• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Chefo77 - майстор
Питанка:
Стена от ГК, в нея стъклена вата на Урса и малко кабеляк. Захранващите кабели всички са 3х2.5 м2. Един идва към "кутията", три продължават. Кутията е в кавички, защото я няма по съвет на Тани. Въпросът е: ако трите жила са здраво усукани с големи клещи и заголената част е 3-4 см, отгоре е навит изолирбанд на Теса, това достатъчно надеждно ли е за да не се запаля по някое време или да слагам клеми Ваго? Кабелите в усукването са в една посока, няма обръщане, за да не се измъкват.
boqn_zara - специалист
Слагай Wago клема и не се чуди.
hidrazin - майстор
Вчера замина още един джоб клеми Ваго по едно осветление на къща с LED прожектори и няколко датчика. Сигурно още щях да си вися там горе, под стрехите на покрива докато го навържа със спайки и после да го суча с PVC. Всеки път като почна да работя с клеми се чудя как може до сега да съм се занимавал с глупости. Поробваш ли веднъж - няма връщане назад.
:partyman:
Тани - модератор
hidrazin написа:
Всеки път като почна да работя с клеми се чудя как може до сега да съм се занимавал с глупости. Поробваш ли веднъж - няма връщане назад.
Това се опитвам да провокирам скептиците - веднъж да опитат! След това няма да помислят за спайки :partyman:
То е, като веднъж вече да си имал микровълнова... :wink:

Chefo77 написа:
Кутията е в кавички, защото я няма по съвет на Тани.
Всъщност идеята ми беше, кутията да е да е скрита под гипскартона без да и стърчи капака отгоре, а не съвсем да я няма. При това положение ще пробиеш отвора и ще сложиш разклонителна кутия за гипскартон със съответния ѝ видим капак, само АКО някога ти се наложи достъп до тази кутия, което, ако всичко е направено както трябва, ще е точно никога :wink:
Ако няма профили наоколо не смятам, че ще е кой знае какъв проблем, щом не си сложил РК. Ако все още имаш възможност да сложиш, а щом питаш за връзките, сигурно не е късно да сложиш от онези големите квадратни разклонителни кутии, в която после да може да влезе една по-малка кръгла кутия за вграждане в ГК.
hidrazin - майстор
Тани написа:
То е, като веднъж вече да си имал микровълнова... :wink:
:? Абе имах някъде още 90-та година. След 1-2 години я продадох и оттогава нямам и не ползвам. Не ми липсва. В интерес на истината пролетта ми попадна една професионална, цялата от неръждавейка, на много, много изгодна цена. Сложил съм я в един килер на склад, така да се каже. :-D
thinkpad - майстор
Тани написа:
Това се опитвам да провокирам скептиците - веднъж да опитат! След това няма да помислят за спайки
То е, като веднъж вече да си имал микровълнова...
Аз имам микровълнова и все още си топля водата с кана Сапир. Единственият път, когато въобще помислих за подобни клеми е когато имах да правя една амортизирана и зле направена инсталация, на която като разсуках мостовият кабел и почнах да го суча обратно - той взе, че почна да се къса, хем е бил некадърно вързан, хем много сукан. Признавам, че с Ваго-то е по-лесно и по-идиотоустойчиво, понеже не всеки знае как се прави правилно спайка. Обаче не знам след 20години какво ще стане с тия клеми. Едно време и керамичните плочки с клеми в разклонителните кутии са били на мода. Но после се оказало, че не са толкова сполучливи.
Тани написа:
Не знам дали не бъркам, но пластмасата е просто опаковка и няма нищо общо със завиването и стягането на кабела.
Има значение и то голямо. Как да вярвам на нещо, което трябва да прекъсне веригата при проблем, ако още при монтажа се разпада? Кой ти е казал, че взимам най-боклучавите предпазители? Не взимам китайски - Чико-мико определено. Да се счупи опаковката на предпазителя при монтажа му за мен не означава нищо хубаво.
Chefo77 написа:
Въпросът е: ако трите жила са здраво усукани с големи клещи и заголената част е 3-4 см, отгоре е навит изолирбанд на Теса, това достатъчно надеждно ли е за да не се запаля по някое време или да слагам клеми Ваго? Кабелите в усукването са в една посока, няма обръщане, за да не се измъкват.
Абе дядо ти все клеми Ваго е слагал. Усукване с чифт клещи, запояване и изолиране с Теса или 3M изолирбанд е достатъчно. Много връзки съм правил така, една няма нагоряла дори, па камо ли да се пали.
hidrazin - майстор
Ами колкото и да се напъваш, полека-лека спайката си отива в миналото. Както и порцелановите основи от сорта ПЕО, ПЕС, ПЕЗ, 27 и 63. И те си имат много проблеми - повече от автоматичните. Да ти ги изброявам ли? :-D То винаги може да попаднеш на дефектна бройка. Преди три седмици и на мен ми правеше врътки един контактор за DIN шина на АВВ. Ама това как да го разбирам?
thinkpad написа:
Завивал съм винт на автоматичен предпазител и пластмасата се пукна на две, което автоматично означава, че на тоя предпазител вяра му нямам и лети към кошчето.
С какъв въртящ момент ги завива винтовете на тоя башон? Щото нали се сещаш че не са направени за абдалско стягане пък и не е нужно.
PCL82 - майстор
Стопяемте предпазители все още са актуални, но в нови държачи за ДИН шина с касетка. Тази конструкция гарантира нужният контактен натиск и е безопасна за обслужване от любители.

Класическите основи ПЕО, ПЕС 27 и 33 биват изоставени на запад заради риска любител да бръкне в тях. На българските и ред други изпълнения пластините на основата са твърди и няма никакъв пружиниращ ефект, който да напасне контактните повърхости. Разчита се само на здраво стягане иначе нагарят. А колко от битовите потребители го правят? Попаднах на немска конструкция на тези основи с пружинираща долна пластина-тя е с ход около 2мм и дори да не е затегната здраво капачката пак има достатъчен натиск.
hidrazin - майстор
PCL82 написа:
Стопяемте предпазители ......................
Всичко това е така. Само не разбрах колко е стягал тези АП-та за да се пръсне пластмасата?
rolls - специалист
hidrazin написа:
С какъв въртящ момент ги завива винтовете на тоя башон? Щото нали се сещаш че не са направени за абдалско стягане пък и не е нужно.
По принципа на ВиК-то - до скъсване и 1/4 оборот наобратно ...
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: