2:09 am, променено общо 1 път.
kle500
- специалист
Здравей,
за ферит ползвах посочените от автора М2000НМ-28x16x9mm, мисля около 28 навивки събраха. Проводника е от UTP кабел. Пробвах и с повече и с по-малко навивки, разлика не намерих. Не съм мерил консумацията, но драйвърите /ТС 4420/ почти едва загряват.
Захранването е по тази схема трансформатора го купих готов от Comet.
За силовия траф - много трудно се навива с този дебел проводник - иска си дорник за захващане на макарата, стабилно менгеме и евентуално още един чифт ръчички. Опитах се няколко пъти, разпръсква се проводника и се отказах. Опитах се да направя нещо такова, но с 4х5 кв.мм шина, не се получи...
Затова използвах лицендрат. Вторичната се получи над 20 кв. мм. Можеше да поеме и още 5 - 10 проводника, но ми писна да си чупя пръстите с този траф...
за ферит ползвах посочените от автора М2000НМ-28x16x9mm, мисля около 28 навивки събраха. Проводника е от UTP кабел. Пробвах и с повече и с по-малко навивки, разлика не намерих. Не съм мерил консумацията, но драйвърите /ТС 4420/ почти едва загряват.
Захранването е по тази схема трансформатора го купих готов от Comet.
За силовия траф - много трудно се навива с този дебел проводник - иска си дорник за захващане на макарата, стабилно менгеме и евентуално още един чифт ръчички. Опитах се няколко пъти, разпръсква се проводника и се отказах. Опитах се да направя нещо такова, но с 4х5 кв.мм шина, не се получи...

kle500
- специалист
Ден на шлосерството....
Цял ден дупчене и пилене
Оформих предната част, отворите за охлаждане, клемите за кабелите и отвора за предпазителя. Последно разпределяне на елементите в кутията. Има малко заваръчна работа по нея в задната част при вентилатора...
Дросела ще го сложа върху трансформатора завъртян на 90 гр. Дано да не си пречат.
Цял ден дупчене и пилене

Оформих предната част, отворите за охлаждане, клемите за кабелите и отвора за предпазителя. Последно разпределяне на елементите в кутията. Има малко заваръчна работа по нея в задната част при вентилатора...
Дросела ще го сложа върху трансформатора завъртян на 90 гр. Дано да не си пречат.
nikolaytatarov
- специалист
добре се получава ,можели размери на кутията да напишеш
kle500
- специалист
Ден на калайджията...
Изпадна ми парче дебела / 2мм / права медна ламарина и реших да запоя върху нея изправителните диоди , както масово правят по руските форуми. Отново малко рязане, дупчене и шкурене и се получи този резултат.
Диодите калайдисах с нагрят мощен поялник, а планката върху керамичния котлон. Пак там оставих вече калайдисаната планка и като тръгна да се разтапя тинола сложих отгоре диодите. Издърпване в страни от котлона и натискане до изстиване в желаното положение. Мерих ги преди и след интервенцията, разлика в показанията не открих.
ПП. Кутията е с размери 140х160х320 / ШхВхД /.

Изпадна ми парче дебела / 2мм / права медна ламарина и реших да запоя върху нея изправителните диоди , както масово правят по руските форуми. Отново малко рязане, дупчене и шкурене и се получи този резултат.
Диодите калайдисах с нагрят мощен поялник, а планката върху керамичния котлон. Пак там оставих вече калайдисаната планка и като тръгна да се разтапя тинола сложих отгоре диодите. Издърпване в страни от котлона и натискане до изстиване в желаното положение. Мерих ги преди и след интервенцията, разлика в показанията не открих.
ПП. Кутията е с размери 140х160х320 / ШхВхД /.
Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература