• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bulhomes2 - майстор
10 точка е най-важната Изображение
Може да попрегледаш цялата тема - viewtopic.php?f=21&t=33618 но имай в предвид, че тук само с 10 точка е минал за труд. За моята къща за грубия строеж платих 17 000 само за труда, а имах оферти и за 120 000 за същия този труд.
Tsilkov - майстор
Тая тема на 4040 е хубав пример как с малко може да се направи много, ама всички тия номера стават само при подобни "вилички" защото там място за компромиси и новаторство бол ,ама решиш ли да е за постоянно обитаване нещата стават сложни.
Иначе на баща ми на къщата това лято го "таксуваха" за трудът средно по 30 лева/кв.м. грубия строеж(бетон и зидария)
colyo - специалист
За труд от излети основи и долна плоча до покрива включително ми взеха 6500лв, като преди това ми дадоха офертти до 48 000 за грубия строеж.
Напънах майсторите да свалят от труда, защото кандисаха да строят по метода на JUWO и дефакто работиха точно 22 работни дни, като зидарията им отне по 1 ден на етаж и за покрива отделиха 5 дни. Останалите дни отидоха за технологични изчаквания, кофражиране и изливане на плочи, пояси и колони.
Прилагам снимки: Ден първи 19.08.2010г.
Прикачен файл:
IMAG0314.jpg
Ден последен на грубия строеж 02.10.2010г.
Прикачен файл:
IMAG0376.jpg
bulhomes2 - майстор
А да са покажа и аз тогава. 5 човека беше бригадата - точно 2 месеца. Кольо - баш по твоето време.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RfJPJE79jc4[/youtube]
colyo - специалист
bulhomes2, до това на втората снимка ми легна точно 39 000лв.(това включва и два проекта на обща стойност около 3000лв). Не знам защо колегата Тсилков толкова се тръшка, че не може да се направи къща за 100 000лв, годна за нанасяне.
Вадим Владимиров - специалист
А, оттук нататък направи я, както я направи Кунчо и ни кажи колко ще ти стъпи. Нито си я видял, нито ще я направиш така. Не се строи нещо "годно за живеене", а се строи къща.
Tsilkov - майстор
Вадим Владимиров написа:
А, оттук нататък направи я, както я направи Кунчо и ни кажи колко ще ти стъпи.
Дори няма нужда да прави така и пак ще догони 100-така.

colyo до втората снимка (само без керемидките) на 220 кв.м. РЗП и ние бяхме на към 35к лева - след това обаче парите летяяят :rolleyes: . Ти може и да се нанесеше долу в двете стаи и след това с мъки да ги даваш тия пари в продължение на 5-10-20-??? години. След 3-4та година(ако не и по-рано) ще спреш да ги броиш ама това не значи, че няма да си ги дал.
colyo - специалист
Летят, летят - колко да летят? Събирам си фактурите за всичко, което правя и знам какво съм дал. Просто бях отвратен от фирми лапачи, които ми искаха двойно и тройно повече, без да ми дадат гаранция за качествено изпълнение. За пример ще ти дам фирмата за вътрешните мазилки и фирмата, която ми изпълни ВиК-то и отоплението. Тръгнах по офиси и обекти да си търся изпълнител и като се почнаха едни оферти от по 17-18-20лв/м2......свят ми се зави. На шега звъннах на бивш колега за съвет, а той с това си вадил хляба. Взе ми 12,50/м2 за машинна мазилка и шпакловка. По 2 дни им отне мазилката на двата етажа и шпакловката без таваните на втория етаж. Подобно беше и с отоплението - за 1500лв (труд+материали) ми пуснаха 250м тръби за 2 дни.
Като се работи бързо и качествено, може да се намалят малко цените и сметката пак да излиза.

Колега Тсилков, първият ми етаж е направен от - до. Жената се тръшна, че на нова къща - стари мебели няма да слагаме и всичко е пазарено ново. Относно вътрешното оформление в зависимост от желанията и възможностите на собственика, разликата в цената може да надхвърли 20 пъти. Аз лично не съм се изхвърлял. За мен беше по-важно да се нанесем на широко и час по-скоро да си пусна стария апартамент под наем, за да ми избива част от заемите. Можеше да мина и много по-евтино с по-нискокачествени материали и пишман майстори, но прецених, че щом това ще е новият ми дом, трябва да се прави почти вечен (мразя ремонтите свързани с цапане).

С други думи - намерил съм евтини схеми - възползвал съм се. Не се хваля, просто показвам, че е възможно. Място за спорове няма. Който желае, добре ми е дошъл на гости. Ще запалим барбекюто
Прикачен файл:
WP_000913.jpg
Ще сипем по една ракия и ще се разберем.
Последна промяна от colyo на пет ное 01, 2013 10:59 am, променено общо 2 пъти.
alex_no1 - напреднал
Може би първо трябва да сметна по-прецизно квадратура на къщата, площ на стени и бетон. След това да обиколя местните строители и тогава да го мисля. Нещата явно са доста разтегливи.
Това, което имам като предварителна информация от местна почва е, че ако е строителна фирма, сметката излиза поне 20% отгоре. Ако се копае мазе, трябва да си предвидя около 20 000 лв отгоре. И имам някаква непотвърдена информация, че на шпакловка и замазка с ВиК и електро (без отопление) стъпва на около 250 евро на кв.м. (без мазе).
Другата седмица ще взема отпуск и ще се разходя да видим как и що :?

Щото и 80к лв за тристаен апартамент пак не е оферта... :|
colyo - специалист
Според мен прецени си първо добре какво точно ти трябва като жилище и тогава прави сметните. В нашето село (както и на много други места) се строят едни огромни селски прогимназии на по 3-4 етажа и накрая хората живеят в 2 стаички, а другото стои празно. Ако искаш цял живот караници и разправии, вдигни по един етаж и за децата, та чак внуците да си дерат очите за 2-3 стаи.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Решил съм да строя къща. Имам нужда от помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: