От мобилни телефони до цифрови камери
regned - помощник
А съвет за модел, или да търся нещо от сорта на 30-35 вата.
Има ли смисъл да е влагоустойчиво, при положение че е над кухненските шкафове, където основно е прашно, макар че все пак е кухня? :rolleyes:
fox_vt - майстор
Не ти трябва влагоустойчиво стига да не е над мивката :-D Търси същата мощност или по голямо,лентата ти с какви светодиоди е?
miroton - майстор
Това захранване него изхвърля и си направи морски фар.
regned - помощник
Лентата е едноцветна с по-бяла светлина, като ги броих, към 60 диода на метър се падат.
@miroton, като ходя към варна ще го подаря на тъста, и без това е капитан :lol:
Duke_BG - специалист
Колеги, ако искате по-добра осветеност използвайте студено бяло

Поздрави
chanev - помощник
Здравейте. Имам намерение да сложа 3 метра диодна лента с 5050 диоди. По спецификация дават 15 вата на метър. Имам адаптер 12волта 2 ампера - достатъчен ли ще е или да търся по-голям? По принцип плота е 1,5 метра, но мисля да сложа лентата на два реда - има ли смисъл, понеже ако сложа само един ред то тогава адаптера, който имам ще ми свърши работа със сигурност!
fox_vt - майстор
Да ти кажа да не вярваш много на спецификациите,по каталог 5050/60 лента я дават 14,4 вата/метър,но реално е доста по малко.Това при захранване 12 волта,при захранване 14 волта мощноста става както по спецификациите.Адаптера ти ще може да захрани само 1,5 м най много 2 метра но не е препоръчително,за 3 метра изключено.
ZEDYCUS - майстор
chanev
но мисля да сложа лентата на два реда - има ли смисъл, понеже ако сложа само един ред то тогава адаптера, който имам ще ми свърши работа със сигурност!
Няма смисъл от два реда, ще осветява достатъчно и един. На майка ми кухнята сложих същата лента 5050 студено бяло-1,8м е дълга върху ал. винкел 1х1см. Действа като радиатор(почти не се нагряват диодите) и в същото време ги скрива. Снимал съм на тъмно. Вечер не пускам другото осветление. :wink:

Прикачен файл

Led 5050.jpg
Найденов - специалист
Някой наясно ли е при продължително ползване светодиодното осветление как влияе на очите? Питам, понеже се бях амбицирал да сложа СД ленти над бюрото на сина ни, за да го ползва при подготовка на уроци, но някъде зърнах, че може да затормозяват очите, а сина е с 9 диоптъра късогледство :sad: .
Вече съм купил лента- топло бяла, но засега стопирах проекта. Ако реша все пак да го ползвам, мисля да е с обичаен ,достатъчен по мощност траф, грец и големи по капацитет електролити, за да се намалят възможно най- добре пулсациите.
П. П. Подготвил съм и подходящ матов екран, за да разсейва светлината.
ndinev - специалист
Тъй като ледовете са бързи елементи по принцип светлинния поток би се променял при промяна на напрежението/тока. Това най-ясно би проличало при мостов изправител без кондензатори. Трептенето би било с честота 100 hz. При качествено импулсно захранване напрежението е с много малки пулсации - под 50mV и с висока честота - десетки кHz. Смятам че това е достатъчно за да имаш светлина с ниски пулсации.
Но ако искаш да си напълно убеден може да направиш следното. Вземи качествено импулсно захранване с ток 4-5 пъти над номинала който ти трябва. Вържи последователно мощен диод и паралелно големи кондензатори за допълнително филтриране. Това би намалило още пулсациите. С фотоелемент и осцилоскоп може да се наблюдават реалните пулсации на светлинния поток.
Нека не забравяме че и другите типове осветление имат пулсации така че с ледовете може да имаш по голям контрол. В карайна сметка можеш да ги захраниш от 12в акумолатор и пулсации няма да има въобще.

Тема "LED осветление над кухненски плот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: