• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
Даа, тревожни прогнози.
Значи с две думи, мислите че топлината която ще излъчва земята чрез пода и задната стена, няма да е достатъчна.
Ако замръзва, на практика мазето става неизползваемо за разни по-специфични дейности.
Тази зима няма да мога да го разбера, защото нито фронталната ми стена ще е готова, нито дограмите.
С евентуална изолация на стените пък ще загубя естествения вид на камъка. Пък ще е и още допълнителна работа и разход. Но ще се прецени.
Svetoslavoff1 - майстор
Стефане, не знам защо го наричаш мазе, за мен си е приземен етаж.
Рисковано е така, една зима може да не замръзне, но за друга няма гаранции. Освен да оставяш долу нещо да мъждука, че да не става под 0-та. Ама рискът е, че и тоците спират май по лютите зими. Или на задната стена свод, под него отвор и в склона сводесто мазе. Ако е скала ще си имаш занимание за години напред. Ама това май си е чист мазохизъм.
КИМИ - специалист
Като не може отвън- изолирай го отвътре!
Stefan2000 - специалист
Ами плановете за помещението са други.
Ще има резервоар за вода и хидрофорна помпа. Да речем зимата че ще се източва.
Може да ми се прииска примерно, вино да си правя и съхранявам. Може и да не го правя, но няма да е добре, ако един буркан или шише няма да може да се пази там. То че горе ще е студ е ясно.
Предложението, което е направил колегата по-горе, е за вътрешна изолация, доколкото схващам. Но не ми се иска да крия зида.
Евентуално в някой ъгъл да се обособи помещение за зимник, като вариант?
КИМИ - специалист
Stefan2000 написа:
Предложението, което е направил колегата по-горе, е за вътрешна изолация, доколкото схващам. Но не ми се иска да крия зида.?
Всяка духалка от 20 лв. има положение "снежинка"- работи 2-3 мин. на час и за месеца е 5-6 лв., но никога няма да падне под 5 градуса с хубаво уплътнена врата. Става въпрос за греене само 2-3 седмици.
Stefan2000 - специалист
Това не го знаех. :idea:
Или евнтуално ако се изкомбинира и с един таймер.
ZMeyGorianin - майстор
Абе то нека е вънка -10 гр., пък чакай да ти работи духалката 2-3 мин. С 2 кВ мощност ще има да върти до юни месец :lol:
VLADO66 - майстор
По начало такъв тип традиционно строителство,Стефане, е имало строго специфични функции-на първия етаж обикновенно са стоели животните и по своята същност благодарение на тях е било тъй да се нарече отопляемо.Във времето този етаж се е ползвал за изба и съхранение на сеното.Стопаните са следели температурата на помещението и ако е трябвало са завивали зимнината със сено.
genkogenev - специалист
Stefan2000 написа:
Това не го знаех. :idea:
Или евнтуално ако се изкомбинира и с един таймер.
Стеф , моята изба е 1/2 в земята . Стените са 50 см от камък . Първата зима през 2011 замръзна тръбата за водата , защото бях забравил прозореца открехнат . Смених дограмата и вратата - след това не е имало проблем даже и с капризните стайни цветя . Къщата не се ползва през зимата .
П.с. Смени си името на темата . Реплика означава "Менте" а ти създаваш шедьовър.
vladilen - специалист
При мен положението е следното (къщата я купих преди 2 години) - каменен зид 60 измазан отвън и от вътре, като първия етаж е вкопан в земята около 50см
Първата зима не се отоплямаше изобщо и за проба оставих кофа вода, като в най студените дни водата частично замръзна, но никой от бурканите зимнина не даде фира (северна БГ).
Вероятно в най студениет дни с духалка с таймер ще се реши въпроса
С възхищение следя темата - човече давай си малко почивка... :)
Последна промяна от vladilen на ср окт 30, 2013 3:29 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: