• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kopaiko - специалист
Здравейте майстори.Имам септична яма около 12кубика която до сега не е използвана и искам да я ползвам за резервоар за вода за поливане.Но като я правихме не бетонирахме дъното,иначе цялата е от бетон с арматура.Как да направя арматурата и да залея дъното с бетон така че да стане здрава спойка между стария и новия бетон и да не се пука в последствие.И с какво да се изолира вътре да не пропуска вода .
nikolovvd - майстор
Това ще ти свърши работа.
http://vulkov.com/akroflex.html
Изчисли си колко квадратни метра ти е повърхността и си поръчай и платното (полиестерно платно А-65). Направи си сметката при 5-10 см застъпване.
Мисля че една бака 20 кг. ще ти свърши работа.
8180 - майстор
Понеже и аз имам едно такова съоръжение, да спомена, ако има значение като евентуално допълнително усложнение.
Моята на пролет се пълни до ок. 1,2 м. от дъното.
Въпросната "гума" би ли издържала такова налягане "наопаки", ако и при Колегата го има?
hidrazin - майстор
Такава яма от 12 кубика има площ около 25 квадрата - грубо. Разходната норма на течната гума е 1,5 литра на квадрат. Ще му трябват две баки по 20 литра. Или сметнато по квадратура 7-8 лева на квадрат само материали.
Не знам обаче как ще се държи точно в такова приложение. Специално за случая където трябва да се отлива дъно. няма как да се спои стар с нов цимент. Ще се наложи между стария и новия цимент да се сложи например набъбваща бентонитна лента.
:partyman:
kozl - майстор
8180 написа:
Понеже и аз имам едно такова съоръжение, да спомена, ако има значение като евентуално допълнително усложнение.
Моята на пролет се пълни до ок. 1,2 м. от дъното.
Въпросната "гума" би ли издържала такова налягане "наопаки", ако и при Колегата го има?
Ще постна една идея, която може и да свърши работа. Ако подпочвената вода може да се ползва, заложени и изолирани гравитачни обратни клапи по дъното ще премахнат налягането от обратната страна и резервоарът ще се пълни от подпочвената вода докато се изравни нивото в него и това на подпочвената вода. Ако резервоара е пълен - подпочвена вода няма да влиза. Обаче в случая на kopaiko ще трябва да си отлее бетон на дъното, защото няма на какво да положи хидроизолацията, съответно и клапите. Проблем е че клапите ще трябва периодично да се почистват, тъй като на дъното се очаква да се събират утайки, пясък, което да компрометира работата на клапите. И тогава вместо клапи - дупка в резервоара.
Друг вариант е използване на еластична, незалепена мембрана за хидроизолация. Тогава няма нужда дъното да се бетонира, а само да се направи пясъчна възглавница. И все пак при движение в следствие на обратното налягане мембраната може да се протрие и пробие. За това резервоарите се хидроизолират и външно и се оразмеряват срещу изплуване.
Съвременните начини за хидроизолиране на бетон осигуряват достатъчна здравина срещу обратно налягане, но са скъпи и ще е необходимо и дъно поне 20 см армирана плоча.
В случай, че няма подпочвени води една 10 см. бетонова настилка на дъното и вътрешна хидроизолация (още по-добре ако е еластична) ще свършат нужното.
Набъбващите ленти са ефикасни, но капризни за полагане и в моя опит доказаха, че не вършат предназначението си. По добре е има специализирани фирми, които предлагат специален маркуч, който се залага по фугата и през него впоследствие се нагнетяват запечатващи смоли. Същото може да се прави и с пакери, но излиза в пъти по-скъпо.
Да в общи линии преди да решиш каква да е изолацията, трябва да си наясно - имаш ли вероятност от покачване на подпочвеното ниво. Ако имаш наклон на терена така както нямаш дъно направи дренаж и изведи с една тръба водата до пвърхността на терена и хоп няма обратно налягане.
nikolson - майстор
Някои хора дават пари за кладенец, вие искате да харчите да ги заровите. :?
hidrazin - майстор
Е, ами мисля че не става дума за кладенец. Хората са написали септична яма. Те вероятно си имат отделни сондажи и тези готови, изкопани дупки са им излишни. Защо да не ги направят на резервоари?
:partyman:
kopaiko - специалист
Преди години като нямаше изолации се правеха едни циментови замаски които бяха много гладки и не пропускаха вода.Някой знае ли как се правят.Предполагам че ще е по евтино.
ivanovbg - майстор
Цимент, вода и водно стъкло, но не помня пропорцията. Бърка се по малко, че стяга бързо.
  • 1
  • 2

Тема "Преустройка от септична яма на резервоар?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: