• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Мисля, че в КПД-то на котела доста голям % са загубите от изолацията на котела, а с оглед на голямата площ те не са никак малки.
ivanovbg - майстор
Зависи къде ти е котела :)

От друга страна е доста по различно да влиза въздух в котела 30-35С отколкото 0С.

Реално погледнато, ако котела е в къщата единствената загуба на КПД е в това дето излиза през стените и комина.
LazarGanev - "Велик майстор"
s_s1 написа:
Мисля, че в КПД-то на котела доста голям % са загубите от изолацията на котела, а с оглед на голямата площ те не са никак малки.
Няма такова нещо, това дето си го писал е смешно :) . КПД отразява усвояването на енергията на горивото, а не какво става с тази енергия после! :wink:
bigdragon - майстор
КПД на водогреен (или друг) котел се пресмята по Прав баланс:

B*Q*h = G*(t2-t1) *Cp

B*Q – Какво вкарваш в котела;
G*(t2-t1) *Cp – Какво полезно получаваш от котела.

Тук се изключва топлината от излъчване на котела, защото тя е полезна ако е в отопляемо помещение и загуба, ако котела и навън. Тази топлина се включва при пресмятане на топлинният баланс на цялата къща.

или

h = [G*(t2-t1) *Cp] / (B*Q)

Където:
h-КПД бруто;
B-разход гориво (kg/h);
Q-долна топлина на изгаряна (kJ/kg);
G-разход вода през котела (kg/h);
t2-температура вода изход (0C);
t1-температура вода вход (0C);
Ср-специфична топлоемкост (kJ/kg*0C).

и/или по много по-точният Обратен баланс, за който се изисква дълбоко познаване на теорията и доста допълнителни измервания и справочни данни за коефициенти...
http://engineering-review.bg/engineerin ... 241&id=584

ПП В случая с помощта на водомер за топла вода, с който да измерите разход вода през котела в (kg/h), може да пресметнете КПД на вашият котел.
Последна промяна от bigdragon на пет ное 01, 2013 12:22 pm, променено общо 3 пъти.
vrangelov - специалист
S_s и хората с ламбда сонди на котлите няма какво да се притесняват за КПД-то. При технически изправен котел и грамотно изпълнена инсталация то винаги ще е в границите дадени от производителя. Максимални.
Нали за това е толкова скъп (модерен) този котел! За да може да оползотвори максимално зареденото му гориво, за да гори както скъпи, така и евтини пелети и не на последно място,за да няма грижи собственикът с него.
S_s, аз на Ваше място бих си извикал техник (коминочистач) с уред за измерване. Не зная колко струва, но едва ли е толкова скъпо. Нека професионалистите да кажат. Те познават коминочистачи или самите те ходят да мерят.
След като техникът измери Pa, O2, CO2, CO и t° и установи, че стойностите са в предписаните по каталог норми, Вие ще знаете, че котелът е изправен, и че винаги ще получавате максимума от него.
Поздрав за всички коминочистачи! :)
[vbox]http://vbox7.com/play:7fa68e40[/vbox]

P.S. Не го прикачих струва ми се!
ivanovbg - майстор
А какъв е смисълът от скъп котел с максималния КПД? Да речем че на моя КПД-то е с 10% по ниско. Това ще означава че ще харчи с 10% повече гориво. Ако харча на сезон 10 кубика ще ми качи разхода с 1 кубик - 50-60 лева. Не дай си боже му се развали ламбда сонда или вентилатор или ... все скъпо. Да не говорим че без ток... Та кога ще си избия двойната цена на котела - не знам.
8180 - майстор
vrangelov написа:
Поздрав за всички коминочистачи! :)
[vbox]http://vbox7.com/play:7fa68e40[/vbox]

P.S. Не го прикачих струва ми се!
Аха, триеш всичко, освен червеното. :)

П.П. Ей, и да не забравите три покани за Модераторите за "шоуто с роклички" :partyman:
s_s1 - специалист
ivanovbg написа:
А какъв е смисълът от скъп котел с максималния КПД? Да речем че на моя КПД-то е с 10% по ниско. Това ще означава че ще харчи с 10% повече гориво. Ако харча на сезон 10 кубика ще ми качи разхода с 1 кубик - 50-60 лева. Не дай си боже му се развали ламбда сонда или вентилатор или ... все скъпо. Да не говорим че без ток... Та кога ще си избия двойната цена на котела - не знам.

Идеята е да гори автоматизирано без ежечасна човешка намеса.

То и сега ако си купиш автомобил хибрид никога до края на експлоатационния му срок няма да му избиеш парите, сравнено с ладичката, но нали всички съвременни автомобили имат системи за контрол на изгорелите газове.

В тази тема питах как се измерва тягата на комина, защото в нашия край никой не знае. Просто от тягата темата лекинко кривна към Кпд и др. параметри.
Последна промяна от s_s1 на пет ное 01, 2013 5:45 pm, променено общо 1 път.
vrangelov - специалист
8180 написа:

Аха, триеш всичко, освен червеното. :)

Благодаря!

ivanovbg написа:

5 тона висококчествени пелети х 450 лева = 2250 лева разход с горелка
4.8 тона нискокачествени пелети х 330 лева = 1580 лева разход с котел с ламда сонда
2250-1580 = 670 лева разлика.
670 х 10 години = 6700 лева
6700 - разходите за обслужване = икономията на котела заради ламбда сондата.

Това са сметки сметки без кръчмар де... :-D
ivanovbg - майстор
Ламбда сондата се ползва само да регулира горелката и по точно въздуха. Ако си я регулираш сам какъв е проблема? Пак ще си ги гориш по некачествените със същата лекота.

То и при колите е така - колите със и без ламбда сонда харчат почти еднакво и рядко превишават разлика от няколко % в разхода.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Как се измерва тягата на комина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: