• 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
andro440 - майстор
колега /kle500/ .,аз лично не смятам ,че диодите трябва да се третират така ,всеки разбира се ,има право на собствени преценки и начини за изпълнение на дадена конструкция ,или изпълнение на схема ..и ,каквото и да е ,конструкторско решение . според мен ,а и според това ,което съм виждал, в японски форум ...диодите ги стягат само с термопаста ,като под самия радиатор :idea: -прекарват медна шина за по добър контакт и проводимост ,най вероятно !Така направих и аз -просто споделям избрания от мен вариант за закрепване на диодите .
Прикачен файл:
Picture 239.jpg
Picture 239.jpg (47.7 KиБ) Видяна 3012 пъти
kle500 - специалист
Не е допустимо съединяването на медни и алуминиеви тоководещи части. След време контактната част между тях корозира. При теб точно това се получава - алуминиев проводник между медната шина и металната част на диода.
nikolaytatarov - специалист
kle500 написа:
Ден на калайджията... :-D
Изпадна ми парче дебела / 2мм / права медна ламарина и реших да запоя върху нея изправителните диоди , както масово правят по руските форуми. Отново малко рязане, дупчене и шкурене и се получи този резултат.
Диодите калайдисах с нагрят мощен поялник, а планката върху керамичния котлон. Пак там оставих вече калайдисаната планка и като тръгна да се разтапя тинола сложих отгоре диодите. Издърпване в страни от котлона и натискане до изстиване в желаното положение. Мерих ги преди и след интервенцията, разлика в показанията не открих.

ПП. Кутията е с размери 140х160х320 / ШхВхД /.
А задължително ли е да са запоени,не можели просто да се сложи паста и добре да се стегне,питам защото така до сега не съм пробвал с запояване до сега,аз директно съм пробил радиатора и там затягам кабелната обувка и не съм наблюдавал някаква корозия,иначе ми харесва това като идея но без запояване.
andro440 - майстор
kle500 написа:
Не е допустимо съединяването на медни и алуминиеви тоководещи части. След време контактната част между тях корозира. При теб точно това се получава - алуминиев проводник между медната шина и металната част на диода.
\
болтовете са бронзови и контактуват с медната ламарина и диода директно ,отделно долната част на диода лежи на радиатора и там, понеже е омазан с термопаста -не се разчита на мн. добър електрически контакт ,но все пак има такъв....съм пробил и стегнал с болтове , самата медна шина ,към радиатора . Това ,че ще се получи корозия или окис -малко ме съмнява ,но дори и да е така -до тогава я съм жив -я не ...щом в доста голяма част от силови захранвания и ЮПС-и -,които са ми попадали в ръцете /предимно стари -японски / са изпълнени така ,значи и аз няма да имам проблем ! запоени силови части съм виждал в китайски сглобки и в руски форуми,НЕ отричам теорията с запояване ,има логика ,но според мен няма смисъл.
kle500 - специалист
Термопастата не е изолатор, така че, ток протича и през алуминия. След време вследствие на корозията връзката ще стане хлабава / друг е въпроса кога ще стане това ..... :) /.
Мястото на медната шина е над диода. Контактната площ е по-голяма, нагряването е по малко.

Прикачен файл

IMG024.jpg
нещо не ме разбра ,аз говоря да е както това дето го показваш но без да е запоено,само с пастата дали ще стане,все пак има вече две зони на термично съпротивление
andro440 - майстор
nikolaytatarov написа:
нещо не ме разбра ,аз говоря да е както това дето го показваш но без да е запоено,само с пастата дали ще стане,все пак има вече две зони на термично съпротивление

това ,което е показано е добър вариант ,но не е варианта с калая -а нещо като моя ...много ми е интересно ,другата част на диода как ще е запоена и отведена с кабел . може би се използват медни болтове и запояване със 100 ватов поялник. до сега не съм виждал оксидирал или корозирал алумин .,свързан с мед . но не споря ! руснаците слагат и пружинка на болта ,които стяга диода ,ако евентуално се разпоии от температурата -пружинката го натиска /а дано-ама надали / и го запоява отново ,когато диода истива под градуса на топене на тинола ! според мен и това ,което съм виждал -здраво стягане , с бронзови или месингови болтове ...медна шина ,която заедно с болтовете които стягат диодите е разпробита и стегната и към радиатора с допълнителни няколко болта ! :drinkers:
При хладилниците съм срещал алуминиевата тръба за фреона на ниската страна е снадена с медна тръба там където се свързва с компресора и обикновенно тези снадки надживяват самият хладилник без никаква следа от корозия ,става въпрос за период от време над 20години.Пример за това са хладилниците мраз .
kle500 - специалист
В силовата електротехника се ползват такива биметални клеми.
http://www.elektromarket.eu/bg/product/3292.html
А проблема за връзката на медната обувка с радиатора се решава с такава шайба
http://e-atara.com/category/14/bimetalni-shaybi.html
Татаров да почерпиш :partyman:
Пропускаш тоководещи части , а не тръбопроводи :)
kle500 написа:
В силовата електротехника се ползват такива биметални клеми.
http://www.elektromarket.eu/bg/product/3292.html
А проблема за връзката на медната обувка с радиатора се решава с такава шайба
http://e-atara.com/category/14/bimetalni-shaybi.html
Татаров да почерпиш :partyman:
Пропускаш тоководещи части , а не тръбопроводи :)
Аз такива биметални гилзи съм слагал,виж за шаибите не знаех,иначе мисля че за нашите любителски цели всичко върши работа,нали е направи си сам,иобикновенно проблемите се решават с подръчни средства.
Все пак научих нещо ново , за шаибите а може и на други да е от полза .

П.п.този електро химичен процес само с алуминии и мед ли се получава или и желязото е така,химията не ми беше от любимите в училище.
  • 1
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: